Gada odziņas • IR.lv

Gada odziņas

3
Kerija Maligena
Kristīne Simsone

2015.gada kino lielās intrigas un gaidas

Kinopasaule jaunajā gadā iesoļos tikai februāra beigās, kad ar Oskaru pasniegšanu tiks pielikts punkts pērnā gada kinosezonai. Taču, kamēr Losandželosā svētdien, 11.janvārī, paredzētajai ceremonijai tiek spodrināti Zelta globusi – Holivudas Ārzemju preses asociācijas pasniegtās balvas jeb «Oskaru priekšvēstneši» -, lūk, ieskats nākamā gada ievērojamākajos kinonotikumos.

Holivuda šogad ir Zvaigžņu karu septītā turpinājuma gaidu drudzī. Džefrija Džeikoba Abramsa (Armagedons) režisēta, Spēka atmoda (Star Wars: Episode VII – The Force Awakens) uz kinoekrāniem nonāks gada nogalē. Abramss ir viens no pašreiz izveicīgākajiem zinātniskās fantastikas režisoriem, kam izdevies mūsdienu versijās reanimēt pat tādu žanra klasiku kā Star Trek. Lolot ilūzijas par Zvaigžņu karu turpinājuma radošo (nevis finansiālo) nepieciešamību nevajadzētu. Taču, lai cik merkantili (ne)būtu veidotāju mērķi, latiņa ir augsta – uzņemšana esot noritējusi dabīgajā vidē (Islandē, Skotijā, Arābu Emirātos u.c.), nevis uz zaļā ekrāna fona. Savukārt ikoniskajās princeses Leas, Hana Solo un Lūka Debesgājēja lomās tie paši aktieri –  Kerija Fišere (58), Harisons Fords (72) un Marks Hamils (63). Iepriekš šajās lomās viņi bija redzami pirms 32 gadiem uzņemtajā Zvaigžņu karu filmā Džedaju atgriešanās (Return of the Jedi).

Uzņemt nedrīkst atcelt

Taču vērts palūkoties aiz grāvēju spožajām reklāmām – šogad pirmizrādes piedzīvos arī Holivudas ievērojamāko kinorežisoru Kventina Tarantīno, Mārtina Skorsēzes un Gasa van Santa jaunākie veikumi. Tarantīno strādā pie vesterna Naidīgais astotnieks (The Hateful Eight), kura pirmizrāde paredzēta decembrī. Pēdējā laikā skaļas spekulācijas un skandāli vēl pirms lentes nonākšanas pie skatītājiem ir gluži vai tradīcija (atcerieties filmas Zils ir vissiltākā krāsa aktrišu un režisora vārdu kaujas) – Tarantīno, pamatoti satrakojies pēc lentes scenārija «noplūdes», paziņoja, ka filmas uzņemšanu atceļ. Ļāvis dusmām norimt un veicis scenārijā korekcijas, režisors tomēr izlēma par labu filmas veidošanai. Jaunais vesterns ar aktieriem Semjuelu Lī Džeksonu, Timu Rotu un Kurtu Raselu nu top. Taču tagad jaunu iemeslu runām par filmu ir devis pats Tarantīno – viņš apsverot iespēju pēc šīs filmas doties pensijā, jo režija esot jaunu cilvēku padarīšana. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu