Par slepkavu nepiedzimst • IR.lv

Par slepkavu nepiedzimst

4
Cietumā šis jaunietis iesēdās 15 gadu vecumā — drauga uzkūdīts, mēģināja nogalināt abu tikko apzagtu vīrieti. Tiesa piesprieda maksimālo sodu, kādu var saņemt nepilngadīgais, — desmit gadus nebrīvē.
Zane Mače

Kas notiek pusaudža prātā, kad ar cirvi rokās viņš ielaužas cita cilvēka mājā, lai nogalinātu un aplaupītu? Aiz tiesu ekspertu sausajiem slēdzieniem bieži slēpjas skarba realitāte: vecāku vienaldzība, jau bērnībā sāktas dzeršanas vai narkotiku izmainīta psihe. Šādi pusaudži ir neprognozējami, brīdina speciālisti, un policijas statistika ir biedējoša – nepilngadīgo pastrādāto slepkavību skaits pieaug

Sešinieku paša taisītajā dzimšanas gada «1996» tetovējumā, kas plešas pa četriem rokas pirkstiem, man pretī sēdošais Andris (vārds mainīts) brīvībā izlabos. Cipars, cietuma kamerā darbojoties ar adatu, sanācis kroplīgs. Izstīdzējušajam puisim zaļajā skolas formā vairs nebūtu jāatrodas Cēsu audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem, jo viņam ir jau 18. Taču, kā saka audzinātāja, pa trim ieslodzījumā pavadītajiem gadiem Andris audzis par 200 procentiem, turpina mācīties, tāpēc likums ļauj palikt te. Cietumā Andris iesēdās 15 gadu vecumā – drauga uzkūdīts, mēģināja nogalināt abu tikko apzagtu vīrieti. Tiesa piesprieda maksimālo sodu, kādu var saņemt nepilngadīgais, – desmit gadus nebrīvē.

Pusaudžu, kuri, līdzīgi kā Andris, pastrādājuši smagus un sevišķi smagus noziegumus, skaits ir audzis. Pērn pirmajā pusgadā aizdomās par slepkavību pastiprinošos apstākļos aizturēti pieci nepilngadīgie vecumā no 14 līdz 17 gadiem – tas ir par diviem vairāk nekā visā 2013.gadā. Taču aizvadītā gada statistika būs vēl baisāka, jo arī otrajā pusgadā pusaudži aizturēti aizdomās par slepkavībām, taču policija visu statistiku vēl nav apkopojusi. Piemēram, pirms Jaunā gada trīs pusaudži Siguldas novadā nogalināja 63 gadus vecu uzņēmēju. Bruņojušies ar cirvi un nažiem, nepilngadīgie uzbruka vīrietim viņa mājās, lai aplaupītu. 

Ar skaļu slepkavību sācies arī šis gads. Rēzeknē dzīvība laupīta jaunai sievietei – slepkavas atņēma viņai automašīnu. Aizdomās par šo noziegumu aizturēja divus 16 gadus vecus puišus un 24 gadus vecu vīrieti. Šis noziegums parādīja arī policijas acu pievēršanu uz savējiem, jo viens no nepilngadīgajiem aizturētajiem ir likumsarga dēls, kurš jau iepriekš tiesāts un ar likuma neievērošanu izcēlies arī skolā. Liktenīgajā naktī policijas patruļa aizturēja šo puiku pie nogalinātās sievietes auto stūres, taču likumsargi pat necentās noskaidrot, kam pieder šī mašīna un kāpēc to vada pusaudzis bez tiesībām, bet gan nogādāja viņu mājās pie tēva. Šāda acu pievēršana abiem policistiem maksāja darbu, bet aizturētā tēvs policiju pameta pēc paša vēlēšanās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu