FKTK soda tēvu un dēlu Lipmanus • IR.lv

FKTK soda tēvu un dēlu Lipmanus

38
Kirovs Lipmans. Foto: Ieva Čīka, LETA

Kirovs Lipmans pārsūdzēs FKTK lēmumu

Par konstatētajiem Finanšu instrumentu tirgus likuma (FITL) pārkāpumiem Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome pieņēmusi lēmumu piemērot soda naudu zāļu ražotājas a/s “Grindeks” akcionāriem – Kirovam Lipmanam 14 200 eiro apmērā un Filipam Lipmanam 10 650 eiro apmērā.

Abiem akcionāriem būs jāizsaka obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums citiem a/s “Grindeks” akcionāriem.

Šāds lēmums pieņemts, jo FKTK rīcībā ir pietiekami pierādījumi, ka Kirovs Lipmans kopš 2010.gada oktobra rīkojies saskaņoti ar savu dēlu Filipu Lipmanu. Ņemot vērā, ka Kirovam Lipmanam un viņa sievai Annai Lipmanei, kuru saskaņotu rīcību FKTK pierādīja vēl 2003.gadā, kopā pieder 49,98% “Grindeks” akciju, bet Filipam Lipmanam 0,04% akciju, Lipmanu ģimenei kopā tieši piederošās “Grindeks” akcijas veido 50,02% no kopējā balsstiesīgo akciju skaita, tādējādi nodrošinot kontroli pār uzņēmumu, skaidro FKTK.

Kirovs Lipmans pārsūdzēs Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes lēmumu sodīt viņu un dēlu Filipu Lipmanu. Lipmans aģentūrai LETA pauda viedokli, ka FKTK padomei nemaz nav tiesību pieņemt šādu lēmumu.

“Tas ir kaut kāds “nonsenss”, jo Filipam ir dokumentāls apliecinājums, ka viņš nav ģimenes loceklis. Šo apliecinājumu viņš saņēma no FKTK, kad vērsāmies pie viņiem,” apgalvoja Lipmans.

Lipmans vēl nav saņēmis FKTK lēmumu, tāpēc vēl nevar pateikt, kad tieši tas tiks pārsūdzēts. “Kad saņemšu, tad izdomāšu, kad pārsūdzēt. Taču noteikti to pārsūdzēšu, jo tas vispār ir kaut kas neiedomājams – šādi izturēties pret uzņēmējiem, kuri strādā un attīsta uzņēmumus, nevis tos gremdē,” sašutumu pauda Lipmans.

Tā kā “Grindeks” akcijas ir iekļautas regulētajā tirgū – biržas “NASDAQ OMX Riga” Oficiālajā sarakstā, sabiedrības akcionāriem ir jāievēro FITL prasības par obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma izteikšanu, skaidro FKTK. Tas nozīmē, ka iegūstot uzņēmumā akciju kontrolpaketi (50% un vairāk), personai vai personām, kas rīkojas saskaņoti, ir jāizsaka obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums pārējiem akcionāriem. Tā kā akciju atpirkšanas piedāvājums netika izteikts, FKTK pieņēma lēmumu par sankciju piemērošanu.

Par finanšu instrumentu tirgu regulējošo normatīvo aktu pārkāpumu – šajā gadījumā par FITL 66. panta pirmās daļas prasību nepildīšanu – FKTK ir tiesīga uzlikt soda naudu līdz 14 200 eiro, kā arī personai ir pienākums izteikt atpirkšanas piedāvājumu mazākuma akcionāriem. Ņemot vērā konkrētos faktiskos apstākļus, kā arī, izvērtējot soda samērīgumu un atbilstību situācijai, Kirovam Lipmanam ir piemērots maksimālais naudas sods, savukārt Filipam Lipmanam naudas sods ir noteikts 10 650 eiro apmērā.

Likums arī paredz, ka persona nevarēs izmantot balsstiesības, kas izriet no tai piederošajām akcijām, ja pēc FKTK lēmuma stāšanās spēkā netiks izteikts obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums pārējiem akcionāriem.

Gan Kirovam Lipmanam, gan Filipam Lipmanam ir tiesības apstrīdēt FKTK lēmumu Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no tā paziņošanas dienas.

 

Komentāri (38)

Ebenemezers-3 23.11.2014. 15.46

šiem tautiešiem asiniis , nepiekasasiisi otru , pieksaasiis tevi.

0
0
Atbildēt

0

v_rostins 23.11.2014. 05.34

Varu derēt, ka čekas mērglim, kurš kopā ar čekistu piesmieto izdzimteni, Dombrovski, izzaga LM, nekas nedraud.

+1
-3
Atbildēt

2

    v_rostins > v_rostins 23.11.2014. 12.37

    lno

    Iedomājies, ka Tavā šķūnītī kāds ir nodevis glabāšanā kartupeļus, bet Tu katru dienu pa logu mierīgi noskaties, kā kāds tos maisiem vien stiepj projām. Kas vainīgs, Zaharjins? Starp citu, Zaharjinam viss čiki briki.

    Čekistu piesmietais izdzimtenis, gļēvais premļjaks, sūdu maiss, ir atbildīgs par valsts mantu un jau par vienu LM pēc tam, kad no tā būtu izdauzīti visi čekas sūdi, viņu var laist uz pārstrādi.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    lno > v_rostins 23.11.2014. 10.42

    Paldies par informāciju, es gan līdz šim domāju, ka to izdarīja Zaharjins ar savu bandu, tagad zināšu, ka Dombrovskis:):):)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu