"Saskaņas" ierosinājumu pareizticīgo Ziemassvētkus noteikt par brīvdienu Saeima nodod komisijām • IR.lv

“Saskaņas” ierosinājumu pareizticīgo Ziemassvētkus noteikt par brīvdienu Saeima nodod komisijām

38
Foto: Egons Ansbergs, F64

Balsojumā koalīcijas partija ZZS vienojas ar opozīcijas “Saskaņu” un “No sirds Latvijai”

Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai komisijām partijas “Saskaņa” ierosinājumu noteikt, ka 7.janvāris – diena, kad pareizticīgie un vecticībnieki svin Ziemassvētkus, – Latvijā ir jānosaka par brīvdienu. Par jautājuma nodošanu komisijām balsoja 50 tautas kalpi, pret bija 19, atturējās 13.

Kā liecina Saeimas stenogramma, par šā jautājuma izskatīšanu parlamenta komisijās vienojās koalīcijas partija ZZS, “Saskaņas” frakcijas deputāti un partijas “No sirds Latvijai” pārstāvji. Lēmumu atbalstīja arī Mārtiņš Bondars, Mārtiņš Šics un Nellija Kleinberga no Reģionu apvienības un Ilmārs Latkovskis no Nacionālās apvienības. Interesanti, ka šo lēmumu atbalstīja arī pieci “Vienotības” deputāti – Vjačeslavs Dombrovskis, Hosams Abu Meri, Janīna Kursīte, Aldis Adamovičs un Inesis Boķis.

Pret balsoja Nacionālās apvienības pārstāvji, Atis Lejiņš no “Vienotības”, Raimonds Bergmanis no ZZS un Arturs Kaimiņš no Reģionu apvienības.

Atturīgi balsojumā bija lielākoties “Vienotības” deputāti, bet nebalsoja četri deputāti.

“Saskaņas” deputātu iesniegtie grozījumi likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām paredz, ka arī 7.janvāris ir svētku diena.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka Ziemassvētki Latvijā kā svētku dienas ir 24., 25., un 26.decembrī. Tomēr Ziemassvētki, kurus pareizticīgie un vecticībnieki svin 7.janvārī, nav šajā likumā noteikti kā svētku diena.

Kopumā Latvijā ir aptuveni 400 000 pareizticīgo un vecticībnieku, un, atzīstot par svētku dienu arī 7.janvāri, tiktu veicināta sabiedrības integrācija. Likuma izmaiņu iniciatori arī piebilst, ka šādi grozījumi labvēlīgi ietekmēs pareizticīgo un vecticībnieku attieksmi pret valsts varu.

“Saskaņa” jau iepriekšējos gados vairākkārt ir rosinājusi līdzīgas izmaiņas, taču parlamenta vairākuma atbalstu šī iecere līdz šim nav guvusi.

 

Komentāri (38)

J.Biotops 04.12.2014. 10.48

Ziemassvētku svinēšanai pēc atmestā Krievijas impērijas kalendāra nav ne mazākā sakara ar reliģiju. Daudzas ortodoksu baznīcas šo problēmu sen jau atmetušas. Bet ne RPC, par ko jau Ivans Briesmīgais sarunā ar Posevino skaidri norādījis, ka krieviem nav ne grieķu, ne latīņu ticības, bet ir savējā – russkaja. Tāpēc „narod – bogonōsec” var bez grūtībām pārtapt par „narod – strojīķeļ komuņizma” un atkal atpakaļ, cik tik reižu vajadzīgs.

Mūsdienu krievu pasaules (russkij mir) veidotāji, gan civilā ģērbtie, gan sutanās, jau sen un neskaitāmas reizes norādījuši, ka jautājums par pravoslāvu (pareizi slavējošo) Ziemassvētkiem ir jautājums par krievu pasaules robežām. Iekļausimies? (Tauta atbalstīs, kuram gan negribas lieku brīvdienu. Deputāti to labi saprot)

+21
0
Atbildēt

0

Austras koks 04.12.2014. 10.22

Es ceru, ka tas neizies cauri. Jo tas būs atbalsts krievvalodīgo integrācijai Krievijā, tātad – sabiedrības šķelšanai. Tieši tāpat kā divvalodīgā izglītības sistēma.

Ja pareizticīgie grib brīvdienas uz ziemassvētkiem kā pārējie eiropieši, lai atdalās no Maskavas patriarhāta un pāriet uz civilizācijas izmantoto kalendāru.

Šajā jautājumā var skatīt arī manus komentārus pie Nāgela raksta “Ziemassvētku brīvdienas +1” – http://www.ir.lv/2014/12/4/ziemassvetku-brivdienas-1/viedokli

+18
-5
Atbildēt

1

    J.Biotops > Austras koks 04.12.2014. 11.03

    Atdalīties? Nu tik traks neviens pravoslāvu garīdznieks nav. Rīgas pirmskara metropolītu Pommeru čeka noslepkavoja tikai par to vien, ka ierunājās par „autokefāliju”- atdalīšanos no RPC, mūsdienu baķuškas savas reliģijas vēsturi zina. Un priekšniekus, kam zem sutanām uzplečus nevar redzēt, arī.

    Ka Ziemassvētku svinēšanai ar ortodoksu ticību nav ne mazākā sakara, to paši zin labāk par mums, bet russkij mir jātur stingri.

    +20
    -2
    Atbildēt

    0

aivarsk 04.12.2014. 13.40

Sis ierosinājums ir analogs prasībai pēc speciālas Latvijas prezidenta uzrunas krieviem jaungada naktī plkst. 23:00, jo viņi taču sagaida jaungadu pēc maskavas laika!

Viss Ķengarags raķetēs!

+15
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu