Tiesas lēmums par "Ir" aktīvu apķīlāšanu ir uzbrukums vārda brīvībai (papildināts) • IR.lv

Tiesas lēmums par “Ir” aktīvu apķīlāšanu ir uzbrukums vārda brīvībai (papildināts)

101
Foto: Gints Ivuškāns, F64

Tiesa Sprūda prasību neizskata pēc būtības, kaitējot ”Ir”; žurnāls turpinās iznākt

Rīgas Centra rajona tiesa, apmierinot maksātnespējas administratora Māra Sprūda pieteikumu, nolēmusi apķīlāt žurnāla “Ir” izdevēja a/s “Cits medijs” aktīvus 22 979 eiro apmērā. Lēmums pieņemts civillietā, kurā Sprūds vēršas pret “Ir” saistībā ar žurnāla pētnieciskajām publikācijām, prasot kompensāciju par goda un cieņas aizskaršanu. “Ir” pilnībā noraida Sprūda prasību un tiesas lēmumu par aktīvu apķīlāšanu uzskata par nesamērīgu un demokrātiskā valstī nepieļaujamu uzbrukumu vārda brīvībai.

Šis ir pirmais mums zināmais gadījums Latvijas tiesu praksē, kad pret mediju vērstā prasībā par goda un cieņas aizskārumu tiesa piemēro mantisko nodrošinājumu jeb “iesaldē” izdevniecības līdzekļus, kaut gan lietas izskatīšana pēc būtības nav sākta un līdz ar to nav zināms, vai kompensācijas prasība ir pamatota.

Rīgas Centra rajona tiesa tiesneses Sandras Meliņas personā lēmumu par a/s “Cits medijs” naudas un mantas apķīlāšanu 22 979 eiro apmērā pieņēmusi, apmierinot Sprūda pieteikumu par prasības nodrošināšanu civillietā, kurā pazīstamais maksātnespējas administrators šo summu norādījis kā vēlamo kompensāciju, vēršoties pret žurnāla “Ir” publikāciju “Maksātnespējas ķēķis“. Šī 2012.gada septembra publikācija ir daļa no pētniecisko rakstu sērijas, kurā žurnāls “Ir” atklāj būtiskas problēmas maksātnespējas administrēšanas procesā.

Civillieta pēc Sprūda prasības par goda un cieņas aizskaršanu ierosināta jau 2012.gada decembrī, taču tiesa pusotra gada laikā joprojām nav sākusi tās izskatīšanu pēc būtības. Sprūds novilcina lietu, neierodoties tiesā un piesakot prasību par nodrošinājumu. “Ir” noraida Sprūda prasību kā pilnīgi nepamatotu.

“Tiesas rīcība ir absurda. Tā vietā, lai beidzot izskatītu lietu un izlemtu, vai administratora Sprūda gods ir aizskarts un kompensācijas prasība pamatota, tiesa ir paguvusi jau trīs reizes skatīt jautājumu par “Ir” aktīvu apķīlāšanu. Sprūdam nav izredžu uzvarēt prāvā, tāpēc viņš velk laiku un cenšas kaitēt “Ir”, kā nu māk. Šī parodija par tiesiskumu tikai apliecina, cik ļoti Latvijas tiesu sistēmā nepieciešamas reālas reformas, kuras ir pieteiktas arī maksātnespējas administrācijas sfērā, taču nemitīgi tiek bremzētas,” saka žurnāla “Ir” galvenā redaktore Nellija Ločmele.

Žurnāls “Ir”, protams, turpinās iznākt, un tā izdevējs nekavējoties veiks visas nepieciešamās darbības, lai panāktu aktīvu apķīlāšanas atcelšanu. Šī būs jau ceturtā reize neilgā laikā, kad tiesa lems par prasības nodrošinājumu. Rīgas Centra rajona tiesa jau 9.maijā noraidīja Sprūda lūgumu apķīlāt “Ir” izdevēja aktīvus, taču Rīgas apgabaltiesa 8.jūlijā atcēla šo lēmumu, norādot uz tā pamatojuma trūkumu un uzdodot jautājumu skatīt atkārtoti, kas 22.jūlijā arī izdarīts. “Diemžēl mūsu tiesu kļūdas bieži nākas labot Eiropas Cilvēktiesību tiesai. Ceru, ka šoreiz to novērsīs tiesa tepat Latvijā, jo nelikumīga vēršanās pret vārda brīvību ir grābeklis, uz kura uzsisti puni jau maksājuši ļoti dārgi,” saka Ločmele.

A/s “Cits medijs”  valdes priekšsēdētāja Liene Vilnīte uzsver, ka tiesas lēmumā iekļautā informācija par “Cits medijs” finanšu stāvokli balstās tikai uz prasītāja sniegto informāciju, “kas ir ne tikai vienpusīga, bet daļēji arī novecojusi un neprecīza”, uzsver Vilnīte.  Piemēram, lēmumā minētais nelielais nodokļu parāds jau sen vairs nepastāv. “Cits medijs” pēdējos divus finanšu gadus beidzis ar peļnu, tādējādi pakāpeniski tiek likvidēts uzņēmuma izveidošanas sākumā radies negatīvais pašu kapitāls, kas saistīts ar lielajām darbības uzsākšanai nepieciešamajām investīcijām. “Uzņēmums pastāv jau vairāk nekā četrus gadus, ir pierādījis savu dzīvotspēju, un tā finanšu situācija nedod pamatu tiesas pilnīgi nesamērīgajam lēmumam par līdzekļu iesaldēšanu. Jebkurā gadījumā diskusijas par uzņēmuma finanšu stāvokli ir pilnīgi otršķirīgas salīdzinājumā ar apdraudējumu preses brīvībai, kuru rada lēmums par līdzekļu iesaldēšanu sakarā ar nepamatotu prasību par goda un cieņas aizskaršanu,” saka Vilnīte.

Žurnāla “Ir” publikācijas par nelikumībām maksātnespējas procesos izraisījušas ne tikai dziļu publisko rezonansi, bet arī atsevišķu personu pretreakciju – līdzās M.Sprūdam arī kādreizējais maksātnespējas administrators un Tieslietu ministrijas amatpersona Aigars Lūsis vērsies tiesā ar pieteikumu par goda un cieņas aizskārumu. Arī šo prasību “Ir” noraida, bet tās izskatīšana pēc būtības tiesā nav sākta.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma saistībā ar žurnāla ”Ir” izdevēja a/s ”Cits medijs” apķīlāšanu ceturtdien izplatīja paziņojumu: ”Situācija attiecībā uz žurnāla ”Ir” izdevēja a/s ”Cits medijs” apķīlāšanu ir nopietni izvērtējama, jo skar būtiskas Latvijas Republikas Satversmē paredzētās tiesības uz vārda brīvību. Tiesu varai savas kompetences ietvaros patlaban būtu sabiedrībā jāsniedz nepārprotams pamatojums un jānovērš publiskajā telpā izskanējušās bažas par piemērotās prasības samērīgumu, kā arī jānovērš publiski izskanējušās aizdomas par neatkarīgās žurnālistikas ietekmēšanu.”

(Papildināts ar a/s “Cits medijs” valdes priekšsēdētājas viedokli 7.rindkopā)

Komentāri (101)

aivarstraidass 31.07.2014. 11.22

Varbūt jāizveido akcija – iespēja uzdāvināt/apmaksāt “Ir” gada abonementus ārstniecības iestādēm, frizētavām, pensionāriem un citām iedzīvotāju grupām. Vai arī – jāatver ziedojumu konts. Žurnāla rīcībā parādītos drusku vairāk naudas, kas palīdzētu pārdzīvot šāda veida satricinājumus. Manuprāt, Latvijas lasītājiem ir vajadzīgs šāds analītisks žurnāls. Var jau būt, ka Māris Sprūds iztiek ar publikācijām svešvalodās – un viņam neko citu nevajag. Bet Latvijā ir gana daudz cilvēku, kuri vēlas lasīt žurnālu publikācijas latviski un paši par savu valsti. Nebūtu labi, ja viena cilvēka iegribas apdraudētu iespēju normāli komunicēt. Varam arī veidot jaunu saturu, piemēram, “Ir” blogu sadaļā.

+51
-5
Atbildēt

23

    janis17 > aivarstraidass 31.07.2014. 12.10

    Kalvi, bet tāda “analīze”, kas apmelo un kādam dod iespēju vērsties tiesā ar prasību, nav nekāda analīze – tie ir meli!

    Ja man nozog velosipēdu, es gribu to atgūt un vainīgo sodīt, kāpēc lai ar godu un cieņu var būt savādāk?

    Tā mēs nonivelējam prasības pret varu! Pret 4. varu, kurai jānes tāda pat atbildība, kā pirmajai un otrajai un trešajai!

    Pretēju piemēru redzam krievijā, kur pēc valsts pasūtījuma var drukāt visus melus un par to nekas nevienam nav. Tādu valsti es negribu!

    +8
    -26
    Atbildēt

    0

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > aivarstraidass 31.07.2014. 12.20

    Kalvis Apsītis. IR analītisks žurnāls?:) Šādas apķīlāšanas Latvijā pierasta lieta, vēl sliktāk ja tas saistīts ar reidererismu.

    Ruskij mir i basmannije sudi:)

    +4
    -16
    Atbildēt

    0

    dro > aivarstraidass 31.07.2014. 13.42

    Kalvis Apsītis…nepamatoti izmantota īpašuma apķīlāšana.

    ______________

    Protams, ka nepamatota, bet tādēļ jau nav jāapgalvo, ka IR analītisks žurnāls. IR šodien Vienotības bazūne kā agrāk Diena bija LC, vēlāk TP taure.

    +11
    -21
    Atbildēt

    0

    ILZE > aivarstraidass 31.07.2014. 18.22

    Kalvis Apsītis

    Manuprāt, Latvijas lasītājiem ir vajadzīgs šāds analītisks žurnāls.

    ____________

    Ja valsts varēja, praktiski, atlaist padļugas, Dombrovska, parādus, kāpēc nevarētu arī IR padarīt par galma(valsts finansētu) žurnālu? Varbūt kāds no kremļjaģu, RP/V, maizestēviem: Bernis, Fiļs, Esterkins vai Suharenko varētu noziedot šo niecīgo summu, 22 979 eiro, kas tiem ienāks par nieka trīs uzturēšanas atļaujām?

    +5
    -15
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > aivarstraidass 31.07.2014. 15.21

    “Varbūt jāizveido akcija – iespēja uzdāvināt/apmaksāt “Ir” gada abonementus ārstniecības iestādēm, frizētavām, pensionāriem un citām iedzīvotāju grupām.” – un tādā veidā atbalstīsim neoliberastisko smadzeņu skalošanu un zombēšanu arī šajās iestādēs un iedzīvotāju grupās!

    +6
    -15
    Atbildēt

    0

    dro > aivarstraidass 31.07.2014. 13.37

    dzeris49. O jā! Spīdošas analīzes par pasažieru vilcienu konkursiem, Liepājas metalurgu! Nepārspējamas. Saprotamas tikai tiem, kuri atbalstīja Krievijas invāziju Grūzijā un nepieciešamību veidot valdību ar SC. Zatlera un Proceskas faniem:)

    Ja nopietni, tad smieklīgi, ka vērtē sevi kā ekspertu iekš/ārpolitikā:)

    +10
    -19
    Atbildēt

    0

    ILZE > aivarstraidass 31.07.2014. 19.32

    Pelēkais Vilks

    Cilvēks, lai “tiktu tautiņās”, izlien caur nužņiku

    ___________

    Nosēžas starp čekistiem, kas tam mēslam uzmauc ģinamo krekliņu un vēl īkšķi iebāz dupsī.

    +4
    -13
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > aivarstraidass 31.07.2014. 15.23

    “vienīgais izdevums, kas ir objektīvs” – ha, ha, ha! Nu gan izsmējos! Neoliberasmu sludinošais izdevums ir objektīvs!

    +8
    -15
    Atbildēt

    0

    dro > aivarstraidass 31.07.2014. 14.05

    zanE. Kur Vienotības naktssardze saskatīja MNA aizstāvēšanu?:)

    +9
    -16
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > aivarstraidass 01.08.2014. 08.50

    Par sarežģītu? Pirms pāris mēnešiem nopirku vienu “analītisko” numuru. Tukšpadsmit. Ir guļ uz vecajiem lauriem.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    dro > aivarstraidass 31.07.2014. 14.16

    TT. Tā iau nu būtu mazākā bēda, diemžēl “elites” ir saistītas un MNA pakalpojumus izmanto arī citu pariju spice. Ja taisnība, ko par Broku baumo, tad viņai nevajadzētu ieņemt amatu arī gaisa satiksmē, bet nomenklatūru nedrīkst aiztikt. Tā kā nemet akmeņus tikai uz NA, viņi vismaz deklarē, ka šeit ir Latvijas valsts, citi jau aizmirsuši pat to:)

    +9
    -14
    Atbildēt

    0

    janis17 > aivarstraidass 01.08.2014. 01.11

    ZanE, Kur tādā gadījumā tu mūs apgaismosi, kas partijai un valdībai prātā un cik godīgi tā iepērk vilcienus un pārdod bankas?

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > aivarstraidass 31.07.2014. 14.55

    dzeris49. Visai pasaulei skaidtrs, kas ir Putins…

    __________________

    Tikai dzeris to nesaprata 2008. gadā un šausmināja publiku ar gruzīnu zvērībām Chinvali:):):)

    +9
    -12
    Atbildēt

    0

    andris902 > aivarstraidass 31.07.2014. 14.33

    …ln0…Tev, kā izsūtīto mantas aprakstītājam šī tēma tuvāka, tāpēc arī saredzi ienaidnieku žurnāla IR veidolā, kas atļāvies aizskart Tavas sugas brāļus….

    +12
    -9
    Atbildēt

    0

    andris902 > aivarstraidass 31.07.2014. 19.32

    ….ieteiktu Nellijai pārskatīt portāla ir.lv stratēģiju – tāpat kā žurnāla elektronisko versiju, arī portāla pieejamību noteikt par maksu…līdz ar to attīrītos vide no deģenerāļiem, aivarskiem, ločemļiem, annuškām un citiem īpatņiem, kuriem vienīgā nodarbe ir žults atražošana…ja mazie meža dīvainīši nevarēs atturēties no gānīšanās, tad viņi to varēs izdarīt par attiecīgu samaksu un dos savu ieguldījumu žurnāla izaugsmē un pētnieciskās žurnālistikas attīstībā….dots devējam atdodas….

    +12
    -6
    Atbildēt

    0

    Agnese > aivarstraidass 31.07.2014. 15.27

    grauzēji neprot lasīt, tādēļ nelasa, bet tikai grauž. Pēc grauzšanas kakā. Un tad atkal grauž……. un tad kakā…

    +12
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > aivarstraidass 31.07.2014. 12.27

    Tas ir, faktiski, vienīgais analītiskais izdevums, un vienīgais izdevums, kas ir objektīvs.

    Iespējams, NA vēlētājam par sarežģītu, bet, jums taču ir DDD, “atkarīgā”, kas tur vēl.

    +21
    -12
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > aivarstraidass 31.07.2014. 14.43

    “Ir laiks NA ierindas biedriem rīkoties…”.

    ————————————-

    NA “ierindas biedri” atgādina Putina elektorātu, tikpat nekritiski, nekompetenti, un viegli ietekmējami, arī tikpat agresīvi pret visiem, kas atļaujas apšaubīt to nopirkto un pārpirkto blēžu – Lūša, Bērziņa, Brokas, Parādnieka, ut., “morālo tīrību” un absolūto godīgumu.

    Visai p[asaulei skaidtrs, kas ir Putins, tāpat, kā visiem sen zināms, kas ir Bērziņš, Lūsis, utt., nekas nav zināms tikai Putina un NA elektorātam

    Totāls bezceris.

    +19
    -9
    Atbildēt

    0

    guna_sniedzina > aivarstraidass 31.07.2014. 13.58

    Spruds ir Jūsu partijas sastāvdaļa , un šāds “tiesiskums” ir partijas elites bizness.

    Sprīdis ir bij.tiesneses palīgs , un zīn visas ieejas tiesās un kur ko un kam var iedot ārkārtīgi labi.

    IR vērsies pret šāda “tiesiskuma” izpausmēm. Dabūja atpakaļ to pašu.

    Faktiski IR vērsies pret NA eliti.

    Ir laiks NA ierindas biedriem rīkoties!

    +19
    -8
    Atbildēt

    0

    andris902 > aivarstraidass 31.07.2014. 13.54

    …galvenais analītiķis un soģis vienā personā – ln0, jau sen kā cenšas norādīt ko, kā un par ko rakstīt…tāpēc var šodien sajusties kā uzvarētājs…viņš zina kāds ir pareizais viedoklis, tāpēc ieguldījis ne mazums pūļu, lai apkarotu citādi domājošos….

    ….šis tiesas process būs kā lakmusa papīriņš, kas izgaismos ļoooti daudzus…bet…arī tas ir ieguvums….

    ….Sprūds ar tiesas palīdzību nodemonstrēja, kā darbojas maksātnespējas administratoru brālība, kā savas pilnvaras var izmantot iznīcinot konkurentus, uzņēmējus un uzņēmumus…ja kādam vēl bija saglabājušās šaubas par žurnāla IR publikāciju patiesumu, tad šis ir gadījums, kas apliecina MNA shēmu darbību realitātē….

    +23
    -11
    Atbildēt

    0

    dzintarz > aivarstraidass 31.07.2014. 15.26

    Netīri triki, kuri daudziem te pamatoti asociējas ar reiderismu, daudz vairāk apdraud Māra Sprūda reputāciju.

    ========

    Lūk, lūk! Gluži manas domas. Kāds sakars m.sprūdam (un vēl čupai t.s. elites) ar godu, reputāciju un citām tikpat maztveramām lietām.

    Cilvēks, lai “tiktu tautiņās”, izlien caur nužņiku un jūtas nāvīgi finansiāli aizvainots, ka viņam saka – tu smirdi pēc $hūda??

    +15
    -2
    Atbildēt

    0

    alexander > aivarstraidass 31.07.2014. 13.15

    Laba doma, visnotaļ lietderīgi būtu dāvināt “Ir” abonementu sabiedriskām iestādēm, īpaši bibliotēkām un īpaši Latgalē, kur informatīvās telpas kvalitāte ir kritiska.

    +21
    -2
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > aivarstraidass 31.07.2014. 13.12

    >>> AivarsK: Pretēju piemēru redzam krievijā, kur pēc valsts pasūtījuma var drukāt visus melus un par to nekas nevienam nav. Tādu valsti es negribu!

    =======

    Žurnālisti nevar drukāt apmelojumus – par to ir Krimināllikuma 157.pants (un sodīt var pēc sprieduma stāšanās spēkā). Ir arī Civillikuma pants (2352a) par godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu un mantiskās kompensācijas piedziņu. Tiesu prakse par to ir – manuprāt, pilnīgi pietiekoša, lai žurnālisti nerakstītu visu, kas ienāk prātā. Un reizēm arī šie likumi pieļauj žurnālistu vajāšanu ar triviāliem ieganstiem. Atcerieties eirodeputāta Aleksandra Mirska ierosināto kriminālprocesu pret Guntu Slogu, it kā par vārda “Minhauzens” lietošanu kādā publikācijā.

    Manuprāt, šeit ir vēl sliktāk – nepamatoti izmantota īpašuma apķīlāšana. Tai var būt jēga saimnieciskos strīdos (prasti sakot, lai biznesa partneris nevarētu izmukt no parāda piedzīšanas), bet ne jau šeit. Netīri triki, kuri daudziem te pamatoti asociējas ar reiderismu, daudz vairāk apdraud Māra Sprūda reputāciju.

    +29
    -5
    Atbildēt

    0

ligakalnina 31.07.2014. 12.21

Protams, ka tāds tiesas lēmums būtu pilnīgi normāli Krievijā vai Baltkrievijā, demokrātiskai valstij tas ir pilnīgākais neiespējamais variants.

Saprotams, ka tas ir uzbrukums brīvai presei un mēģinājums aizbāzt muti jebkuram žurnalistam vai izdevumam, kas atļautos vērsties pret NA sponsoriem, un sponsori tai ir divi – Lembergs un MNA, un abi pietiekami naudīgi, lai šai korumpētajā valstī varētu panākt jebkuru spriedumu.

Protams, ka šo lēmumu, agri vai vēlu, atcels ECT, kā atcēlusi daudzus korumpēto Latvijas tiesu lēmumus.

Slikti tikai, ka šis te gadījums, kas, īstenībā, ir ārkārtīgi bīstams precedents, īpaši nevienu nesatrauc, jo analītiska žurnalistika, kas nav nopērkama un ietekmējama, šai valstī nevienam politiskam spēkam nav vajadzīga, tāpat, ka nav vajadzīga cīņa ar korupciju ( kas notiek KNAB), vispār, šis bija liels solis Krievijas virzienā no Latvijas tiesu puses.

+40
-6
Atbildēt

0

Kristīne 31.07.2014. 14.36

Ko mēs zinām par šo tiesneses kundzi?

Vai nav tā pati, kas pieņēma fifīgus lēmumus Ventbunkera un Nagles reida gadījumos? :D

+22
0
Atbildēt

3

    janis17 > Kristīne 01.08.2014. 01.23

    fifīgus lēmumus Ventbunkera

    _______________________

    Ooooo, lemberga intereses cenšaties aizstāvēt?????

    Nu pareizi, tā jau solvita centās…

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    andris902 > Kristīne 01.08.2014. 08.47

    …aivarsk….neuzturies saulē bez cepurītes…pārkaršana Tev radījusi smagas sekas….

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > Kristīne 31.07.2014. 17.24

    …tā pati!…un visžēlīgi attaisnoja Motti….

    +17
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu