Vēstnieks: Greste pametis Ēģipti, izmantojot Latvijas pasi • IR.lv

Vēstnieks: Greste pametis Ēģipti, izmantojot Latvijas pasi

28
Pēteris Greste pēc atbrīvošanas no Ēģiptes cietuma kopā ar vecākiem Juri un Luīzi. Foto: AFP/LETA

Greste Latvijas pasi saņēmis tikai neilgi pirms atbrīvošanas no cietuma

Kataras telekanāla “Al Jazeera” žurnālists Austrālijas latvietis Pēteris Greste, kurš Ēģiptē vairāk nekā gadu tika turēts ieslodzījumā, Ēģipti pametis, izmantojot Latvijas pasi, otrdien atsaucoties uz Latvijas vēstnieka Austrālijā Andra Teikmaņa teikto, vēsta Austrālijas tīmekļa medijs “News.com.au”.

Greste Latvijas pasi saņēmis tikai neilgi pirms atbrīvošanas no cietuma, sacīja diplomāts. “Starp citu Pēteris Greste pameta Ēģipti, lai dotos uz Kipru, izmantojot Latvijas pasi,” norādīja Teikmanis.

Diplomāts, kurš rezidē Apvienotajā Karalistē, arī atgādināja, ka Latvija aktīvi iestājusies par Grestes atbrīvošanu, ziņo LETA.

“Es uzskatu, ka šim Austrālijas, Eiropas Savienības un Latvijas spiedienam bija labi rezultāti,” viņš sacīja.

Trīs “Al Jazeera” Kairas biroja darbinieki, arī Greste, tika arestēti Kairā 2013.gada 29.decembrī un jūnijā notiesāti par sakariem ar huntas aizliegto Musulmaņu brālību un “melīgu ziņu pārraidīšanu”.

Viņiem tika piespriesti septiņi līdz desmit gadi cietumā, tomēr februārī visi trīs no ieslodzījuma tika atbrīvoti.

Patlaban pie varas Ēģiptē esošais Abdelfatahs as Sisi, 2013.gada jūlijā sarīkojot valsts apvērsumu, gāza pirmo demokrātiskās vēlēšanās izraudzīto Ēģiptes prezidentu Muhamedu Mursi. Pēc apvērsuma tika izvērstas plašas represijas pret Mursi pārstāvēto Musulmaņu brālību. Represijās pēc apvērsuma tika nogalināti vairāk nekā 1400 cilvēku.

Cilvēktiesību organizācijas uzskata, ka Sisi ir pat autoritārāks līderis nekā Ēģiptē 30 gadus valdījušais Hosni Mubaraks.

 

Komentāri (28)

aivarsk 17.03.2015. 12.29

Vai Geste ir latvietis? Vai tikai tad, kad izdevīgi par tādu kļuva? Vai par krievu urbanoviču mēs sakām “latviešu izcelsmes krievs”, kāpēc ne, ja jau par Vilku saka, ka tas latviešu izcelsmes karikatūrists?

+2
-3
Atbildēt

0

Pelēkais Vilks 17.03.2015. 12.13

Brauciet latvji jūŗiņā!

Ja gadīsies nelaime, – gan jau atlikušie vietējie “penši” jums palīdzēs..

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu