Bijušais Krievijas vēstnieks: 2010.gadā “krieviem bija jābūt Saeimā” • IR.lv

Bijušais Krievijas vēstnieks: 2010.gadā “krieviem bija jābūt Saeimā”

58
Bijušais Krievijas vēstnieks Latvijā Viktors Kaļužnijs. Foto: Evija Trifanova, LETA

Krievijas diplomāts radiointervijā priecājas par Ušakova panākumiem un iezīmē aizkulišu lēmumus

Mums bija programma – 2009.gadam ir jābūt “krievu gadam Rīgā, bet 2010.gadam – Saeimā. Pēdējais neizdevās,” 9.marta intervijā Krievijas radio “Eho Moskvi” teic bijušais Krievijas vēstnieks Latvijā Viktors Kaļužnijs.

Gandrīz stundu ilgās radio intervijas noslēgumā Kaļužnijs atklāj Krievijas vēstniecības kārtis savas darbības laikā Latvijā. Viņš atzīst, ka “mums bija izveidota attiecību programma ar Latviju, ka 2009.gadam ir jābūt krievu gadam Rīgā, bet 2010.gadam – Saeimā”. 

Intervijā Kaļužnijs atzīst, ka “Rīgu izpildījām”. Proti, 2009.gada 6.jūnijā Latvijā notika pašvaldību vēlēšanas, un šajās vēlēšanās Rīgā uzvarēja “Saskaņas centrs”, kura priekšgalā politiķa Jāņa Urbanoviča vietā stājās jaunais no mediju vides nākušais politiķis Nils Ušakovs.

Kaļužnijs skumji atzīst, ka gadu vēlāk nav izdevies to pašu paveikt Saeimā. 2010.gada 2.oktobrī notika 10.Saeimas vēlēšanas, SC iekļuva Saeimā, bet pēc mandātu skaita partiju apvienībai bija otrais labākais rezultāts pēc “Vienotības” un valdības koalīcijā SC neiekļuva.

Jāatgādina, ka jau 2004.gadā, kad vēstnieka amatā stājās Kaļužnijs, viņa izteikumi par Latvijas okupāciju un Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojums, ka Latvijas krievvalodīgajiem jābūt proporcionāli pārstāvētiem Latvijas varas struktūrās, pielīdzinot cittautiešu situāciju Latvijā bijušajai Dienvidslāvijas republikai Maķedonijai, izraisīja Latvijas politiķu sašutumu.

Kaļužnijs intervijā stāsta, ka savulaik viņš, sākot darbu Latvijā, uzskatījis, ka caur ekonomiku “iziesim uz krievu jautājumu”. Tam bijusi izstrādāta sava programma, turklāt, pēc bijušā diplomāta teiktā, “vēstniecībai jābūt atbildīgai par prezidenta direktīvu izpildi”.

Par neveiksmi “Saeimas neieņemšanā” Kaļužnijs intervijā pārmet jaunajam Krievijas vēstniekam, jo Kaļužnijs amatu atstājis 2008.gadā. Viņš arī priecājas, ka “Nils [Ušakovs] nāca pie varas, pārformēja Urbanoviča partiju”. Kaļužnijs, kā var saprast no intervijas, SC politiķiem teicis, ka viņu vecās sejas visiem ir apnikušas, “dodiet svaigu cilvēku. Atnāca svaigs cilvēks”. Uz žurnālistu jautājumu, vai Kaļužnijs priecājas, skatoties tagad uz Nilu Ušakovu, viņš atbild apstiprinoši, jo Ušakovs “pārformējis Urbanoviča partiju”.

“Diemžēl jaunais vēstnieks [Aleksandrs Vešņakovs] sāka nodarboties ar kaut ko citu un Saeimu “pazaudējām”,” sūkstās Kaļužnijs intervijā.

Viņam nepatīk arī pašreizējā Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkēviča izteikumi par Krieviju: “Skatos, kas notiek, domāju, vai manā laikā Rinkēvičs varētu par Krieviju teikt to, ko tagad? Manā laikā nevarētu. Tad bija cieņa, mēs gribējām izvilkt [Latviju] no finanšu bedres. Kaimiņi iet pie kaimiņa pēc sāls, cukura un sērkociņiem, nekad neiet pāri ielai. Mēs esam kaimiņi, bet Amerika ir pāri ielai.”

Kaļužnijs vēstnieka amatā Latvijā ar Krievijas prezidenta Putina dekrētu tika iecelst 2004.gadā. Viņš bija viens no Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova vietniekiem, bijušais degvielas un enerģētikas ministrs.

 

Komentāri (58)

J.Biotops 10.03.2015. 15.35

“vēstniecībai jābūt atbildīgai par prezidenta direktīvu izpildi” – paldies, skaidrs. Par prezidenta, kuram PSRS sabrukums ir gadsimta traģēdija, direktīvām jautājumu nav.

Varēja arī tik tieši nerunāt, tāpat zinājām, ko pilda Krievijas vēstniecības visur, kur krievu zābaks reiz pēdu atstājis (naš sapog svjat!)

+18
-2
Atbildēt

3

    andrejs > J.Biotops 10.03.2015. 22.37

    Varēja arī tik tieši nerunāt, tāpat zinājām, ko pilda Krievijas vēstniecība

    ——————————————

    tieši tā – latvietim nevajag lētticīgam būt. Ja tā padomā, faktiski Vienotība 2010. gadā pildījusi Krievijas vēstniecības norādījumus – ievilkt legalizētos krievu kolonistus valdībā. Apzināti, neapzināti – lūk jautājums…

    p.s. Biotop, jūs neatceraties, kāpēc šis plāns toreiz izgāzās?

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    v_rostins > J.Biotops 10.03.2015. 21.53

    beta

    ka Zatlers ir vai nu nelietis vai muļķis, ko izmantoja kā pešku…

    ______________

    Nelietīgs muļķis.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    beta > J.Biotops 10.03.2015. 15.41

    > Biotops

    Varēja arī tik tieši nerunāt,

    ——–

    Nepiekritīšu. Lai runā, lai stāsta, jo vairāk, jo labāk… Bijušā vēstnieka pateikts vārds ir pierādījums kaut vai tam, ka Zatlers ir vai nu nelietis vai muļķis, ko izmantoja kā pešku…

    +13
    -12
    Atbildēt

    0

Raicha 10.03.2015. 14.19

Vēstnieks laikam palaidis garām faktu, ka LR Saeimā krievi ir bijuši VIENMĒR.

+14
-1
Atbildēt

1

    J.Biotops > Raicha 10.03.2015. 15.38

    Nekas nav garām. Pirmkārt – nepietiek, otrkārt, ne visi krievi Saeimā ir pareizie krievi. Tātad darbs jāturpina!

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

lno 10.03.2015. 22.53

Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas deputāti atzinīgi vērtē Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pērn paveikto, otrdien pēc apakškomisijas sēdes rezumēja apakškomisijas priekšsēdētājs, bijušais KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs (V).

“Iepazīstoties ar darbības rādītājiem, var secināt, ka aizvadītajā gadā KNAB sasniedzis labākos rezultātus pēdējo gadu laikā visās savās darbības jomās: gan valsts amatpersonu darbības un partiju finansēšanas kontrolē, gan korupcijas apkarošanā un arī fizisko un juridisko personu iesniegumu izskatīšanā,” secina Loskutovs.

+5
-3
Atbildēt

1

    andrejs > lno 10.03.2015. 23.05

    Loskutovs pa kluso atriebjas Strīķei. Jau agrāk esmu ievērojis, ka šamais tā dara… :) Sāp čalim… :)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu