Mudina EK nodrošināt vienlīdzīgu attieksmi digitālajā laikmetā pret visām ES valodām • IR.lv

Mudina EK nodrošināt vienlīdzīgu attieksmi digitālajā laikmetā pret visām ES valodām

34
NULL

Eiropas valodu kopiena atgādina, ka 21 Eiropas valoda atrodas uz digitālās izzušanas robežas

Eiropas valodu kopiena mudina Eiropas Komisiju nodrošināt vienlīdzīgu attieksmi pret visām ES valodām digitālajā laikmetā. Atklātā vēstulē, kuru kopš pagājušās piektdienas ir parakstījušas jau vairāk nekā 1800 personas, kopiena vēršas ar lūgumu pie Komisāru kolēģijas risināt daudzvalodības izaicinājumu Eiropā.

“Valodu daudzveidība ir Eiropas stūrakmens un kultūras vērtība, un tai tādai ir jāpaliek,” teikts vēstulē. “Taču valodas barjera, kuras rašanās iemesls ir Eiropas Savienības (ES) 24 oficiālās valodas, sadrumstalo Eiropas tirgu un neveicina tā ekonomisko potenciālu.”

Vēstulē Eiropas Komisijai ir norādīts, ka 46% eiropiešu runā tikai savā dzimtajā valodā; tikai 38% eiropiešu prot angļu valodu pietiekami labi, lai uzturētu sarunu. 21 Eiropas valoda atrodas uz digitālās izzušanas robežas.

Vēstulē ir uzsvērts, ka “Eiropai ir vajadzīga stratēģija, lai likvidētu valodas barjeru, tādējādi sniedzot iespējas ES uzņēmumiem un cilvēkiem, kā arī nodrošinot vienlīdzīgas digitālās iespējas visām ES valodu kopienām”.

Vēstules parakstītāji, kuru vidū pašlaik ir vairāk nekā 40 uzņēmumu izpilddirektoru, arī Latvijas pazīstamā IT uzņēmuma „Tilde” vadītājs Andrejs Vasiļjevs, 400 augstskolu profesoru un 700 doktoru, kas pārstāv visas 28 ES dalībvalstis, mudina Eiropas Komisiju pilnībā atbalstīt aizsākto IT risinājumu izstrādi valodas barjeras pārvarēšanai, nodrošinot vienlīdzīgu attieksmi pret visām ES valodām neatkarīgi no to izplatības vai ekonomiskās ietekmes.

„Mēs uzskatām, ka šādi tehnoloģiski risinājumi, kuru pamatā ir izcilie Eiropas informācijas tehnoloģiju (IT) nozares sasniegumi inovācijās un pētniecībā, ES pilsoņiem, uzņēmumiem un valsts iestādēm nodrošinās piekļuvi augstas kvalitātes mašīntulkošanas pakalpojumiem un citiem sarežģītiem valodu risinājumiem, kas īpaši paredzēti uzņēmumiem, patērētājiem un pārrobežu sabiedrisko pakalpojumu jomai,” teikts vēstulē.

Eiropas Komisija tiks oficiāli informēta par atklāto vēstuli pirms debatēm par digitālā vienotā tirgus stratēģiju 25.martā Briselē. Galvenā sanāksme, lai rastu risinājumus daudzvalodīgas Eiropas atbalstam, notiks Rīgas samitā 27.-29.aprīlī, kas veltīts digitālajam vienotajam daudzvalodu tirgum.

Vēstuli varat lasīt un parakstīt šeit.

 

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu