12 gadi trijās stundās • IR.lv

12 gadi trijās stundās

5
Elars Koltreins (pa kreisi) un Ītens Houks.
Kristīne Simsone

Meistardarbs Puikas gadi – nofilmēt netveramo

Ko tu darīsi nākamos divpadsmit gadus? –  tūkstošgades sākumā aktrisei Patrīcijai Arketei jautājis režisors Ričards Linkleiters. Tolaik lente Puikas gadi vēl bijusi «pilnīgi ķerta» ideja režisora galvā – Linkleiters vēlējies «iemūžināt» bērnību, taču ne ierastajā filmu formātā. Jo, pēc autora domām, īsā laika sprīdī uzņemt autentisku vēstījumu par pieaugšanu nav iespējams. Arkete, tāpat kā citi galvenās lomas spēlējošie aktieri – ar Linkleiteru regulāri strādājošais Ītens Houks un tolaik tikai sešus gadus vecie Elars Koltreins un režisora meita Lorelaja Linkleitere – dalībai filmā piekrita. No šīs šķietami neprātīgās domas «izauga» kinovēsturē vēl nepieredzēta lente – Puikas gadi ir uzņemta vairāk nekā 10 gadus, pa druskai ik gadu. 

Ir paveikts neticamais – Linkleiters tikpat nepiespiesti kā vecāki mēdz uzšņāpt uz durvju stenderes bērnu mainīgās auguma piezīmes, ir iemūžinājis ne tikai bērnību, bet arī tās ātro pagaišanu un trauslumu. Kā smejas režisors, viņa filmā nekas daudz nenotiek, taču atskatoties tieši šo šķietami ikdienišķo notikumu virknējums veido katra cilvēka pieredzes bagāžu un pasaules redzējumu.

Jauc robežas

Pieaugšanas tēma Linkleiteru fascinē jau kopš karjeras sākuma – 1991.gadā viņš filmā Reibumā un neziņā (Dazed and Confused) iemūžināja savas paaudzes tīņu laiku septiņdesmitajos, smalki notverot jauniešu lielās nākotnes gaidas un cerības. Šajā filmā, starp citu, savu pirmo kinolomu nospēlēja pašlaik slavas saulīti pelnīti baudošais «superzvaigznis» Metjū Makonahijs. Tad sekoja «pirmā triloģija neatkarīgā kino vēsturē», ko 1995.gadā aizsāka romantiskā «dialogdrāma» Pirms saullēkta, bet finalizēja vēl pērn kinoteātros skatāmā Pirms pusnakts – šajās filmās Linkleiters atkārtoti strādāja ar Ītenu Houku un Džūliju Delpiju, kuru piedzīvotās pārmaiņas un emocionālais briedums raksturoja arī viņu spēlētos varoņus – atšķirīgās pasaules malās mītošu pāri, kas tiekas te nejauši, te pēc ilgu gadu pauzes. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu