Nūū, mīļumiņ... • IR.lv

Nūū, mīļumiņ…

5
Māris Siliņš.
Ieva Alberte

Psihoterapeits Māris Siliņš jau jūt, ka pēc Valentīndienas būs daudz darba

Šogad Valentīndiena iekritusi sestdienā. Darbdienā no tās iespējams izvairīties, taču brīvdienās mīļotā sieviete varētu gaidīt puķu pušķi vai iziešanu ārpus mājas. «Jūtu, ka pēc Valentīndienas būs daudz zvanu,» saka psihoterapeits Māris Siliņš, kurš strādā arī par pāru terapeitu. Ķīvēšanās svētkos esot raksturīga lieta un ne tikai Valentīndienā. Daudzi palīdzību pie psihoterapeita meklē pēc Ziemassvētkiem. «Sastrīdas gan par dāvanām, gan par to, kur svinēs un ar ko: taviem vecākiem, maniem vecākiem vai mūsu vecākiem,» sirsnīgi stāsta Siliņš.

Māris ir pieredzējis psihoterapeits. Viņa moto: palīdzēt cilvēkiem labāk saprast un pieņemt pašiem sevi un savas attiecības ar citiem. Savulaik kā dakteris Māris viņš medijos jauniešiem stāstīja par attiecībām. Savā privātpraksē kopā ar kolēģi Guntu Jakovelu pieņem arī kā pāru terapeits. Lai nerastos doma: ja jau terapeits ir vīrietis, tad aizstāvēs vīriešus. Kamēr ar pāri runā Gunta, Māris to vēro no malas un novērtē situāciju, pamana kādas nianses. «Pāru terapija gan ir arī tad, ja laulātie iet pie viena terapeita.» Kopā viņi darbojas vismaz 14 gadu. Pirmās iestrādes bija jau 90.gados, kad Latvijā par šādu terapiju nezināja. Māris filmēja savus seansus un videofragmentus sūtīja Kanādā dzīvojošajam psihoterapeitam Voldemāram Gulēnam. «Jaudīgs vīrs. Viņam ir liela pieredze.» Gulēns palīdzējis saredzēt to, kas izdarīts labi, un to, kas palaists garām. Deva virzienu, kur vērts apdomāt. No malas vieglāk esot fiksēt, kurā brīdī terapeitam vajadzēja teikt pārim: «Stop, tagad saprotam, kas notiek, un tad ejam tālāk.» Šādu «stop» sarunā nevar būt daudz, lai cilvēks nejūtas tā, it kā nevarētu izteikt domu. Visam sarunā jābūt līdzsvarā. «Voldemārs savus pārus filmēja. Esmu domājis, ka būtu svētīgi to darīt arī mums. Lai mājās katrs atsevišķi paskatās. Un nevis uz partneri, bet sevi.»

Abu terapeitu mērķis nav pāri noturēt kopā vai izšķirt. Gunta un Māris vada sarunas par sāpīgām tēmām un palīdz nonākt līdz skaidrībai. Saprast – kas notiek. Tieši skaidrība rosina pieņemt lēmumu. Ir bijuši gadījumi kad, piemēram, vīrs terapijā uzzina ko tādu, ka vairs nevēlas turpināt attiecības. Vai tas nozīmē, ka terapija neizdevās? Nē. Jo pāris nonāca pie skaidrības. «Ups, nesanāca!» Siliņš saka par reizēm, kad nav izdevies piekļūt kādam no pāra. Nav izdevies radīt tādu atmosfēru vai provokāciju, lai cilvēki sarunā kļūtu drosmīgāki un atklātāki. Kāpēc viņi ikdienā nespēj tādi būt? «Tāpēc ka saruna iet pa apli. Izrunā vienreiz, otrreiz un – to pašu. Runā ne pārāk atklāti, jo aiz apļa robežām ir kas tāds, ko bail pajautāt. Mūsu uzdevums ir no tiem apļiem dabūt ārā.» Tas nozīmē – pietuvoties diskomforta zonām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu