Ušakovs par savas “vārda brīvības ierobežošanu” vērsīsies ECT • IR.lv

Ušakovs par savas “vārda brīvības ierobežošanu” vērsīsies ECT

13
Nils Ušakovs. Foto: Ieva Lūka, LETA

Rīgas mērs samaksās 50 eiro sodu, ko viņam piesprieda tiesa par aģitācijas likuma pārkāpšanu

“Nekad nebūtu domājis, ka vērsīšos Eiropas Cilvēktiesību tiesā, lai cīnītos par vārda brīvību sociālajos tīklos. Tomēr izrādījās, ka nāksies,” – tā ceturtdien saviem sekotājiem tviterī pavēstīja Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņa), kuram tiesa piesprieda 50 eiro soda naudu par aģitācijas likuma pārkāpšanu.

Līdzīgu sodu par to pašu priekšvēlēšanu aģitācijas noteikumu pārkāpšanu piesprieda arī Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (Vienotība), kura šo sodu ir samaksājusi.

Arī Ušakovs apņēmies samaksāt 50 eiro naudas sodu, taču viņš grasās sūdzēties Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT). “Jautājuma būtība – pirms vēlēšanām Tvitterī un Feisbukā es aģitēju balsot par savu partiju „Saskaņa”. Tiesa otrajā instancē nolēma, ka tas ir aģitācijas noteikumu pārkāpums un ka man jāmaksā sods 50 eiro apmērā. Es savukārt domāju, ka šis lēmums ir rupjš vārda brīvības ierobežojums,” tviterī raksta Ušakovs, kurš uzskata, ka “katram Latvijas iedzīvotājam ir tiesības savā personīgajā sociālo tīklu profilā aicināt balsot par jebkuru partiju, par jebkuru politiķi, tieši tāpat kā pret jebkuru partiju un pret jebkuru politiķi. Bet pierādīt tagad to, diemžēl, iespējams tikai Eiropas Cilvēktiesību tiesā”.

Rīgas apgabaltiesa ceturtdien noraidīja Ušakova apelācijas sūdzību par pirmās instances spriedumu, ar kuru viņam piemērots 50 eiro naudas sods par aģitācijas noteikumu pārkāpumu. Spriedums vairs nav pārsūdzams, aģentūrai LETA norādīja tiesā.

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa 5.janvārī Ušakovam piemēroja 50 eiro naudas sodu. Jau toreiz Ušakovs pauda neapmierinātību ar šādu tiesas spriedumu.

Valsts policija Ušakovam protokolu noformēja par to, ka dienu pirms vēlēšanām viņš sociālajos tīklos ievietojis informāciju ar aicinājumu balsot par 11.sarakstu – partiju “Saskaņa”.

Iepriekš Ušakovs ziņu aģentūrām teica, ka noformēto protokolu viņš uzskata par “burvīgu komplimentu”, jo tādējādi abi viņa sociālo tīklu “Facebook” un “Twitter” profili “pielīdzināti pilnvērtīgam masu medijam, jo aģitācija ir aizliegta tieši masu medijos”. “Par to nav žēl samaksāt sodu,” teica Ušakovs, apliecinot – ja tāds būs tiesas spriedums, viņš sodu samaksās. “Tad spriedumu ierāmēšu un ar lepnumu piekāršu pie sienas,” sacīja Ušakovs.

 

Komentāri (13)

dzeris49 02.04.2015. 20.30

Ušakovs, kas nopircis un iebiedējis lielāko daļu krievvalodīgās Latvijas preses, un, pēc kuru atmaskojošiem rakstiem, dažs labs žurnalists iespaidots fiziski, sūdzās par vārda brīvības ierobežojumiem?

Absolūti bezkaunīgs liekulis, ja viņam ļautu, viņš te ieviestu cenzūru un neatkarīgos žurnalistus apšautu, kā tas notiek Krievijā, kura viņam ir piemērs visur.

+12
0
Atbildēt

2

    v_rostins > dzeris49 03.04.2015. 19.20

    andrejs

    Atliek vien cerēt, ka SC un ZRP(v) nebūs vairākuma nākamā Saeimā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 02.04.2015. 23.37

    gluži manas domas. Ja tāds Latvijā tiktu pie varas, tad nemaz likumi nebūtu jāmaina. Izmantojot esošos viņš visiem latviešiem aizbāztu muti un ne tikai.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

sirtaki 02.04.2015. 17.20

Labāk būtu mēģinājis vērsties kādā psihiatriskajā klīnikā vai KF pie Bastirkina vai jebkurā Moskovijas tiesā – tur savējos sapratīs.

+8
0
Atbildēt

0

traductrice 02.04.2015. 17.48

abi viņa sociālo tīklu “Facebook” un “Twitter” profili “pielīdzināti pilnvērtīgam masu medijam, jo aģitācija ir aizliegta tieši masu medijos”.

Protams, profils nav “masu mēdijs”, profils ir tikai dēlis, uz kā uzkarināt savu ziņu. Masu mēdijs jeb latviski “plašsaziņas līdzeklis” ir pats Facebook un Twitter, un ņiluška zina ļoti labi, kā to izmantot, lai sazinātos ar plašām “masām”. Tā, ka laimīgu taciņu uz ECT, tur, protams, ņila iesniegumu gaidīt gaida.

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu