Draudzīgais radio • IR.lv

Draudzīgais radio

7
Zīmējums — Ernests Kļaviņš

Par interesanto, praktisko, noderīgo un visu ko citu – podraides piedāvā plašu raidījumu spektru. Tās pieejamas katram izdevīgā laikā un vietā. Vajadzīgs tikai dators vai mobilā ierīce

Kā lielākā daļa cilvēku, arī es domāju, ka Betmens ir tikai komiksa varonis. Izrādās, tā nav taisnība – sikspārņu cilvēks pastāv. Īstais Betmens nedzīvo Gothemas pilsētā, bet gan vienā laikā un telpā ar mums, viņu sauc Deivids, un, kā jau īsts sikspārnis, viņš ir neredzīgs. Viņu, tāpat kā slaveno komiksu varoni, par supervaroni padara tas, ka, par spīti neredzībai, puisis brauc ar riteni un kāpj kalnos, nodarbojas ar to, kas akliem cilvēkiem šķietami liegts. Redzi viņš ir aizstājis ar «sikspārņu metodi». Deivids piespiež mēli pie aukslējām un taisa klikšķus – tas, kā skaņa atlec, ļauj viņam saprast, kurā vietā viņš atrodas. Tāpat orientējas sikspārņi. Tomēr stāsts nav par Deivida metodi, bet gan par to, kā līdzcilvēku gaidas ietekmē mūsu dzīvi un panākumus. Tieši Deivida mātes mērķtiecība iemācīt aklajam dēlam dzīvot tā, it kā viņš būtu redzīgs, ir panākusi šķietami neiespējamo – to es iemācījos no Amerikas sabiedriskā radio NPR veidotā raidījuma Invisibilia

Invisibilia ar zinātniskiem pētījumiem un reāliem stāstiem izgaismo saikni starp cilvēku uzvedību, vidi un psiholoģiskajiem modeļiem. Pašlaik tas ierindojas starp  Amerikā populārākajiem podcast jeb – latviskojot – podraidēm. Podraides ir digitāls medijs, kurā tiek veidoti sērijveida raidījumi, un ikviens ar datoru, viedtālruni, planšeti var tos abonēt. 

Podraide var tikt veidota gan kā audio, gan kā video, teksts vai kāds cits medijs. Visizplatītākās podraides ir audioieraksti, un to var saukt par 21.gadsimta draudzīgo radio – vairs nav jāklausās tas, kas skan brīdī, kad ieslēdz kasti, bet katrs pats izvēlas ko un kad klausīties. Tāpat kā radio, parasti podraides ir bezmaksas. Abonējot podraidi, cilvēks ik nedēļu, mēnesi vai dienu atkarībā no raidījuma grafika saņem jaunāko sēriju, un tā automātiski ielādējas izvēlētajā ierīcē. Tāpat kā blogu, izveidot un izplatīt savu podraidi var arī katrs pats. Tāpat kā blogam, grūtākais ir noturēties pie sākotnējās apņēmības un to uzturēt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu