Zinātnieks baskājis • IR.lv

Zinātnieks baskājis

4
Edgars Rencis.
Gunita Nagle

Datorzinātņu doktors Edgars Rencis (32) izpētīja, kā pārspēt Ginesa rekordu skrējienā ar basām kājām, neapsaldējot kāju pirkstus. Un izdarīja to!

To, ka Edgars par divām minūtēm uzlabojis iepriekšējo Ginesa rekordu piecu kilometru skrējienā ar basām kājām pa sniegu un ledu, pievarot šo distanci 21 minūtē un 28,48 sekundēs, drīz vien daudzi būs aizmirsuši. Ir taču tik daudz Ginesa rekordu, cits par citu dullāks! Taču faktu, ka Edgars skrien sporta šortos, bezpiedurkņu kreklā un basām pēdām gan vasarā, gan ziemā, Latvijas skrējēji un sporta interesenti neaizmirsīs nekad. Edgars mums ir pirmais baskāju skrējējs, kurš, zibot plikajām pēdām, skrien maratonus, ultramaratonus un nu arī nelielas distances ziemas spelgonī. Ja kādam šķiet, ka noskriet basām kājām piecus kilometrus pa sniegu un vižņiem tāds nieks vien ir, viņš bez tupelēm uz dažām sekundēm jāizgrūž laukā. Pieredzējušajam Latvijas garo distanču skrējējam Signim Vāverem pietika pēc pirtiņas izskriet ārā pačurāt, lai caur kailajām pēdām sajustu, ko vērta Edgara izturība!

Kā pierast pie šoka

Izturību pret salu, ziemeļvēju un slapja sniega sitieniem pa seju Edgars trenē diendienā. Nu jau otro ziemu viņš pa Rīgu staigā, basās pēdas ieāvis sandalēs un ģērbies tikai biksēs un krekliņā. Dažos tas izraisa klusas šausmas, citos – apbrīnu, vēl citos – līdzjūtību. Reiz, kad Edgars brauca trolejbusā, kāda sieviete viņam ieteica patversmi, kur ubadziņiem drēbes un apavus dod par velti. Taču Edgars nav nekāds nabadziņš! Lai cik lielus mīnusus rādītu termometrs, viņš principā nevelk kājās zeķes un zābakus, nestīvē sev virsū mēteli un atsakās pat no siltas cepures, šalles un cimdiem. Tā viņš norūda ķermeni. Turklāt vismaz trīs reizes nedēļā skrien basām kājām. Šoziem pirmo reizi pamēģināja ielīst ledusaukstā āliņģī, pirms tam nesildījies pirtī. Patika! Edgars domā, ka drīz pievērsīsies arī ziemas peldēšanai.

«Jau iepriekšējās ziemās biju domājis, kā rūdīties, lai ziemā arī varētu skriet,» stāsta Edgars. «Var jau minimālajos apavos (Vibram Five Fingers apavi, kas radīti, lai netraucētu pēdas dabīgajām funkcijām) skriet arī ziemā, tomēr es gribēju basām kājām.» Tā Edgars nonācis līdz paskarbajai rūdīšanās metodei. No vienas puses, esot jauki, ka Latviju līdz ziemas spelgonim aizved rāms rudens. No otras puses, ik reizi, kad pēdas sajūt sniegu, ir šokējoši auksti. Pat ledū sasalusi zeme šķiet siltāka un mīlīgāka par balto, pūkaino, mīksto sniedziņu. Tādēļ arī Edgars nolēma: pie aukstuma jāpierod, netuntulējoties drēbēs.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu