Putina «bēgļi» • IR.lv

Putina «bēgļi»

6
Par uzturēšanās atļauju lobija jauno seju kļuvis eksdeputāts Viktors Valainis. Viņaprāt, pēc smagās ekonomiskās krīzes jauno projektu būvnieki orientējušies tikai uz ārzemju pircējiem. Ja tie beidzas, apdraudētas esot 200 miljonu eiro investīcijas un 5000 cilvēku darbavietas saistītajos sektoros.

Latviju kā rezerves bāzi, iegādājoties īpašumu un iegūstot uzturēšanās atļaujas, izvēlējušies ap 10 000 Krievijas pilsoņu. Viņu vidū ir gan Kremlim pietuvinātie, gan oponenti

Slavenais Krievijas dokumentālo filmu režisors Vitālijs Manskis Spānijas kinofestivāla laikā viesnīcā skatījās ziņas. Bija 2014.gada marts. Diktore bezkaislīgi vēstīja par Krievijas parlamenta atļauju prezidentam Vladimiram Putinam izmantot armiju tautiešu aizstāvēšanai ārzemēs. Citiem vārdiem, legalizēt Krimas aneksiju un atbalstu Austrumukrainas separātistiem.

«Labi atceros dienu, stundu un pat sekundi, kad pieņēmu lēmumu,» režisors stāsta janvāra rītā Rīgā, tikko atgriezies no filmēšanas Ukrainā. «Tās bija beigas. Tajā sekundē es piezvanīju sievai, atgriezos no festivāla, atbraucām uz Rīgu un pēc trim dienām aizbraucām jau ar uzturēšanās atļauju.»

Dienas laikā izvēloties un nopērkot plašu dzīvokli ar apgleznotiem griestiem Rīgas centrā par Maskavai zemu cenu, Manskis bija kļuvis par vienu no 3173 Krievijas pilsoņiem, kuri pērn ieguva tiesības pārcelties uz dzīvi Latvijā. Izvēlei par labu kalpoja tas, ka Rīga atrodas tikai pusotras stundas lidojumā no Maskavas, šeit runā krieviski un Krievijas pircējiem īpašumi šķiet lēti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu