Latvijā partijām dota pārāk liela ekonomiskā vara • IR.lv

Latvijā partijām dota pārāk liela ekonomiskā vara

32
Ilustratīvs foto: Ieva Čīka, LETA
Andris Deniņš

Kāpēc profesionāļiem uzņēmumu valdēs un padomēs ir jāņem virsroka

Skatoties, kā pēc katrām vēlēšanām vai ministrijas nonākšanas citas partijas paspārnē mainās uzņēmumu valžu locekļi, neviļus rodas jautājums – kā šie cilvēki ir strādājuši pirms tam, ja jau tik steidzīgi ir jāmaina, un ar ko labākas būs jaunieceltās amatpersonas.

Jau gadiem mēs runājam, ka darbs lielo valsts uzņēmumu un institūciju pārvaldē faktiski ir partiju barotavas, taču tikpat ilgu laiku nekas nemainās – pie varas nonāk nevis profesionāļi, bet partijām pietuvinātas personas, kurām visbiežāk labākajā gadījumā interesē labi apmaksāts amats un citas šā statusa priekšrocības, bet sliktākajā gadījumā – izmantot savu stāvokli, lai partijām pietuvinātas personas varētu uz tā nopelnīt.

Lai gan formāli partijas savu ielikteņu virzīšanu amatiem motivē ar politisko atbildību, reāli tām tādas nav, bet šīs personas uzņēmumu vadībā īsteno partijām pietuvināto cilvēku intereses. Nekā citādāk nevar nosaukt Privatizācijas aģentūras sasteigto valdes locekļu meklēšanu, kuriem faktiski bija tikai viena funkcija – parakstīt līgumu par bankas “Citadele” valsts daļas pārdošanu. Kur vēl var būt nožēlojamāk – pieņēma darbā, lai viņi uzņemtos atbildību un parakstītu līgumu, ko vismaz viens no viņiem īsti nemaz nav lasījis.

Uzskatu, ka gan iestāžu, gan lielo valsts kapitālsabiedrību vadībā ir jābūt profesionāļiem, kas ar darbiem sevi dzīvē ir pierādījuši.

Turklāt tos nevar izraudzīties tā, kā tas notiek patlaban – labākā gadījumā ir formāls konkurss, bet sliktākajā gadījumā – lēmumu paraksta valsts vai pašvaldības pārstāvis uzņēmumā. Uzskatu, ka ir jāveido institūcija, kas pēc starptautiskiem kritērijiem atradīs profesionāļus, kas vēlēsies un spēs veikt kvalitatīvu pārvaldību. Vēlams gan, lai jaunajā institūcijā strādātu tikai starptautiski speciālisti, jo nevienam jau nav noslēpums, ka Latvijā visi viens otru pazīst un visu var sarunāt.

Daudzi man oponēs, norādot, ka ne visu uzņēmumu vadībā ir tikai neprofesionāļi un ir arī cilvēki, kas šo darbu dara pēc labākās sirdsapziņas, ar lielu pašatdevi apgūstot savas nozares specifiku vai ir ieguvuši šos amatus, pakāpeniski kāpjot pa karjeras kāpnēm. Taču šādu amatpersonu nav daudz.

Tomēr tagad nevajadzētu mesties otrā galējībā un nomainīt visu uzņēmumu vai institūciju vadītājus, bet gan pēc profesionālas, valsts apmaksātas personāla atlases institūcijas izveides pamazām sludināt konkursus par iespējām strādāt šajos amatos. Jo nav jau arī tā, ka politiskie ielikteņi, pavadot augstos amatos vairākus gadus, nav neko mācījušies un var izrādīties, ka patiešām ir kļuvuši par nozares profesionāļiem (kādi gan viņi nebija iecelšanas brīdī). Jāatzīmē, ka personāliju pārbīdes patlaban notiek arī starptautiskās lidostas “Rīga” valdē un Rīgas brīvostā, un publiski nav zināmi kritēriji, pēc kuriem jaunie valdes locekļi ir izraudzīti.

Politiķiem ir jāstrādā Saeimā, nevis jāieņem saimnieciski amati, un šīs lietas ir skaidri jānodala, jo nevar būt vienu dienu likumdošanas eksperts, bet citu – ekonomikas lietu profesionālis. Katram ir jādara tas, ko viņš māk, nevis jāizmēģina viss pēc kārtas – ja nu sanāk un izdodas nenolaist attiecīgo nozari uz grunti.

Tas, ka nezināmas, partijām pietuvinātas personas nosaka ekonomisko dienaskārtību valstī, ir novedis pie tā, ka faktiski vairāk nekā 20 mūsu neatkarības gadi ir bezjēdzīgi zaudēti, tāpēc profesionāļiem ir jāņem virsroka. Ja tā notiks, mēs visi varēsim teikt, ka Latvija ir mūsu cerību valsts, nevis tikai vieta, kur dzīvojam.

Autors ir Dr.oec., Latvijas Universitātes profesors

 

Komentāri (32)

traductrice 26.11.2014. 10.16

Ja rakstu ir uzrakstījis Daugavas racēju priekšstāvis, Šlesera līdzskrējējs, Metalurga revidents, prezidentālas republikas idejas stūrētājs…. utt., – tāds raksts nav pat lasīšanas vērts.

+11
-1
Atbildēt

1

    v_rostins > traductrice 26.11.2014. 14.05

    traductrice

    Nu beidzot, viens prātīgs vārds! Tas pac puķinoīds, un ne viņa smērējums jalasa, bet gan vairāk japēta pac skribents.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

dzeris49 26.11.2014. 08.11

Valdes un padomes ir partiju barotnes, cilvēki, faktiski, ne par ko neatbild, saņemot milzu algas pēc Latvijas mērogiem.

Tās ir kā balva partijas biedriem par attiecīgu vietu skaitu Saeimā un strādāšanu pozīcijā, tāda “haļava” uz valsts rēķina.

Un partijas, tiešām sadalījušas Latviju savos ganību laukos, katra ganās savā lauciņā, dara tur, ko grib, un nelien iekšā “svešos” ganību lauciņos, un visi apmierināti.

+8
-1
Atbildēt

4

    edge_indran > dzeris49 26.11.2014. 12.26

    ——-

    Auseklīšu veterāni savā izpratnē par sabiedrībā un valstī notiekošo ir palikuši 1990.g. līmenī – tā arī nespēj apjēgt notikušās cēloņsakarības.

    Prātiņ, nāc pie auseklīšiem!

    Стенограмма телевизионных дебатов Ельцина и Зиновьева 9 марта 1990 года

    http://www.youtube.com/watch?v=oRiTNnamTNE

    А. Зиновьев:Вы можете допустить в Советском Союзе тысячу партий и все они выродятся в политические мафии, а не в партии. В структуре общества, в структуре народа нет никаких оснований для партий. О партиях можно поговорить, поскольку их нет, но создайте их и вы увидите, что из этого получится.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    salamandrs > dzeris49 26.11.2014. 16.33

    un UZ ŠODIENU SAGLABĀJUŠIES visvisādi profesionāļi sen jau kā palikuši par globali prostituēto apakšpērtiķa parteicu nocenotām apakšveiksmesbondzelnieku nacional prostitutām – citādi vinji sen jau kā Īrijā sēnes lasītu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    salamandrs > dzeris49 26.11.2014. 16.26

    >edge_indran ——- auseklīši un visi citi zin visu pavisam labi – vnk Dievam netic.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    salamandrs > dzeris49 26.11.2014. 16.26

    kā tur bij… za chto borolisj …un vēl jau nav ogu – ogulaiks būs tad, kad visi šitie specālisti kopā ar oberspecālistiem aizlidos uz Maiami vai kur, un te būs Ukraina-2 ar miroņu pilnu PLIKU ZEMI … priekš bāzēm ap krieviju .

    0
    0
    Atbildēt

    0

Svešinieks 26.11.2014. 10.55

Gan valstij, gan partijām vispār nav jānodarbojas ar uzņēmējdarbību.

+3
0
Atbildēt

7

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu