Kolaborants nr.1 • IR.lv

Kolaborants nr.1

1
Augusts Kirhenšteins pozē tēlniekam Gustavam Šķilteram, 50.gadi. Fotogrāfs nezināms.

Augusts Kirhenšteins ir slavenākā padomju okupācijas marionete Latvijā. Taču maz zināms, ka viņš nodeva ne tikai valsti, bet arī ģimeni – kļuva par simbolu varai, kas nogalināja četrus paša brāļus

Kad 1940.gada vasarā Latvijas valsti okupēja un pēc tam anektēja staļiniskā Padomju Savienība, atbilstoši Kremlī izstrādātajai «shēmai» tas notika neaprakstāmi ciniski, ar viltu, draudiem un meliem. Kā izkārtnes šajā procesā iesaistīja arī vietējos līdzskrējējus, un Latvijā viena no centrālajām figūrām bija Lauksaimniecības akadēmijas profesors Augusts Kirhenšteins. Tieši viņš kļuva par spilgtu simbolu okupācijai un sekojošajām represijām, Latvijas valsts un tās sasniegumu iznīcināšanai. Tipiska svešas, totalitāras varas marionete. Pretī Kirhenšteins saņēma materiāli labi nodrošinātas vecumdienas, visādu veidu godināšanu un iztapoņu slavas dziesmas. Taču arī vispārēju, dziļu un pastāvīgu nicinājumu.

Ar savu acīmredzamo nekompetenci un neatbilstību augstajam amatam pat okupācijas varas sistēmā, naivumu un zināmā mērā aizkustinošo, dažkārt zinātniekiem piemītošo bērnišķību Kirhenšteins 1940.gadā noteikti izraisīja smīnus ne tikai «savā tautā», bet arī reālajos situācijas noteicējos – gan Padomju Savienības valdības un bruņoto spēku mītnē Maskavā, gan arī PSRS sūtniecībā Rīgā, Antonijas ielā.

Kas bija Augusts Kirhenšteins un kādi bija viņa rīcības motīvi? Šajā rakstā atbildi uz jautājumu meklēju, balstoties uz līdz šim vēstures zinātnē plašāk neizmantotiem materiāliem, kas nākuši no Krievijas arhīviem un aizmirstiem Latvijas avotiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu