Zviedrijas tiesa noraida Asanža apelāciju par aresta ordera atcelšanu • IR.lv

Zviedrijas tiesa noraida Asanža apelāciju par aresta ordera atcelšanu

30
"WikiLeaks" dibinātājs Džūljens Asanžs. Foto: AFP/LETA

Pametot Ekvadoras vēstniecību Londonā, Asanžs var tikt izdots Zviedrijai

Zviedrijas tiesa paturējusi spēkā aresta orderi “WikiLeaks” dibinātājam Džūljenam Asanžam, kurš Zviedrijā apsūdzēts par seksuālu noziegumu izdarīšanu, ziņo LETA/The Local.

Tas nozīmē, ka Asanžs, pametot Ekvadoras vēstniecību Londonā, var tikt izdots Zviedrijai.

Asanžs kopš 2012.gada 17.jūlija dzīvo Ekvadoras vēstniecībā Londonā, šādi izvairoties no izdošanas Zviedrijai, kur likumsargi grib viņu nopratināt saistībā ar apsūdzībām par seksuālu uzmākšanos divām zviedrietēm.

Pēdējo mēnešu laikā apelācijas tiesa Stokholmā sprieda par iespējamu Asanža Eiropas aresta ordera atcelšanu. Jau iepriekš Stokholmas tiesa aresta orderi paturēja spēkā, savukārt Asanžs jūlijā iesniedza apelāciju. Apelācija ceturtdien tika noraidīta.

Zviedrijas apelācijas tiesa piekrita Stokholmas tiesas sākotnējam lēmumam, ka Asanžs vēl joprojām tiek turēts aizdomās par seksuālu noziegumu izdarīšanu, un pastāv risks, ka viņš varētu mēģināt bēgt. Oktobrī Asanžs paziņoja, ka ir pārliecināts par uzvaru apelācijas tiesā.

Viņš uzskata, ka izdošana Zviedrijai novedīs pie viņa nodošanas ASV, kur būs jāstājas tiesas priekšā par “WikiLeaks” nopublicētajiem slepenajiem ASV militārajiem un diplomātijas dokumentiem.

Tāpat Asanžs aicinājis Zviedrijas prokurorus uz nopratināšanu ierasties Londonā, vai to veikt ar interneta video starpniecību, tomēr piedāvājumi noraidīti, jo tā nebūtu normāla likumīga prakse.

2010.gadā “WikiLeaks” pārsteidza pasauli, publiskojot simtiem tūkstošus slepenu ASV dokumentu par karu Irākā un Afganistānā, kā arī lielu daudzumu diplomātisko vēstuļu, kas apkaunoja daudzas valdības visā pasaulē.

 

Komentāri (30)

KRUSTTEVS 21.11.2014. 02.04

nu ko drazis tagad to krievu spiegu

+1
0
Atbildēt

0

Normunds 20.11.2014. 17.44

kurš Zviedrijā apsūdzēts par seksuālu noziegumu izdarīšanu,

=================

Tāds ļembasts viena prezervatīva vērtībā.

Asandžs acīmredzot nezināja, ka abpusēji labprātīgs heteroseksuāls sekss Zviedrijā var tikt kriminalizēts post factum. Latvijā pasaules valdības aģenti grib ieviest to pašu kārtību, kriminalizējot seksu starp sievieti un vīrieti.

+3
-4
Atbildēt

1

    canoss > Normunds 21.11.2014. 01.31

    Latvija jau iet zviedru modeli, un zem temīdas barguma krīt mazie, bet lielie lāči paliek nesodīti. Bet Asanža pats vainīgs kad nepiekrita pamest ēku nomaskējoties un patiesībā tikt prom var arī tagad ar visu modro Londonas policijas apsardzi. Bet kāda man daļa lai dzīvo vēstniecībā līdz mūža galam, ja bija tik gudrs un palika UK.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu