Šķīvji kāzām par velti • IR.lv

Šķīvji kāzām par velti

2
Šķīvji
Ieva Alberte

Virtuālā grupa Atbrīvojies no lietām paildzina mantu dzīvi un neļauj apaugt ar nevajadzīgo

Kārlis Laizāns pāris gadus studēja Dānijā. Pirms atgriešanās Latvijā vajadzēja atbrīvoties no iedzīves. Mēbeļu bildes ievietoja feisbuka grupā Free your stuff*. Tās ideja – atdot nevajadzīgas mantas tiem, kuriem tās noder. Šādas kopas ir arī citās valstīs, piemēram, Vācijā reizēm nevajadzīgās mantas tiek sanestas speciālā nojumē, un ikviens var tās ņemt.

Atbraucis mājās, Kārlis nolēma šādu grupu feisbukā izveidot arī latviešiem un nosauca to par Atbrīvojies no lietām. Divu gadu laikā Rīgā vien saradies ap 24 000 biedru, un ir atzars arī Cēsīs, Jelgavā, Valmierā, Ogrē, Gulbenē un citur. Rīgas grupu apsaimnieko seši cilvēki, kuri to dara brīvprātīgi.

Kārlis novērojis, ka Dānijā ļaudis atšķiras ar to, ka atdod citiem labākas mantas. Un neviens tur par lietu neuzskata dzīvniekus. «Jā, mūsu grupā var atbrīvoties arī no kaķiem un suņiem,» Kārlis stāsta, ka pirmā kustoņa parādīšanās izraisīja grupas biedru neizpratni, tāpēc tika veikta virtuāla balsošana. Vairākums bijis par kaķu un suņu atļaušanu grupā. Princips jau tas pats: kas vienam neder, otram der.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu