Prognozes • IR.lv

Prognozes

6

Kopīgi meklējam atbildes uz jautājumiem par to, kas varētu notikt 2015.gadā

Vai Andris Bērziņš būs Valsts prezidents uz otro termiņu?

Mārtiņš Zvīdriņš, ultramaratonists
Tāpat kā mākoņskrējienos jāzina, kad laikus izstāties, lai pašsaglabātos, arī Bērziņam – lai arī kāds būs tālākais iznākums, laikus jāmet plinte krūmos, pirms plinte nav mesta pret viņu.

Ir prognoze. Prezidents un «zaļie zemnieki» uz šādu jautājumu atbild ar ieteikumu pagaidīt, kad viņš būs paziņojis, vai vispār grib otro termiņu. Ja paziņotu, ka grib, tad droši vien arī dabūtu. Gan jau ZZS spētu pārliecināt Saskaņu, kura šoreiz vēl nepagūs aplaimot Latviju ar tautas vēlētu Ingunu Sudrabu vai Aivaru Lembergu, ka pašreizējais nav sliktākā alternatīva. Saeima prezidentu arvien ievēlēs aizklāti. Tātad būs parastais tirgus. Bērziņam tajā būs ērtāk nekā citiem kandidātiem, kurus partijas, to apzinoties, atturēsies pierunāt un izvirzīt. Varbūt Solvita Āboltiņa kā «varas partijas» vadītāja varētu izdomāt sevi pieteikt, taču tad darījumu pakete faktiski nozīmētu Vienotības beigšanos, turklāt Nacionālā apvienība piesolījusi virzīt preambulas tēvu Egilu Levitu. Rezultātā Bērziņam izredzes labas. 
– Aivars Ozoliņš

Vai nākamgad notiks Latvijas valdības maiņa?

Ivars Godmanis, divkārtējs Latvijas valdības vadītājs
Lai valdība nestrādātu tālāk, jābūt ārkārtas iemesliem. Kādi tie varētu būt? Ja pasliktināsies ekonomiskā situācija, neviens negribēs uzņemties atbildību. Budžeta pieņemšanas gaita gan bija ļoti solīda. Godīgi sakot, es neatceros, ka būtu tik mierīgi pieņemts budžets. Saskaņotība valdībā, nodokļu samazināšanas saglabāšana, minimālās algas paaugstinājums – tas rāda, ka valdība ir darboties spējīga. Risks ir elektrības cena. Kā ies ar kompensēšanas mehānismu? Protams, šis sadārdzinājums cels inflāciju, bet pašreizējā situācijā, kad tā nav pat 1%, tas nevarētu atstāt briesmīgu iespaidu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu