Latvijas speciālists dodas uz Ukrainu “glābt acis” savainotajiem karavīriem (papild.) • IR.lv

Latvijas speciālists dodas uz Ukrainu “glābt acis” savainotajiem karavīriem (papild.)

42
Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā pagājušajā gadā veica bojātās acs pārbaudi Ukrainas protestos cietušajam Vladimiram Šumeiko. Foto: Ieva Lūka, LETA
Daiga Poda

Okulārists Valdis Valters par saviem līdzekļiem iecerējis protezēt ap 60 cilvēku

Okulārists Valdis Valters, kuram ir vairāk nekā 20 gadu pieredze acs protēžu izgatavošanā, no 19.janvāra uzturēsies Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, lai sniegtu palīdzību karadarbībā cietušajiem karavīriem.

Valters Ukrainā iecerējis uzturēties līdz 23.janvārim un ir gatavs bez atlīdzības palīdzēt aptuveni 60 cilvēkiem. Kā noskaidroja Ir.lv, viņš karā savainotajiem varētu palīdzēt ar 30 pastāvīgām un 30 pagaidu augstas kvalitātes acu protēzēm. Turklāt pieci pacienti dosies viņam līdzi uz Rīgu, lai veiktu acs protezēšanu “Valtera protēžu laboratorijā”.

Šo palīdzību Valters nodrošina un finansē pats, sadarbojoties ar Acu mikroķirurģijas centru Kijevā, kas  Latvijas speciālistam palīdzēja atrast cietušos, kuriem ir nepieciešama palīdzība.

Kā zināms, 2014.gada sākumā, kad Kijevā Neatkarības laukumā sacēlās protestētāji pret toreizējā prezidenta Viktora Janukoviča varu, daudzi no Maidana dalībniekiem tika savainoti tieši acīs, jo milicijas snaiperi tā neitralizēja aktīvākos protestētājus.

Pēc tam, kad pērnā gada augustā Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis un Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Renārs Putniņš pabija Ukrainā un atgriezušies Latvijā izveidoja Ukrainas konfliktā cietušo atbalsta fondu, neviens Latvijas ārsts “ar fonda starpniecību nav devies uz Ukrainu strādāt, jo, lai to darītu, pagaidām nav noregulēta likumiskā bāze – Latvijas ārsti Ukrainā īsti nevar praktizēties,” Ir.lv stāstīja Latvijas Ukraiņu kongresa pārstāve Jana Streļeca.

Tāpēc LĀB prezidenta Apiņa iecere sūtīt Latvijas ārstus pieredzē uz Ukrainu pagaidām nav īstenojusies, jo vēl notiek Latvijas ārstu sertifikātu atzīšanas process, kas tiek risināts kopā ar Ārlietu ministriju, pastāstīja LĀB mediju projektu vadītāja Sendija Burka-Šaicanova.

Viņa atgādināja, ka pagājušā gada augusta beigās Baltijas un Ziemeļjūras fizikālās un rehabilitācijas medicīnas foruma prezidents Aivars Vētra saņēma aicinājumu no Dņipropetrovskas mediķiem sadarboties rehabilitācijas programmas veidošanā Ukrainā. Šis jautājums tagad ir pavirzījies uz priekšu un “nākamnedēļ mūsu ārsti un Ārlietu ministrijas pārstāvji dosies uz Ukrainu pārrunāt rehabilitācijas iespējas”, teica Burka-Šaicanova.

Kā liecina portāla “Ziedot.lv” informācija, laikā no pērnā gada 26.oktobra līdz 31.decembrim no portālā saziedotajiem līdzekļiem Ukrainas konfliktā cietušo atbalsta fondam izlietoti 4968,58 eiro. Kopumā līdz šim saziedoti 17 699 eiro.

(papildināta ar Ukrainas video)

Komentāri (42)

Fikseris 16.01.2015. 21.40

Super! Prieks ka ir tādi cilvēki! Visu cieņu un Slava Ukrainai!

+11
0
Atbildēt

0

Bet 20.01.2015. 22.33

Visu cieņu un apbrīnu ārstam, kurš dosies uz Kijevu ārstēt cietušos ukraiņus!

man prieks par mūsējiem!

+4
0
Atbildēt

0

dzeris49 16.01.2015. 20.17

Visu cieņu šim ārstām un pārējiem, kas plīdz Ukrainas tautai tik smagā brī.

P.S. “…ivars Vētra saņēma aicinājumu no Dņipropetrovskas mediķiem…” – “Dņipropetrovska” neeksistē, eksistē Dņepropetrovska, no vārda Dņepra, kas ir upe.

Redaktori Iram arī ir, ja ir, tad, vai viņu kvalifikācija ir atbilstoša?

+3
-4
Atbildēt

2

    Aigars Brauns > dzeris49 16.01.2015. 20.54

    Iespējams, ka ukraiņi saka “Dņipropetrovska”,piemēram: Реве та стогне Днипр широкий…

    Ārstam patiešām visu cieņu.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > dzeris49 16.01.2015. 21.13

    Parasti ne visai rūpējos par ierastu latviskoto vietvārdu atbilstību vietējai izrunai un jaunmodīgiem pekstiņiem (man joprojām ir Baškīrija, nevis Baškortastāna un ne Krievija tapusi Rossija, ne Vācija – Doičlande), bet pēc zināmiem notikumiem Dņipr gan ir un būs Dņipr. (Latviskojot – Dņipra)

    Dakterim gods un cieņa.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu