Latvijas Banka brīdina par riskiem, pērkot vai mainot "Bitcoin" • IR.lv

Latvijas Banka brīdina par riskiem, pērkot vai mainot “Bitcoin”

41
Virtuālā valūta "Bitcoin" - ar to var norēķināties te, rakstīts kādā Honkongas iestādē. Foto: AFP/LETA

“Bitcoin” nav valūta, tam nav likumīga maksāšanas līdzekļa statusa un tas neatbilst arī finanšu instrumenta definīcijai

Kopš 2012.gada būtiski audzis un turpina palielināties virtuālo valūtu shēmu skaits. Virtuālo valūtu pieņemšana norēķinos nav plaši izplatīta, tomēr daži tirgotāji, galvenokārt e-komercijas jomā, sākuši virtuālās valūtas “Bitcoin” pieņemšanu, secināts Eirosistēmas ziņojumā par virtuālo valūtu shēmām. Pērkot vai mainot “Bitcoin”, patērētājs var saskarties ar vairākiem riskiem, brīdina Latvijas Banka.

Eirosistēma secinājusi, ka dažas no virtuālo valūtu shēmām tiek veidotas ar nelielām tehniskajām atšķirībām, kas varētu uzlabot to funkcionalitāti vai dažus shēmas elementus. Savukārt par daudzām shēmām nav skaidrs to mērķis, un tikai dažas domātas un tiek lietotas maksājumu veikšanai. Pilni dati par virtuālo valūtu izmantošanu norēķiniem nav pieejami. “Bitcoin” ir populārākā no šīm shēmām, nodrošinot vairāk par 80% no ap 500 zināmo virtuālo valūtu shēmu tirgus kapitalizācijas. Ar “Bitcoin” tiek veikts vidēji 69 000 transakciju dienā.

Salīdzinājumam – Eiropas Savienībā vien dienā tiek veikti 274 miljoni bezskaidras naudas transakciju. Lielākā daļa no “Bitcoin” transakcijām ir maiņas darījumi, tomēr precīzi dati par “Bitcoin” izmantošanu maksājumos par precēm un pakalpojumiem nav pieejami.

Analizējot virtuālo valūtu priekšrocības un trūkumus, Eirosistēmas eksperti norāda uz vairākiem ieguvumiem lietotājiem, piemēram, zemām transakciju maksām, globālo pieejamību, anonimitāti un norēķinu ātrumu. Tajā pašā laikā ir vairāki nozīmīgi šķēršļi un neērtības, piemēram, caurskatāmības, skaidru nosacījumu un garantiju trūkums, augsta atkarība no IT un interneta tehnoloģijām, augsta volatilitāte jeb svārstību risks.

Lietotāji saskaras arī ar riskiem, kas izriet no dalības shēmā: otrās puses risku, kas saistīts ar saņēmēja anonimitāti, maiņas kursa risku un krāpniecības iespēju, kas izriet no caurskatāmības trūkuma. Virtuālo valūtu lietotāji pašlaik nekādā veidā nav pasargāti no šiem riskiem.

Eiropas Centrālā banka ir secinājusi, ka risku materializācijas iespējamība attiecībā uz monetāro politiku, cenu stabilitāti, finanšu stabilitāti, maksājumu sistēmu raitu darbību un uzraudzību atkarīga no virtuālo valūtu apjomiem un to iesaistes reālajā ekonomikā.

Patlaban virtuālo valūtu shēmu apjomi un pieņemšana saglabājas zemi, kas norāda uz to, ka virtuālo valūtu shēmas nerada riskus centrālo banku uzdevumiem. Neskatoties uz to, būtisks incidents ar virtuālajām valūtām un tam sekojošs uzticības zudums var iedragāt patērētāju uzticību elektroniskajiem maksājumu instrumentiem, elektroniskai naudai un citiem e-komercijas risinājumiem.

Latvijas Bankas maksājumu un finanšu tirgus eksperts Deniss Fiļipovs vērš uzmanību, ka eirozonas centrālās bankas un uzraudzības iestādes brīdina, ka “Bitcoin” nav valūta, tam nav likumīga maksāšanas līdzekļa statusa un tas neatbilst arī finanšu instrumenta definīcijai.

Papildus tam valstu likumi aizsargā patērētāju tiesības attiecībā uz likumīgo maksāšanas līdzekļu izmantošanu. “Bitcoin” emisiju un izmantošanu neregulē un neuzrauga un “Bitcoin” juridiski nav piesaistīts nevienas valsts oficiālai valūtai. Pēc būtības “Bitcoin” ir prece jeb produkts, kuru pērk par oficiālu valūtu. To var izmantot kā maiņas līdzekli, iegādājoties citas preces vai pakalpojumus, ja abas puses par to vienojas un ir gatavas uzņemties visus ar “Bitcoin” izmantošanu saistītos riskus.

Pērkot vai mainot Bitcoin, patērētājs var saskarties ar vairākiem riskiem, brīdina Latvijas Bankas pārstāvis.

Pastāv šādi riski: risks zaudēt naudu “Bitcoin” maiņas procesā, jo maiņas platformu darbība netiek regulēta, “Bitcoin” vērtība var strauji mainīties vai pat zust, jo tā nav piesaistīta nevienas valsts oficiālajai valūtai, patērētājus, kas izmanto “Bitcoin” norēķiniem par precēm un pakalpojumiem, neaizsargā Eiropas Savienības tiesību aktos paredzētās tiesības atgūt līdzekļus, kas norakstīti neautorizētu darījumu rezultātā, no “digitāla maka” nozagtus “Bitcoin” gandrīz nav iespējams atgūt.

Latvijas Banka nerekomendē nekādus ieguldījumus vai transakcijas ar “Bitcoin”.

 

Komentāri (41)

DikembeSakamoto 03.03.2015. 15.37

Lielāka riska par Latvijas bankas un sabrauktā ezīša “veiksmes stāstu” nevar būt.

0
0
Atbildēt

0

Viedoklis_lv 03.03.2015. 15.34

Nauda ir jebkas, ko vismaz divas puses ir ar mieru izmantot, lai apmainītos ar produktiem vai pakalpojumiem. Protams, monopolam tas nepatīk.

Es gan domāju ka Bitcoin ir tīri tehniskas problēmas pastāvēt nākotnē – bet par to ka tiek pārtraukts monetārais monopols. Tiesa, bitcoin to nepaveiks.

Lai nu kā…

airBaltic – World’s First Airline To Accept Bitcoin

Riga. 22.07.2014

Latvian airline airBaltic has become the world’s first airline to accept Bitcoin as payment for its tickets to 60 destinations in Europe, Middle East, Russia and the CIS.

Martin Gauss, airBaltic Chief Executive Officer: “airBaltic has been ranked among TOP 10 most innovative airlines globally. Introducing the Bitcoin payment option is a part of our innovative approach to service with a central focus on our customer.”

airBaltic accepts Bitcoin as payment for tickets on its website http://www.airbaltic.com. The ticket prices on the website are displayed in euros. When airBaltic customers pay for their flight, their Bitcoins are converted into euros at the current exchange rate. To make accepting Bitcoin possible, airBaltic teamed up with Bitpay, a third-party payment processor that converts Bitcoins into euros. The Bitcoin payment option is available when purchasing the cheapest tickets, known as airBaltic Basic class.

Bitcoin is a software-based payment system introduced in 2009. Payments are recorded in a public ledger and bitcoin is its unit of account. Bitcoin payments are accepted by such companies as WordPress.com, Overstock.com, Expedia, Dell, and others.

As announced recently, airBaltic achieved a net profit of EUR +1 million for the full year of 2013, one year ahead of the initial business turnaround schedule. airBaltic serves 60 destinations with direct flights from its home base in Riga, Latvia. From every one of these, airBaltic offers convenient connections via North Hub Riga to its network spanning Europe, Scandinavia, Russia, CIS and the Middle East.

https://www.airbaltic.com/airbaltic-worlds-first-airline-to-accept-bitcoin

+1
-1
Atbildēt

0

Pelēkais Vilks 03.03.2015. 13.56

“Bitcoin” nav valūta, tam nav likumīga maksāšanas līdzekļa statusa un tas neatbilst

=======

Terorisms nopietni ievazājies arī finansu jomā.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu