Austrumu slimnīca četru gadu laikā zaudējusi 23,7 miljonus eiro • IR.lv

Austrumu slimnīca četru gadu laikā zaudējusi 23,7 miljonus eiro

33
Rīgas Austrumu klīniskā slimnīca. Foto: Evija Ziediņa, F64

Šāda situācija radusies jau 2011.gadā, kad veselības aprūpes pakalpojumu tarifi slimnīcai tika samazināti

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcai (RAKUS) no 2011. līdz 2015.gada sākumam radušies 23,7 miljonu eiro zaudējumi, otrdien preses brīfingā teica slimnīcas jaunā valdes priekšsēdētāja Anita Slokenberga.

Slimnīca šādā situācijā nav nonākusi pēkšņi, tā radusies jau 2011.gadā, kad veselības aprūpes pakalpojumu tarifi slimnīcai tika samazināti par 26% un tika pielīdzināti reģionālo slimnīcu tarifiem, kā arī slimnīca pārdzīvoja vairākas reorganizācijas. Vairākus gadus situācija tika risināta uz iekšējo rezervju rēķina, tika veikta optimizācija un veikti uzkrājumi.

Slokenberga uzskata, ka slimnīcas kapitāldaļu turētājam Veselības ministrijai jāstrādā pie esošo tarifu uzlabošanas.

Viņa norādīja, ka slimnīcas menedžmenta optimizācijas rezultātā izdevies ietaupīt piecus miljonus eiro un slimnīca aktīvi plāno, kur vēl varētu ietaupīt.

Salīdzinājumā ar 2014.gadu šogad slimnīcas līguma nosacījumi ar Nacionālo veselības dienestu par valsts apmaksāto pakalpojumu sniegšanu ir par pieciem miljoniem eiro lielāki, taču arī šāds līguma pieaugums visdrīzāk nedos gaidīto rezultātu, un slimnīca arī šo gadu beigs ar zaudējumiem.

Slokenberga beigās uzsvēra, ka slimnīca pacientiem turpinās nodrošināt pakalpojumus un sniegt visu nepieciešamo palīdzību, kā arī piebilda, ka slimnīcai nav sācies maksātnespējas process.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) otrdienas rītā LNT raidījumā “900 sekundes” paziņoja, ka Austrumu slimnīcai ir visas maksātnespējas pazīmes.

Ministrs sacīja, ka tagad viņam ir jādara viss, lai nepieļautu slimnīcas slēgšanu. Tiks izstrādāts rīcības plāns. “Tas ir viens no mūsu lielākajiem izaicinājumiem. Slimnīcas bilanci, peļņas un zaudējumu aprēķinu apstiprinātā versijā vēl neesam redzējuši, bet slimnīcai ir negatīvs pašu kapitāls,” uzsvēra Belēvičs.

Jautāts, kā šāda situācija pieļauta, ministrs skaidroja, ka RAKUS nemitīgi informējusi nu jau bijušo Veselības ministrijas valsts sekretāru Rinaldu Muciņu par šo problēmu, tomēr risinājums nav rasts. Viņš arī piebilda, ka pakalpojumu tarifi slimnīcā jau ilgi bijuši nepietiekami.

Ministrs arī norādīja, ka lūgt nepieciešamo naudu valdībai nav jēgas. Viņaprāt, ģeopolitiskās situācijas dēļ to iegūt nav ne mazākās cerības.

“Ļoti iedziļināsimies pašreizējā situācijā,” noslēdza ministrs, drīzumā solot iepazīstināt ar konkrētu risinājumu.

 

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu