Aptauja: Iedzīvotāji gatavi veidot uzkrājumus, lai ātrāk dotos pensijā • IR.lv

Aptauja: Iedzīvotāji gatavi veidot uzkrājumus, lai ātrāk dotos pensijā

28
Pensionāru pāris. Foto: Edijs Pālens, LETA

Vīrieši biežāk nekā sievietes būtu gatavi veidot uzkrājumus, lai pensionētos par pieciem gadiem agrāk

Ja vien būtu iespēja – lielākā daļa (72%) ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju labprāt dotos pensijā vēl pirms 62 gadu vecuma sasniegšanas – rāda “Swedbank” aptaujas dati.

Turklāt 86% no respondentiem, kuri labprāt izmantotu iespēju beigt darba gaitas piecus gadus pirms valsts noteiktā pensionēšanas vecuma, būtu gatavi šim mērķim veidot uzkrājumus, novirzot tiem daļu no saviem ikmēneša ienākumiem. Arī tie 75% iedzīvotāji, kurus apmierina plāns beigt aktīvās darba gaitas līdz ar pensijas vecuma sasniegšanu, pauž gatavību šim mērķim veidot uzkrājumus no šī brīža ienākumiem.

Biežāk vēlmi pensionēties pirms 62 gadu vecuma sasniegšanas pauduši iedzīvotāji vecumā virs 55 gadiem (80%) un reģionu pilsētās dzīvojošie (78%). Lai noslēgtu aktīvās darba gaitas par 5 gadiem ātrāk, nekā to paredz valsts likumdošana, katrs trešais jeb 34% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju ik mēnesi būtu gatavi šim mērķim atvēlēt 5% līdz 10% no saviem ikmēneša ienākumiem. Katrs ceturtais jeb 25% šim mērķim būtu gatavs atvēlēt summu, kas nepārsniedz 5% no ikmēneša ienākumiem. Savukārt 23% – summu, kas lielāka par 10% no ikmēneša ienākumiem. Vienlaikus ikmēneša uzkrājums 5% līdz 10% apmērā no ikmēneša ienākumiem ir izplatītākais ieradums arī to respondentu vidū, kuri gribētu pensionēties šobrīd ierastajā kārtībā vai pat vēlāk.

Interesanti, ka tieši vīrieši (84%) biežāk nekā sievietes (79%) būtu gatavi veidot uzkrājumus ar mērķi pensionēties par pieciem gadiem agrāk nekā valsts noteiktajā pensijas vecumā. Šī vēlme izteikti dominē (96%) arī starp ekonomiski aktīviem jauniešiem vecumā no 18 līdz 24 gadiem, informē “Swedbank” pārstāve Vineta Savicka.

Komentāri (28)

Absints 11.02.2015. 17.42

īstenība jau jautājums ir drīzāk otrāds- nu cik labs darbinieks būs 65 gadu vecumā? It sevišķi profesijās, kas prasa fizisku piepūli. Kas notiek ar tām? Ekspeditori? Treneri? Laukstrādnieki? Celtnieki? Ceļu strādnieki? …

Apzinīgi darbinieki nevēlas haltūrēt… un domā par ātrāku pensiju..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu