Ieiet pavasarī • IR.lv

Ieiet pavasarī

4
Maršruts gar Amatu no Kārļu zivjaudzētavas līdz Zvārtes iezim virzās apmēram 14 kilometrus.
Zane Mače

Sinoptiķi sola, ka silts laiks atnāks pamazām, mijoties ar lietiem – taču tas nav šķērslis garākiem vai īsākiem pārgājieniem, lai savām acīm redzētu, kā pēc ziemas mostas daba. Iesakām dažas pastaigu vietas, kur meklēt pavasari

Amata sausām kājām

Amata, kas pavasaros puto kā kausā alus, pēc ziemas ir galvenais laivotāju maršruts, stāsta kultūras cienītāja Nora Rieksta-Ķeņģe, kas ar ģimeni un draugiem mēdz doties pārgājienos. Nav obligāti skaistos krastus, kas vēl nav sazaļojušo lapu piesegti, baudīt no upes vidus. Pavasari var sastapt arī sausām kājām, ejot gar upes krastu. «Vislabāk doties pārgājienā pavasarī vai rudenī, kad nav lapu, kas aizsedz ainavu,» saka ceļotāja. Apmēram 14 kilometrus garo maršrutu no Kārļu zivj­audzētavas līdz Zvārtes iezim pievarējusi jau martā, Nora to atzīst par labu pavasara pārgājienu vietu. Taka marķēta ar oranžām atzīmēm uz koku stumbriem, bet nav labiekārtota. 

«Līkumiem un dabas pārsteigumiem pilns maršruts – taisna ceļa nav gandrīz nevienu brīdi!» priecājas Nora. Ejot pa šo maršrutu, var aplūkot iespaidīgus iežu atsegumus, kraujas, no kurām paveras žilbinošas ainavas, bebru aizgrauztus kokus, zilās vizbulītes un citus dabas krāšņumus.  

Pie Zvārtes ieža ir vieta ugunskuram un piknikam. Nora iesaka turp doties ar diviem auto, izdomāt tā, lai viens auto ir maršruta vienā galā, atbraucot, otrs – finišējot. Ja spēku ir vairāk, Nora iesaka garāku gājienu – no Melturiem līdz Veclauču tiltam. Šo gājienu var sadalīt divās dienās un vienu nakti pavadīt teltī, ja pavasaris jau ir krietnāk iesilis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu