Iesaka jaunākās grāmatas • IR.lv

Iesaka jaunākās grāmatas

3
Ļena Eltanga. Akmens kļavas, Jāņa Rozes apgāds

Jaunākās grāmatas iesaka radio žurnāliste Anda Buševica


BIOGRĀFIJA.
NORA IKSTENA UN EDĪTE PAULS-VĪGNERE. RUNĀ MANIS VAINADZIŅŠ, IZDEVNIECĪBA MANSARDS. Ikstena brīnišķīgā veidā uztvērusi to skaistumu, kas ir pašā faktā – māksliniece, izdzīvojusi radošu, taču arī zaudējumiem, krasām izvēlēm pilnu dzīvi, tagad izstāsta to vainagos, piešķirot mūža īpašajiem mirkļiem greznumu un pārlaicīgas izvēles nozīmi. Neatkārtojama ir Ikstenas rakstīto biogrāfiju poētiskā valoda.

ROMĀNS. ĻENA ELTANGA. AKMENS KĻAVAS, JĀŅA ROZES APGĀDS. Viļņā dzīvojošo Eltangu dēvē par nekrieviskāko no krievu mūsdienu rakstniekiem un salīdzina ar postmodernisma klasiķiem. Galvenā varone Saša nerunā, viņa raksta zīmītes, saņem vēstules, un tas liek aizdomāties par modernā cilvēka mēmumu – rakstām komentārus internetā, īsziņas, taču spēja kliegt satricinājuma brīžos atmirst kā aste. Stāsts ir arī par to, ka pasaules lielie teksti reizēm spēj pavisam īsti izglābt cilvēku no lielām bēdām. 

PĒTĪJUMS. LATVIEŠU FOLKLORISTIKA STARPKARU PERIODĀ, IZDEVNIECĪBA ZINĀTNE.Veltījums vienas no vecākajām zinātniskajām institūcijām – Latviešu folkloras krātuves – 90 gadu jubilejai. Stāsts par to, kā folkloras pētnieki varonīgi meklējuši ceļus, kā pilnvērtīgi iekļauties pasaules zinātnē. No lasīšanas viedokļa man sevišķi interesanta likās  nodaļa Personības – biogrāfiskas skices par Emili Melngaili, Annu Bērzkalni, Pēteri Šmitu u.c.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu