Zviedru mājas top Latvijā • IR.lv

Zviedru mājas top Latvijā

5
WWL Houses valdes priekšsēdētājs Ivars Reinhards: «Jau no paša sākuma bija skaidrs, ka strādāsim eksportam.»
Gunita Nagle

Daudzi skandināvi dzīvo Latvijas uzņēmuma WWL Houses ražotās koka paneļu ēkās, lepodamies, ka viņu nams ir īsta zviedru koka māja. Latvieši pārliecinājuši ar labu cenu un kvalitāti

Vietā, kur kopš 19.gadsimta beigām vairāk nekā simt gadu atradās Latvijā lielākā māla ķieģeļu ražotne, tagad atrodas noplucis industriālais rajons. Kalnciema ķieģeļu kombināta ēkas pārdotas vai iznomātas dažādiem ražotājiem, no kuriem rosīgākais ir WWL Houses, koka paneļu māju un logu ražotājs, kas darbojas kopš 2005.gada. Lai gan ražotne atrodas 50 kilometru no Rīgas un ceļš uz to ved garām Kaigu purvam un nolaistām padomju ēkām, valdes priekšsēdētājs Ivars Reinhards vietas izvēli uzskata par vienu no prātīgākajiem lēmumiem, sākot biznesu.

Pirmkārt, Kalnciemā kā īpaši atbalstāmā teritorijā uzņēmējiem bija papildu iespējas tikt pie ES fondu līdzfinansējuma. Otrkārt, WWL Houses rīcībā ir vairāk nekā 8000 kvadrātmetru industriālas ēkas, kad ļāvis zem viena jumta izveidot trīs dažādas – koka logu, koka paneļu māju un moduļu māju – ražotnes. Reinhards aprēķinājis, ka šādā veidā ražošanas izmaksas samazinās par 30%. Tā joprojām ir liela priekšrocība, kas ļauj WWL Houses konkurēt, piemēram, ar Zviedrijā ražotajām mājām. Apzinādamies savus trumpjus, viņš ir apņēmības pilns ne tikai palielināt eksporta apjomus uz Zviedriju, Norvēģiju un Lielbritāniju, bet atrast aizvien vairāk klientu arī Francijā un Itālijā.

Precīzs aprēķins

WWL Houses ražotnē potenciālie klienti vai sadarbības partneri ierodas vairākas reizes nedēļā. Parasti viņus izvadā Ivars Reinhards, ļaujot izpētīt, kā vīri gatavo logu rāmjus, kā top paneļi māju montāžai. Ir viesošanās dienā cehā strādā aptuveni 30 cilvēku, no kuriem daļa ir Kalnciema iedzīvotāji, daļa – jelgavnieki un rīdzinieki. Pavisam uzņēmumā ražošanā un montāžā nodarbināti 70 cilvēku. Kad pirms vairāk nekā desmit gadiem Reinhards apsvēra biznesa virzienu, par kokapstrādes uzņēmumu izšķīrās divu iemeslu dēļ – Latvijā ir pieejama labas kvalitātes ziemeļu priedes un egles koksne, kas atšķirībā no dienvidos augušiem kokiem izmantojama kā būvmateriāls. Un mūsu zemē ir lieliski jomas profesionāļi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu