Vaidere: Bērziņam nevajadzētu jaukt Latvijas un visas Eiropas Padomes prezidenta funkcijas • IR.lv

Vaidere: Bērziņam nevajadzētu jaukt Latvijas un visas Eiropas Padomes prezidenta funkcijas

27
Pirms gada - Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess (pa kreisi) apsveic Latviju ar pievienošanos eirozonai un kopā ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu iepērkas Rūjienā. Foto: AFP/LETA

Ilvess aicina Rietumus atteikties no ilūzijām par Krieviju

Andris Bērziņš ir Latvijas Valsts prezidents un viņam nav jābūt politiķim, kurš reprezentē visas Eiropas politiku, intervijā “Rietumu radio” sacīja Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere (V).

“Nevajadzētu jaukt Latvijas prezidenta funkcijas ar visas Eiropas Padomes prezidenta funkcijām – Bērziņš vispirms ir Latvijas prezidents, un viņam jāpauž Latvijas pozīcija,” sacīja Vaidere. “Protams, gribētos no mūsu prezidenta redzēt tādu reakciju, kāda vakar bija [Igaunijas prezidentam Tomasam Hendrikam] Ilvesam, kurš sauca lietas īstajos vārdos un aicināja visu pasauli reaģēt uz to, kas notiek Ukrainā, arī Lietuvas prezidente [Daļa Grībauskaite].”

Vaidere uzsvēra, ka Latvijas augstākajām amatpersonām jāpauž skaidra pozīcija un šādi jāveido kopīgā Eiropas politika. “Mūsu pieredze ļauj uzņemties līdera lomu,” sacīja Vaidere.

Tāpat Vaidere uzsvēra, ka Bērziņam jau no paša sākuma bija jāpauž skaidrs viedoklis, ka Latvijas prezidents uzskata par neiespējamu piedalīties 9.maija svinībās Maskavā, ja līdz tam laikam nebūs pilnībā pārtraukta situācijas eskalācija Ukrainā, Krievija nebūs izvedusi savu karaspēku no Ukrainas teritorijas un valstī nebūs iestājies miers. “Patlaban tas izskatās nereāli,” sacīja Vaidere.

“Mēs zinām, ka Otrā pasaules kara beigas nozīmē atkārtotu Austrumeiropas un Centrāleiropas okupāciju un desmitiem miljonu cilvēku upuru. Svinēt to? Piedodiet man, vēl jo vairāk svinēt Maskavā,” sacīja Vaidere. “Paziņojumam bija jābūt skaidram un uzreiz.”

Bērziņš lēmumu par to, vai atsaukties Krievijas uzaicinājumam, ir pieņēmis, taču publiski to vēl neatklāj, jo par lēmumu sākotnēji informēs uzaicinātājvalsti un publiskos, “kad dzīve rādīs, ka tas ir nepieciešams, jo es neesmu viens šajā spēlē”, ziņo LETA. “Man tas lēmums ir bijis visu mūžu iekšā,” sacīja prezidents.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka Bērziņš uz Maskavu nedosies, kā to jau iepriekš mudinājis vairums Latvijas politiķu.

Ilvess: Rietumiem jāatsakās no ilūzijām par Krieviju

Separātistu, kurus atbalsta Krievija, uzbrukums Mariupolei, kad apšaudē cieta desmitiem mierīgo iedzīvotāju -, tas ir nežēlīgs un nepieļaujams noziegums,” sestdien pēc Mariupoles apšaudes paziņoja Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, izsakot līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem.

Igaunijas prezidents paziņoja, ka „demokrātiskā pasaule nonākusi aci pret aci ar ļaunumu un vardarbību: separātisti uzbrūk Ukrainas pilsētām un tos atbalsta ANO Drošības padomes pastāvīgā locekle [Krievija]”. Ilvess atkal aicināja Krieviju neatbalstīt separātistus un darīt visu, lai tiktu apturēta karadarbība Ukrainā.

„Atteiksimies no ilūzijām – mēs redzam, kā tiek iznīcināta vienas Eiropas valsts teritoriālā vienotība. Katrs jauns separātistu uzbrukums apliecina nevēlēšanos saglabāt pamieru vai meklēt situācijas mierīga atrisinājuma ceļus, jo viņu mērķis ir karadarbības paplašināšana, arvien jaunu ciešanu sagādāšana,” teica Ilvess.

Viņš svētdien aicināja Eiropas Savienību vērst jaunas sankcijas pret Krieviju. „Pirmdien plānotajā ES ārlietu ministru sanāksmē nepieciešams apstiprināt mūsu vienotību un izlēmību apturēt agresoru un viņa atbalstītājus, kas nozīmētu paplašināt tā saraksta paplašināšanu, pret kuriem ir vērstas iebraukšanas vīzu sankcijas, un izskatīt jaunas ekonomiskās sankcijas,” teikts Igaunijas prezidenta paziņojumā, vēsta „Postimees.ee”.

 

Komentāri (27)

traductrice 26.01.2015. 12.44

Bērziņš lēmumu … ir pieņēmis, taču publiski to vēl neatklāj, jo par lēmumu sākotnēji informēs … “kad dzīve rādīs, ka tas ir nepieciešams, … “Man tas lēmums ir bijis visu mūžu iekšā,” sacīja prezidents.

Ja jau lēmums visu mūžu bijis iekšā, tad jau viņš to ir nevis pieņēmis, bet IEŅĒMIS.

Starp citu, kur viņš vispār ir? Kur ir viņa nostāja par pēdējo dienu notikumiem? Vai ir kāds dzirdējis/redzējis? Jebšu atkal jau “lēmums sēž viņam kaut kur dziļi iekšā un nenāk ārā”. Atkal jau dzirdam Ilvesu, dzirdam Daļu, bet nedzirdam bē-bē. Tas, starp citu, ir simptomātiski.

+21
0
Atbildēt

2

    v_rostins > traductrice 26.01.2015. 15.28

    hombros

    Krapāne nav vēl spilventiņu ar zelta matiņiem izšuvusi, uz kura Bērziņa viedo atbildi pasniegs?

    _____________

    Varbūt spilventiņa vietā labāk izskatīsies Rinkēviča sarkanās mežģīnu apakšbikses?

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    locus > traductrice 26.01.2015. 14.58

    Šitāds prezidents – dizasters – vēl Latvijai nav bijis. Kad tad pasniegs to atbildi Putinam? Krapāne nav vēl spilventiņu ar zelta matiņiem izšuvusi, uz kura Bērziņa viedo atbildi pasniegs? Kad tad šajā “spēlē” latvieši varēs uzzināt, kāda ir atbilde? Vai varbūt Bērziņš vēl tikai met kauliņu – vēl 6-nieks nav uzkritis?! … šajā spēlē?

    +7
    0
    Atbildēt

    0

ierados 26.01.2015. 12.42

Riktīgs ķīlis apdraudēto kaimiņu vienotības plēšanai.

+11
0
Atbildēt

1

    v_rostins > ierados 26.01.2015. 13.00

    ierados

    Patiešām. VVF un Zatļera Maskavas braucieniem bija jābeidzas caur SAB skursteni.

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    Lekšanās par papīriem droši vien varētu piedienēt RPP, aizturēšana gan pavisam apšaubāms pasākums, ko varētu sagaidīt no mazizglītotajiem RPP darbiniekiem (ko no šiem var gribēt?), bet kas nepavisam nebūtu pieņemama VP gadījumā, un būtu jāizmeklē.

    ===

    Salīdzināties ar Maskavu ir muļķīgi. Mums šeit ir diezgan civilizēta valsts.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    aivarsk > kristaps_freimanis 26.01.2015. 18.43

    lno Nu Ušakovam ir labs sabiedrotais Kozlovskis

    ———–

    Kāds tur brīnums, jau pirms 2 gadiem 16. martā kozļiks kopā ar fašistiem – russkj mir apoloģētiem ieņirdza par leģionāriem.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > kristaps_freimanis 26.01.2015. 15.00

    …par Leonīdu Jākobsonu….un Nilu Ušakovu….dokumentu apkopojums:

    https://sandraveinberga.files.wordpress.com/2013/05/istais-nils-usakovs-leonids-jakobsons.pdf

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    “Ievas Brantes gadījums jau piemirsies?”

    ==

    Nav piemirsies, nekad neesmu zinājis.

    =

    Reizēm arī VP darbība izskatās pavisam jocīgi – sk. Jākobsona abus gadījumus.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > kristaps_freimanis 26.01.2015. 14.52

    kristaps_freimanis

    Ne tikai. Drošībnieka Gulbja spīdzināšana, sazāļošana un mēģinājums nogalināt, izmetot no ejošas mašīnas, žurnālistu telefonsarunu noklausīšanās, DP represijas pret Latvijas patriotiem, Šiškinu un Freimani un Freimaņa nāve, piedalīšanās krievu fašistisko izdzimteņu rīkotajā vandālisma aktā 16. martā un vēl un vēl un vēl…..

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > kristaps_freimanis 26.01.2015. 15.24

    Nu Ušakovam ir labs sabiedrotais Kozlovskis – policija šodien aizturēja TV operātoru un ukraiņu kongresa vadītāju pie Krievijas vēstniecības http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/545105-protesta_pie_krievijas_vestniecibas_aiztur_tv_operatoru_un_ukrainu_kongresa_vaditaju

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    fretka > kristaps_freimanis 26.01.2015. 14.09

    Nevajag salīdzināties ar Maskavu, vajag teikt, kā ir:

    Latvija – pagaidām vēl diezgan civilizēts Krievijas protektorāts Eiropas Savienībā.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    ierados > kristaps_freimanis 26.01.2015. 14.01

    Argumenti sakrīt, jautājums atkrīt.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    zanE > kristaps_freimanis 26.01.2015. 14.15

    ….jāizmeklē būtu abos gadījumos – vai tā būtu valsts, vai pašvaldības policija…un…arguments – “ko varētu sagaidīt no mazizglītotajiem RPP darbiniekiem (ko no šiem var gribēt?)” – nebūt nav tik viennozīmīgs….bruņots formējums, kurš pakļauts Ušakovam, kas nodrošina “kārtību” piketos pie Rīgas domes, aizturot vienas grupas piketētājus, izliekoties nepamanām otras puses likuma pārkāpumus…Ievas Brantes gadījums jau piemirsies?…kādu kārtību ieviesīs pašvaldības policija, ja būs “jāaizstāv” Rīgas domes mērs Ušakovs?…

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE > kristaps_freimanis 26.01.2015. 13.40

    ….pie šādas ziņas būtu nepieciešams norādīt, kas aizturēja – valsts policija vai pašvaldības….jo…mums Rīgā pastāv 2 paralēli kārtības uzturēšanas formējumi…

    P.S. …arī Maskavā pie Ukrainas vēstniecības neļāva nolikt ziedus un svecītes, par plakātiem pat nerunājot….interesanti – Maskavā tika pielietots tas pats arguments – par “apkārtējās vides piesārņošanu”…

    +10
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu