KP ar 125 001 eiro soda būvnieku "RCI Gulbene" par aizliegtu vienošanos iepirkumos (papild.) • IR.lv

KP ar 125 001 eiro soda būvnieku “RCI Gulbene” par aizliegtu vienošanos iepirkumos (papild.)

8
Celtniecības laukums. Foto: Jānis Saliņš, F64

Šis ir Latvijā pirmais konkurences tiesību pārkāpums, kas izmeklēts pēc iecietības programmas ziņojuma

Konkurences padome (KP) par aizliegtu vienošanos iepirkumos ar 125 001 eiro sodījusi Gulbenes būvnieku SIA “RCI Gulbene”, ceturtdien informēja KP.

Pārkāpums tika atklāts pēc viena pārkāpuma dalībnieka ziņojuma, un šis uzņēmums tika atbrīvots no soda. “RCI Gulbene” kā pārkāpuma iniciatoram tika piemērots naudas sods.

Abi uzņēmumi trīs iepirkumos, kuru kopējā līgumcena bija 684 770 eiro, savstarpēji vienojās nekonkurēt. Divus no iepirkumiem rīkoja zemnieku saimniecības un vienu pašvaldības skola, bet visos gadījumos būvdarbu veikšanai bija piesaistīti Eiropas Savienības fondu līdzekļi.

KP aizliegtās vienošanās shēmu skaidroja sekojoši – viens uzņēmums iesniedza pasūtītājam savu vēlamo tāmi, bet otrs iesniedza mākslīgi sadārdzinātu tāmi. Divos no iepirkumiem pasūtījumu saņēma “RCI Gulbene”. Vienā iepirkumā pasūtījumu saņēma otrs uzņēmums, bet reālie darbi 100% apmērā kā apakšuzņēmējam tika nodoti “RCI Gulbene”. Par šādu “izlīdzēšanu” “RCI Gulbene” otram pretendentam izmaksāja atlīdzību 3% apmērā no iepirkuma līgumcenas.

“Ja uzņēmumi patiesu konkurenci aizstāj ar konkurences imitāciju, pasūtītājs tiek maldināts par reālo tirgus situāciju, kā arī nesaņem tos ieguvumus, ko sniedz uzņēmumu sāncensība, – zemākas cenas, plašāku izvēli, labāku kvalitāti, ātrākus darbu izpildes termiņus, izdevīgākus garantijas nosacījumus vai citus labumus, ko uzņēmumi var piedāvāt, cīnoties par pasūtītāja izvēli,” skaidroja KP.

Pārkāpums tika atklāts, pateicoties pārkāpuma dalībnieka ziņojumam. Šis ir Latvijā pirmais gadījums, kad pārkāpums tiek atklāts pēc iecietības programmas ziņojuma.

LETA jau šā gada aprīlī ziņoja, ka Konkurences padome (KP) pierādījumu trūkuma dēļ izbeigusi lietu par iespējamu piedāvājumu saskaņošanu konkursā kāda kultūras centra remontdarbiem Gulbenē.

Pārbaudot Gulbenes novada pašvaldības rīkoto publisko iepirkumu dokumentus, kā arī citus dokumentus, KP secinājusi, ka lietā iegūtie pierādījumi nav pietiekami, lai konstatētu Konkurences likumā noteiktās aizliegtas vienošanās pārkāpumu SIA “Latvijas energoceltnieks” (LEC) un SIA “RCI Gulbene” darbībās. Ziņots, ka KP pērn radušās aizdomas, ka vienošanās, saskaņojot tāmes, ar kādām pretendēt uz Gulbenes kultūras centra rekonstrukciju, notikusi starp Gunta Rāvja būvfirmu LEC un Gulbenes vietējo būvuzņēmumu “RCI Gulbene”.

Kā liecina SIA “Firmas.lv” informācija, SIA “RCI Gulbene” dibināta 1993.gadā Gulbenē. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 39 285 lati (55 897 eiro). Pa 25,93% uzņēmuma daļu pieder Jānim Kubuliņam, Sandim Brektem un Mārim Sliedem, bet 22,22% pieder Andim Augulim.

2011.gadu “RCI Gulbene” noslēdza ar 4 421 231 eiro apgrozījumu un 35 779 eiro peļņu. 2012.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 4 449 274 eiro, bet peļņa – 74 908 eiro. Savukārt 2013.gadu uzņēmums noslēdza ar 4 166 710 eiro apgrozījumu un 24 874 eiro peļņu.

Iecietības programma ļauj ikvienam uzņēmumam, kas ir vai ir bijis iesaistīts aizliegtās vienošanās, pirmajam pēc savas iniciatīvas ziņot Konkurences padomei (KP), iesniegt pierādījumus par pārkāpumu un saņemt pilnīgu atbrīvojumu no soda.

Vairumā Rietumeiropas valstu, kā arī Eiropas Komisijas līmenī lielākā daļa konkurences tiesību pārkāpumu, kas ir slēpti un ļoti grūti atklājami, tiek konstatēti tieši pēc iecietības programmu ziņojumos sniegtās informācijas, informē KP.

(papildināta visa ziņa)

Komentāri (8)

traductrice 06.11.2014. 12.22

Darbojies – pagātnes izteiksmē? Un kas tad notiek tagad?

+6
0
Atbildēt

0

eltae 06.11.2014. 13.08

Tas pats. Paskatieties kā būvēja Zolitūdes Maksimu! Ģenerāuzņēmējam bez apkopējas un sētnieka nebija neviena strādnieka.

+4
-1
Atbildēt

0

eltae 06.11.2014. 10.02

Atmodušies! Ģenerāluzņemēju karteļi Latvijā darbojās vismaz 15 gadus. Nerunājot par lielajiem projektiem nelielam uzņēmumam jebkurā pašvaldībā darba pasūtijumu saņemt bez šī “karteļa” nebija nekādu iespēju.

+4
-1
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu