Spītējas, klusi smejoties • IR.lv

Spītējas, klusi smejoties

5
Dzintra Geka.
Anda Burve-Rozīte

Filmu Dievputniņi par pēckara latviešu trimdas bērniem kinorežisore Dzintra Geka iecerēja pirms 15 gadiem. Nu filma nokļuvusi pie skatītājiem, bet tās veidotāja kopā ar dzīvesdraugu Pēteri Vasku bauda pavasari

Mazliet aizlauzts, bet patiess, – tā Dzintra Geka raksturo vienu no dokumentālajā filmā intervētajiem dievputniņiem, izcilā latviešu operdziedātāja Marisa Vētras dēlu Andreju Vētru. «Man likās svarīgi, kā bērni, kuriem bija slaveni vecāki, nesa Latvijas mantojumu tālāk un sadzīvoja vai nesadzīvoja ar notikušo,» saka režisore. Filma tapa trīs gadus, tajā runā klaida latvieši no Eiropas, ASV, Kanādas. Dievputniņi ir par viņiem – latviešu atvasēm, kuras Otrā pasaules kara griežos kopā ar ģimenēm nokļuva bēgļu nometnēs Vācijā. Tur ieguva statusu displaced persons, bet paši sevi sāka dēvēt par dievputniņiem. Tādiem, kuriem jālido prom, bet ir cerība atgriezties mājās. 

Vācijas bēgļu nometnēs pēckara gados ritēja intensīva garīgā un kultūras dzīve: latvieši izveidoja skoliņas, svinēja tradicionālos svētkus, lielajā pieticībā tiecās uzturēt dzīvas brīvvalsts laikā iekoptās vērtības. Pēc vēsturnieku aplēsēm, bēgļu nometnēs nonāca vairāk nekā 150 tūkstoši latviešu. Daži no viņiem, toreiz skolu jaunieši, kopā ar vecākiem dodoties uz nākamajām mītnes zemēm pasaulē, norunāja pēc pāris gadiem satikties pie Brīvības pieminekļa. Neticēja, ka okupācijas vara noturēsies ilgi. Tomēr bija jāpaiet vairāk nekā 40 gadiem, lai viņi varētu atkal sabraukt Rīgā. 

Dzintra Geka ir veidojusi arī filmu par Sibīrijas bērniem – 20.gadsimta 40.gados izsūtīto latviešu atvasēm. Jaunā lente Dievputniņi ir vēl viena tālaika notikumu šķautne. «Arī viņiem zuda dzimtene. Zaudēti tuvinieki, šķirtas ģimenes. Tikai viņiem saviem mazbērniem nebūs jāatbild uz jautājumu: oma, kāpēc tu ēdi zāli, kāpēc brauci lopu vagonā, nevis kupejā?» saka režisore. Režisores jaunajā filmā ir apjomīgs hroniku materiāls un dzīvo liecinieku stāsti. «Jaunieši dievina vecās hronikas! To esmu konstatējusi, parunājot ar viņiem,» Gekai ir cerība, ka filma jaunās paaudzes latviešiem šķitīs interesanta un svarīga. It īpaši šodien, kad karš no vēsturiskas abstrakcijas kļuvis par reālu pietuvinājumu gandrīz kaimiņos, Ukrainā. Līdz aprīļa sākumam Dievputniņus var noskatīties kinoteātrī Splendid Palace.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu