FOTO: Latviešu radītais muzejs Azerbaidžānā nominēts Eiropas gada muzeja nosaukumam • IR.lv

FOTO: Latviešu radītais muzejs Azerbaidžānā nominēts Eiropas gada muzeja nosaukumam

7
Baku Jaunavu torņa ekspozīcija. Publicitātes foto

Jaunavas tornis ir Baku simbols un viens no pazīstamākajiem Azerbaidžānas arhitektūras pieminekļiem

Latvijas mākslinieku Mitrēvicu ģimenes uzņēmuma “Dd studio” izveidotais Jaunavas torņa muzejs Azerbaidžānā ir nominēts balvai “Eiropas Gada muzejs 2015” (“European Museum of the Year 2015”), informē uzņēmums.

Balvu piešķir Eiropas Muzeju forums, kas tiek organizēts Eiropas Padomes paspārnē. Katru gadu īpaša ekspertu žūrija izvērtē pieteikumus, no kuriem labākie tiek atlasīti otrajai kārtai. Šoreiz gada balvai žūrija nominējusi 42 jaunus muzejus no 21 valsts.

Nominēto muzeju vidū ir, piemēram, Nīderlandes nacionālais mākslas muzejs “Rijksmuseum” Amsterdamā, Eiropas un Vidusjūras civilizācijas muzejs Marseļā un leģendārajam kuģim veltītais “Titānika” muzejs Belfāstā.

Balvu pasniegšanas ceremonija notiks Eiropas Muzeju foruma ikgadējās sanāksmes laikā, kas šogad notiks Glāzgovā no 13.maija līdz 16.maijam.

“Dd studio” ir izveidojis jaunu pastāvīgo ekspozīciju Jaunavas torņa muzejam Baku, Azerbaidžānā. Jaunavas tornis ir Baku simbols un viens no pazīstamākajiem Azerbaidžānas arhitektūras pieminekļiem. Tas atrodas Baku vecpilsētas Ičeri Šeheras vēsturisko pieminekļu kompleksā, kam ir piešķirts UNESCO pasaules mantojuma statuss.

Tornis ir leģendām apvīts, un viena no tām stāsta par jaunavu, kas nolekusi no torņa, lai viņai nebūtu jākļūst par sievu vietējam valdniekam, – no šejienes arī cēlies torņa nosaukums. Vēsturnieki vēl šobaltdien nav spējuši vienoties, kādam nolūkam Jaunavas tornis ir uzcelts – vai tas ir bijis aizsargtornis, ugunspielūdzēju svētnīca vai observatorija.

Izveidotā ekspozīcija izvietota torņa vēsturiskajās telpās astoņos stāvos. Tajā atspoguļota celtnes sarežģītā vēsture un daudzveidīgās interpretācijas, ļaujot apmeklētājiem pašiem nonākt pie savas versijas par torņa pagātni. Ekspozīcija ir veidota kā vienots māksliniecisks veselums, kurš harmoniski iekļaujas savā vidē – vēsturiskajos torņa mūros.

Muzeja ekspozīciju realizēja plaša speciālistu komanda – Jānis Mitrēvics, Dāvids Mitrēvics, Ilze Zigerte, Artis Svece, Reinis Dzudzilo, Aiga Vaitkus, Krists Poreiters, Raivo Mužiks, Dagnija Putrāle, Indra Krastiņa, Kristaps Auziņš, Kristīne Kursiša, Kaspars Groševs, Krista Dzudzilo, Nils Jakrins, Dāvis Liekniņš, Konstantins Višņevskis, Darja Meļņikova, Ingus Druva, Ivars Putrišķis, Jānis Zvirgzds-Zvirgzdiņš, Raivo Karro, Jānis Šēnbergs, Valdis Celmiņš, Evita Vasiļjeva, Katrīna Čemme, Sanita Segliņa, Normunds Tauriņš, Arnis Mucenieks, Agris Dorbe, Gatis Dorbe, Mārtiņš Priedītis, Liene Mackus, Vilmārs Alksnītis un Dace Siatkovska.

“Dd studio” dizaina projektu izstrādes un realizācijas jomā darbojas 14 gadus. Uzņēmums ir guvis starptautisku atzinību, veidojot mūsdienīgas muzeju ekspozīcijas.

 

Komentāri (7)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu