Iznācis žurnāla „Tīrraksts" pirmais numurs • IR.lv

Iznācis žurnāla „Tīrraksts” pirmais numurs

28
NULL

Žurnāls domāts literatūras un vēstures cienītājiem

Ceļu pie lasītājiem sācis žurnāla „Tīrraksts” pirmais numurs. Tas domāts literatūras un vēstures cienītājiem, un izdots par Valsts Kultūrkapitāla fonda piešķirto finansējumu. 

Latviešu prozu ar īsajiem stāstiem pārstāv Pauls Bankovskis, Aivars Kļavis, Guntis Berelis, Ēriks Kūlis, Valdis Felsbergs, Vladis Spāre un Alise Redviņa, ar romāna fragmentu – Egils Venters, bet latviešu dzeju – Jānis Rokpelnis, Arvis Viguls, Liāna Langa un Jana Egle. Lasāmi arī rumāņu dzejnieka Dž. Vulturesku darbi Leona Brieža atdzejojumā un lietuviešu dzejnieka Marjus Buroka dzeja Zanes Brūveres atdzejojumā, 

F.S.Ficdžeralda eseju tulkojis Jānis Elsbergs, dāņu rakstnieka Hermana Banga stāstu latviskojusi Inga Mežaraupe. Par latviešu literatūru intervijā sarunājas Ieva Lešinska un literatūrzinātnieks Viesturs Vecgrāvis, Gunta Matisone portretējusi rakstnieci Ingunu Baueri, aprakstīta dzejnieka Leons Brieža ikdiena viņa darbistabā. Literatūrzinātnieki Marians Rižijs, Sandra Ratniece, Ainārs Kamoliņš un Arnis Koroševskis recenzējuši iznākušās grāmatas un raksturojuši tendences literārajos procesos. 

Vēstures sadaļā lasāma intervija ar Egilu Levitu par pagātnes pārvērtēšanas nepieciešamību Latvijā, vēsturnieces Inetas Lipšas raksts par latviešu rakstniekiem un viņu emocijām sieviešu tikumības jautājumos Pirmā pasaules kara laikā, kā arī vēsturnieka Ilgvara Butuļa raksts par latviešu literatūru žurnālā „Zvaigzne” 20.gs. 50.gadu otrajā pusē. Literatūrzinātniece Eva Eglāja-Kristone rakstījusi par rietumu rakstnieku saspēli ar specdienestiem Aukstā kara laikā. 

 Šī numura žurnāla satura redaktori – Rudīte Kalpiņa, Jānis Vādons, Mārtiņš Mintaurs. 

Žurnāls iegādājams J.Rozes grāmatnīcās un preses tirdzniecības vietās.

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu