Bijušais prokurors Piliksers Lemberga krimināllietā pārstāv cietušo Kokali • IR.lv

Bijušais prokurors Piliksers Lemberga krimināllietā pārstāv cietušo Kokali

38
Bijušais prokurors Edvīns Piliksers. Foto: Edmunds Brencis, F64
Zane Mače

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu

Nule pensijā aizgājušais prokurors Edvīns Piliksers, kurš bija apsūdzības uzturētājs tā dēvētajā digitālās televīzijas krimināllietā, turpmāk pārstāvēs Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietā par cietušo atzītā uzņēmēja Valentīna Kokaļa intereses, Ir.lv uzzināja tiesā.

Ceturtdien Rīgas apgabaltiesā Piliksers informēja tiesnesi Borisu Geimanu, ka uz pilnvaras pamata ir nolīgts pārstāvēt Kokaļa intereses tiesā. Kokalis tiesas sēdē nepiedalījās. Piliksers iepriekš medijos izteicās, ka advokatūrā pagaidām neplāno stāties, taču darbosies kā juridisko konsultāciju sniedzējs. Pirms tiesas sēdes bijušais prokurors žurnālam “Ir” apliecināja, ka ir saņēmis piedāvājumu no Kokaļa un to pieņēmis.

Jāatgādina, ka pēc prokuratūras domām apsūdzētais Ventspils mērs no Kokaļa izspiedis kukuli – dalību uzņēmumā SIA “Puses”. Pagājušā gadsimta 90.gadu sākumā Kokalis bijis VAS “Ventspils nafta” juriskonsults, bet viņa dzīvesbiedre Aija Kokale – viena no SIA “Puses” juridiskajām īpašniecēm. Pārējie SIA “Puses” juridiskie īpašnieki bijuši toreizējā “Ventspils naftas” direktora Jāņa Blaževiča brālis Ernests Blaževičs, kā arī Mamerts Vaivads un Uldis Pumpurs, iepriekš tiesā liecināja Kokalis. Liecībās, kuras Kokalis tiesā sniedza 2009.gada rudenī, viņš stāstīja: Lembergs, uzzinot, ka SIA “Puses” patieso īpašnieku vidū ir Kokalis un Blaževičs, esot pieprasījis nodrošināt arī viņa dalību šajā sabiedrībā, pretējā gadījumā solot izmantot savas pilsētas mēra pilnvaras, lai nelabvēlīgi ietekmētu uzņēmuma darbību. 

Kokalis to nav vēlējies, tādēļ atradis veidu, kā nosargāt uzņēmumu un nodrošināt Lemberga it kā pieprasītās tiesības uz SIA kapitāla daļām. Proti, nopirkta kāda Panamā reģistrēta kompānija, kuras kapitāla daļas nodotas arī Ventspils mēram, bet pēc tam šis ārzonas uzņēmums kļuvis par SIA “Puses” dalībnieku. Rezultātā Lembergs ieguvis slēptas īpašumtiesības uz 20% SIA “Puses” pamatkapitāla, tiesā iepriekš liecināja Kokalis.

Kokali toreiz pārstāvēja advokāts Andrejs Elksniņš, kurš tagad ir Saeimas deputāts un kā advokāts nepraktizē. Elksniņš toreiz tiesā iesniedza mantiskās kompensācijas pieteikumu par 289 361 lata piedziņu no Lemberga, kā arī pieteikumu par viena miljona latu liela morālā kaitējuma kompensācijas piedziņu. Taču kopumā Kokalis tiesā apgalvojis, ka viņam nodarīti 60 miljonu latu lieli zaudējumi, kurus viņš piedzīšot atsevišķā prasībā.

Ceturtdien tiesā turpinājās lietas materiālu pārbaude, kuras laikā Piliksers lūdz tiesu nolasīt atsevišķus lietas materiālus, kuros ir daļēja informācija par apsūdzētā Aivara Lemberga veselības stāvokli 2008.gadā. Piliksers tiesā atgādināja, ka togad Lembergs ievietots slimnīcā, jo sirdzis un nav varējis piedalīties dažādās procesuālajās darbībās. Cietušā Kokaļa pārstāvis norādīja, ka viņam, uzturot mantiskās prasības tiesā, ir jāzina, vai vēlas piedzīt mantisko atlīdzību no slima vai vesela cilvēka. Viņš norādīja, ka lietas materiālos nav informācijas, ar ko apsūdzētais sirdzis 2008.gadā, vai slimošana ir atstājusi kādas tālejošas sekas.

Pārējie lietas dalībnieki – prokurors Juris Juriss, Lembergs un viņa aizstāve Irina Kauke gan norādīja, ka šāda informācija cietušajam nav jāsniedz, bet tiesai tā ir zināma. “Nedomāju, ka Kokalim būtu jāsniedz ziņas par manu veselību,” sacīja Lembergs. Tiesa šo Piliksers lūgumu vēl neizlēma.

Jāatgādina, ka Lembergs 2009.gada februārī tiesā iesniedza civilprasību pret apsūdzību uzturošajiem prokuroriem Juri Jurisu, Ilgu Paegli un Jāni Ilsteru par kaitējuma kompensācijas piedziņu 40 000 latu apmērā par privātu telefona sarunu publiskošanu un veselības stāvokļa datu izpaušanu. Lembergs prokuroriem pārmeta, ka tie cietušajiem izsnieguši materiālus, kas saturot ziņas par viņa veselības stāvokli.

Vēlāk, balsoties uz šīs civilprasības iesniegšanu, Lembergs visiem trim prokuroriem pieteica noraidījumu, sakot, ka ir interešu konflikts. “Skaidrs, ka viņi nevar būt objektīvi, [..] šaubu nav – viņi ir ieinteresēti,” piesakot noraidījumu prokuroriem, 2009.gadā izteicās Lembergs. Tiesa noraidījumu prokuroriem nepieņēma, vēlāk arī civilprasība izbeigta. Taču no ceturtdien tiesā izteiktā Piliksera lūguma noprotams, ka lietas materiālos cietušajiem nav izsniegti dati, kuri saturētu sensitīvu informāciju par Lembergam uzstādītajām diagnozēm.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs un Ventspils tranzītbiznesa menedžeris Ansis Sormulis. Visi trīs norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē. Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Irīna Jansone un Ligita Kuzmane, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

 

Komentāri (38)

klejotājs 27.11.2014. 22.53

lembes trollis rostiņš

+8
-2
Atbildēt

2

v_rostins 27.11.2014. 21.08

Bijušais padumjais prokurors, Armanda Stendzenieka un Gunta Indriksona draudziņš, kurš kopā ar Laventu un Stendzenieku piedalījās 18 izkrāpšanā no valtij piederošās Ventspils naftas.

+2
-10
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu