Čalovskis ASV tiesā noliedz savu vainu kibernoziegumos • IR.lv

Čalovskis ASV tiesā noliedz savu vainu kibernoziegumos

3
Deniss Čalovskis. Foto: Edijs Pālens, LETA

Čalovskim piektdien Manhetenas federālajā tiesā nolasītas apsūdzības par līdzdalību sazvērestībā apkrāpt bankas

Kibernoziegumos apsūdzētais Latvijas pilsonis Deniss Čalovskis Manhetenas tiesā noliedza savu vainu apsūdzībās par līdzdalību starptautiskā kibernoziedznieku grupējumā un datorvīrusa “Gozi” izstrādāšanā, ziņo LETA/AFP.

29 gadus vecajam Čalovskim piektdien Manhetenas federālajā tiesā nolasītas apsūdzības par līdzdalību sazvērestībā apkrāpt bankas, līdzdalību krāpšanā ar elektroierīcēm, datorsistēmu uzlaušanu, krāpšanu internetā un identitātes zādzību vainu pastiprinošos apstākļos.

Notiesāšanas gadījumā Čalovskim draud līdz 67 gadu cietumsods.

ASV federālie prokurori Čalovskim kopā ar diviem citiem iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem – Krievijas pilsoni Ņikitu Kuzminu un Rumānijas pilsoni Mihaju Paunesku – izvirzījuši apsūdzības par datorvīrusa “Gozi” radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tai skaitā aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

Saskaņā ar ASV prokuratūras datiem datorvīruss izmantots, lai piekļūtu banku kontu personīgai informācijai un nozagtu miljoniem dolāru.

Pamatojoties uz šīm apsūdzībām, ASV lūdza Latvijai izdot Čalovski.

Latvijas valdība pērn 30.septembrī nolēma nepārsūdzēt Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) lēmumu, kas paredz, ka Čalovski var izdot ASV. Iepriekš ECT palāta, tāpat kā Latvijas Augstākā tiesa, bija atzinusi par pieļaujamu Čalovska izdošanu ASV un vairumu pieteicēja sūdzībā norādīto punktu noraidījusi kā nepamatotus.

Vēlāk Čalovskis nolēma labprātīgi doties uz Ameriku un stāties tiesas priekšā.

Kuzmins ASV tiesas priekšā stājās 2011.gada maijā, atzīstot savu vainu noziegumos un sadarbojoties ar izmeklētājiem. Savukārt Paunesku aizturēts Rumānijā 2012.gadā, taču viņš vēl tiesājas pret izdošanu ASV.

Saskaņā ar apsūdzībām datorvīrusa “Gozi” autors ir Kuzmins, bet Čalovskis uzrakstījis daļu no vīrusa koda. Savukārt Paunesku vadījis vīrusa izplatīšanas sistēmu.

 

Komentāri (3)

Ebenemezers-3 16.02.2015. 15.07

muuža pansiju buus sev godam nopelniijis.

+4
-3
Atbildēt

0

Aigars Brauns 17.02.2015. 09.49

Amerikāņi pret zagļiem izturas kā pret zagļiem un vainas noliegšana bandītam nelīdzēs. Tas priecē. Pie mums viņš būtu atzīts par varoni, kā tas bija, piemēram, ar datu zagli Nemo vai Neno vai kā nu viņu sauca.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu