Mākslas akadēmijā apskatāma izstāde "Casa Castiglioni" • IR.lv

Mākslas akadēmijā apskatāma izstāde “Casa Castiglioni”

36

Veltīta itāļu arhitektam un dizaineram Akillem Kastiljoni

Pirmdien, 10.novembrī plkst.18 Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) tiks atklāta itāļu arhitektam un dizaineram Akillem Kastiljoni veltīta izstāde “Casa Castiglioni”, raksta aģentūra LETA. Plkst.16.30 dizainera meita, kas ir Akilles Kastiljoni fonda un muzeja vadītāja Milānā, lasīs lekciju. 

Pirmo reizi Baltijā vienkopus būs skatāmi visi slavenākie Akilles Kastiljoni projektētie objekti. Ekspozīcijā būs izstādīti vairāk nekā 30 godalgotas un mākslas muzejos eksponētas dizaina ikonas – mēbeles no “Zanotta”, gaismas ķermeņi no “Flos” un aksesuāri no “Alessi” dizaina rūpnīcām. Asprātīgi, atpazīstami un funkcionāli eksponētie priekšmeti prezentēs ne tikai Kastiljoni, bet arī Itālijas dizaina spēcīgākos aspektus – formālo estētiku, kas seko funkcijai un komunicē ar lietotāju gan racionālā, gan emocionālā līmenī. 

Viens no īpašākajiem izstādē apskatāmajiem priekšmetiem ir 1962.gadā projektētā lampa “Arco” – stāvlampas un griestu lampas kvalitāšu apvienojums vienā objektā. Lampa ir uzskatāma par pirmo arkas formas grīdas gaismekli un 60.gadu apgaismojuma dizaina revolūciju. Savukārt formā neparastais “Mezzadro” krēsls, kas projektēts 1957.gadā, demonstrē dizainera prasmi iedvesmoties no ikdienas priekšmetiem. Krēslā apvienots traktora sēdeklis, motora amortizācijas detaļa un koka pakāpiens, veidojot asprātīgu un drosmīgu formas risinājumu. 

Ne mazāk saistošs “Ready Made” dizaina paraugs ir arī Akilles Kastiljoni 1962.gadā tapusī lampa “Toio”, kas veidota no automobiļa luktura, makšķerauklas un skatam nenosegta transformatora, kā arī ironiskais krēsls “Sella” – riteņa sēdeklis un tērauda kāts, kas iestiprināts puslodē. 

No 1954.gada līdz 1968.gadam, darbojoties tandēmā ar brāli Pjēru Džakomo, bet pēc viņa pāragrās nāves turpinot darboties viens, Akille Kastiljoni (1918-2002) ir uzprojektējis vairāk nekā 150 objektus. Ilglaicīgās karjeras laikā viņš ir apbalvots ar deviņām industrijas prestižākajām godalgām – “Compasso d’oro” balvām. Akille Kastiljoni ir viens no “Association for Design Industry” jeb ADI dibinātājiem, kā arī no 1969.gada līdz 1993.gadam bijis Turīnas un Milānas Politehnisko universitāšu profesors. 14 Akille Kastiljoni projektētie objekti ir izstādīti pasaules prestižākajos mākslas muzejos. 

Izstāde “Casa Castiglioni” LMA būs skatāma no 11.novembra līdz 28.novembrim. Vairāk informācijas akadēmijas mājas lapā

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu