Aizdomās par balsu pirkšanu vēlēšanās ZZS labā tur 2 personas • IR.lv

Aizdomās par balsu pirkšanu vēlēšanās ZZS labā tur 2 personas

23
Saeimas vēlēšanu iecirknī. Foto: Olafs Galkovs, F64

Drošības policija lūdz Kuldīgas prokuratūru sākt kriminālvajāšanu

Drošības policija (DP) lūgusi Kuldīgas rajona prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret divām personām par balsu pirkšanu Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) labā 12.Saeimas vēlēšanās pagājušā gada oktobrī, vēsta aģentūra LETA.

Kaut DP partiju, kuras labā notikusi balsu pirkšana, nav atklājusi, aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecinot, ka tā ir ZZS, taču kandidāts, kura labā balsis, visticamāk, pirktas, parlamentā nav ievēlēts.  LETA ziņo, ka pērnruden uz DP bijis izsaukts Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs un Latvijas Zaļās partijas valdes loceklis Mārtiņš Martinsons (ZZS) ), kurš iztaujāts par balsu pirkšanu Kurzemē. Politiķis aģentūrai LETA atzinis izsaukšanas faktu, taču noliedz saistību ar šo lietu. Pret Martinsonu apsūdzības neesot vērstas.

DP izmeklēšanā konstatēts, ka viens Latvijas pilsonis ir piedāvājis citam Latvijas pilsonim par atlīdzību vēlēšanās nobalsot par noteiktu sarakstu un vienu deputāta kandidātu, kā arī piesaistīt citus vēlētājus, kuri par atlīdzību būtu gatavi balsot pēc šiem norādījumiem.

Policijas savāktie pierādījumi liecinot, ka uzrunātā persona šim piedāvājumam piekrita un piedāvāja vairākiem citiem Latvijas pilsoņiem par atlīdzību nobalsot par noteiktu sarakstu un vienu deputātu kandidātu, kam vairākas personas piekrita, saņemot par to materiālu atlīdzību.

DP uzskata, ka personu vaina noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā ir pierādīta, tāpēc 10.martā nolemts rosināt kriminālvajāšanu pret divām personām un nodot kriminālprocesa materiālus prokuratūrai. Kriminālvajāšanu lūgts sākt par apzinātu kavēšanu personai brīvi izmantot tiesības vēlēt deputātus, lietojot uzpirkšanu.

ZZS Kurzemes vēlēšanu apgabalā startēja ar 14 kandidātiem. LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka kandidāts, kura labā balsis, iespējams, pirktas, Saeimā neiekļuva. Vīrietim ir juridiskā izglītība, un, kā liecina Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā atrodamā informācija, viņš darbojas vairākos uzņēmumos.

LETA jau ziņoja, ka vēlēšanu dienā Kuldīgā kāds vīrietis treniņbiksēs uz soliņa sēdošai cilvēku kompānijai piedāvājis naudu par balss atdošanu vienai no varas partijām. LETA toreiz novēroja, ka netālu no Viļa Plūdoņa Kuldīgas ģimnāzijā izvietotā iecirkņa Piltenes iela 25 uz soliņa sēdēja vairāki cilvēki, pie kuriem pienācis pagara auguma vīrietis treniņbiksēs un izvilcis ārā vienu no pašreizējās varas partijas sarakstiem, tādējādi parādot, kuram no kandidātiem ir jāievelk plusiņš.

Tad uz soliņa sēdošā kompānija interesējusies, vai par šādu balsojumu tiks dota nauda. Sarunas laikā konkrētas summas netika minētas, taču vīrietis lika noprast, ka nauda būs vēlāk. Pēc tam kompānija devās uz iecirkņa pusi. LETA informāciju par šo gadījumu nodeva DP.

Šogad 11.martā DP pieņemts lēmums izbeigt citu kriminālprocesu, kas bija sākts 2014.gada 4.oktobrī saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem 12.Saeimas vēlēšanu laikā. Šajā izmeklēšanā nopratinātas vairākas personas un notikušas citas procesuālās darbības, taču to rezultātā nav iegūti pierādījumi, kas norādītu uz to, ka ir notikusi ietekmēšana, lai vēlēšanās balsotu par noteiktu partiju un tās deputāta kandidātu.

Pēc 12.Saeimas vēlēšanām DP sāka septiņus kriminālprocesus, no kuriem viens tika nodots kriminālvajāšanas sākšanai pērn decembrī. Līdz ar to pašlaik DP lietvedībā ir vēl četri kriminālprocesi par iespējamu prettiesisku balsotāju ietekmēšanu 12.Saeimas vēlēšanu laikā, un šajās lietās aizdomās turētā statuss ir četrām personām.

Pērn decembrī kriminālvajāšanai nodotajā lietā figurēja viena persona. Oficiāli joprojām nav zināms, vai Latgales tiesu apgabala prokuratūrai nodotajā lietā balsis varētu būt pirktas “Vienotības” pārstāvja Dzintara Zaķa labā. Šajā lietā iesaistītā persona esot Sakstagala puses iedzīvotājs Andrejs, kuru Latvijas Televīzijas raidījums “De facto” intervējis dažas dienas pēc vēlēšanām. Viņš raidījumam sacījis, ka pazīst deputātu Zaķi un ir balsojis par viņu, jo šis politiķis esot labs.

DP nemin konkrētas partijas, kuru labā būtu notikusi balsu pirkšana, taču jau iepriekš izskanējis, ka tiek izmeklēta iespējamā balsu pirkšana “Vienotības” deputāta Zaķa labā. Iespējamo balsu pirkšanu likumsargiem lūdza pārbaudīt “Vienotības” biedrs Juris Vidiņš.

Šogad janvārī vienā no kriminālprocesiem tika veiktas tiesas sankcionētas kratīšanas. Latvijas Televīzijas raidījums “Panorāma” vēstīja, ka saistībā ar iespējamo balsu pirkšanu par labu Zaķim notikusi kratīšana pie uzņēmuma “Vlakon” īpašniekiem Aļonas un Andra Kozuļiem. Kratīšanas laikā atsavināti datori, kas vēlāk atdoti, liecināja “Panorāmas” rīcībā esošā informācija. DP nekomentēja, vai šajā lietā figurē Zaķis.

Komentāri (23)

J.Biotops 12.03.2015. 12.19

Acīmredzams politiskais pasūtījums. Ja pašiem zaļajiem nepietiks spēka to atmaskot, nāks saimnieks un ieviesīs skaidrību.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu