Lietuvā sākta izmeklēšana par "Facebook" profilu "Viļņas tautas republika" • IR.lv

Lietuvā sākta izmeklēšana par “Facebook” profilu “Viļņas tautas republika”

19
Foto: EPA/LETA

Savukārt profilā “Baltijas Krievzemes republika” apskatāma Igaunijas karte, kurā teju trešo daļu valsts teritorijas aizņem “Krievu autonomija”

Lietuvā sākta izmeklēšana par sociālajā tīklā “Facebook” nesen izveidoto profilu “Viļņas tautas republika”, kas parādījās janvāra nogalē gandrīz vienlaicīgi ar profiliem “Latgales tautas republika” Latvijā un “Baltijas Krievzemes republika” Igaunijā, ziņo LETA.

Profilā “Viļņas tautas republika”, kas izveidots poļu valodā ar nosaukuma tulkojumu arī krievu valodā, pausts neslēpts atbalsts Doņeckas un Luganskas “tautas republikām”, Viļņa dēvēta par poļu pilsētu, aicināts ievest Lietuvā “zaļos cilvēciņus” no Polijas un sarīkot “vietējo iedzīvotāju referendumu”, vēsta “Delfi.lt”.

Tajā ievietota fotogrāfija ar Viļņas Ģedimina pils torni, kurā plīvo Lietuvas karogs, un parakstu “Šis dīvainais karogs virs poļu pilsētas ilgi vairs neatradīsies”, bet citā attēlā tornis redzams ar Polijas karogu. “Situācija Viļņas reģionā atgādina situāciju Donbasā pirms kara, un mēs nedomājam ignorēt šo analoģiju,” rakstījuši profila veidotāji.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra sākusi pirmstiesas izmeklēšanu saskaņā ar kriminālkodeksa pantiem, kas paredz atbildību par publisku kūdīšanu vardarbīgi graut Lietuvas suverenitāti un antikonstitucionālu grupu un organizāciju veidošanu, norādījusi prokuratūras pārstāve Vilma Mažone.

Lietuvas poļu vēlēšanu akcijas pārstāvis Viļņas padomē Edvards Trusevičs šāda profila izveidošanu nosaucis par “lētu provokāciju”, aicinot paturēt prātā, ka vārda brīvība nevar būt absolūta un nedrīkst nonākt pretrunā ar Lietuvas likumiem.

Profilā “Baltijas Krievzemes republika” savukārt apskatāma Igaunijas karte, kurā aptuveni trešo daļu valsts teritorijas aizņem “Krievu autonomija”. Lapas aprakstā norādīts, ka šis tīmekļa projekts ir “sava veida spēle – virtuāla republika, kurai ir savs parlaments, sava valdība, sava iekšpolitika un ārpolitika un nav etniskas diskriminācijas”, tādējādi veidojot domubiedru klubu un iemēģinot ideju “par šādas taisnīgas republikas izveidi”.

Kā izdevumam “Postimees.ru” sacījis Igaunijas Drošības policijas (KaPo) pārstāvis, tiesībsargāšanas iestādēm par notiekošo ir zināms un tās seko šāda veida parādībām. “Ar tādām akcijām tiek mēģināts spēlēt uz cilvēku nerviem, un aiz šīs konkrētās akcijas nekas būtiskāks neslēpjas,” viņš sacījis izdevumam “Postimees.ru”.

Kā ziņots, Latvijas Drošības policija nopratinājusi personas, kas saistītas ar Latvijas kultūrvēsturiskā novada neoficiālā simbola – Latgales karoga – izmantošanu attēlos, kuros popularizēta “Latgales tautas republikas” ideja.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra tikmēr veic izmeklēšanu vēl vienā līdzīga rakstura lietā un jau ir noskaidrojusi Kremļa ideoloģiju slavinošās tīmekļa vietnes “ltnacionalistas.wordpress.com” administratorus.

Šī anonīmā vietne, par ko Lietuvas mediji rakstīja jau pērnruden, tika reklamēta prokremliska satura lapiņās, kas bija izplatītas pastkastītēs un kuru autori uzdevās par “tautas sociālistiem”, apgalvojot, ka nav saistīti ne ar vienu partiju vai kustību.

Minētā tīmekļa vietne bieži citējusi Krievijas impēriskā kursa ideologu Aleksandru Duginu, aicinājusi protestēt “pret ASV imperiālismu, NATO karabāzēm Lietuvā un ASV imperiālistu intervenci Ukrainā”.

Ukrainas karaspēku tā apsūdzējusi Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanā, rakstīdama, ka Nīderlandes intelektuāļi esot atvainojušies Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam par “meliem attiecībā uz šo lidmašīnu, Sīriju un Ukrainu”.

Vairākus gadus cietumā pavadījušais Kremļa kritiķis, bijušais Krievijas naftas uzņēmuma “Jukos” vadītājs Mihails Hodorkovskis šai vietnē saukts par “pasaulē pazīstamu ekonomisko un politisko noziedznieku”, savukārt Ziemeļkorejas režīms minēts kā “dzīvs apliecinājums” iespējai veidot alternatīvu sistēmu, kurā “tiek kopti gan sociālā taisnīguma ideāli, gan savas tautas dvēsele un tradīcijas”.

Savukārt Lietuva raksturota kā valsts, kas “līdz tā dēvētajai neatkarības atgūšanai” bijusi “ekonomiski plaukstoša lauksaimniecības un rūpniecības zeme”, bet 20 gadu laikā pārvērtusies “drūmā tukšājā”.

 

Komentāri (19)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu