Saulītes vietā • IR.lv

Saulītes vietā

6
D vitamīna klātbūtne cilvēkiem pēc 45 gadu vecuma, it īpaši sievietēm, mūsu platuma grādos ik pa laikam būtu jāpakontrolē ar asins analīzēm.
Ieva Puķe

Regulārs D vitamīna trūkums nozīmē lielāku infekciju risku, bet galvenais – trauslākus kaulus. Vai šis vitamīns būtu jālieto regulāri, jautājām ārstam

Vitamīnam, kas cilvēka ādā veidojas saules ultravioleto staru ietekmē, esot veltīts tik daudz pētījumu kā nevienam citam. Mūsu platuma grādos diemžēl daudziem organismā nav pietiekams D vitamīna daudzums, un šos procesus nevaram forsēt. «Vasarā dienām sēdēt saulē, dabūt sarkanu ādu, varbūtību iegūt ādas vēzi, melanomu – tas nenozīmē, ka D vitamīns saražosies visai ziemai. Jūsu āda nav spējīga tik daudz izdarīt,» saka Rīgas Stradiņa universitātes profesors, Austrumu klīniskās slimnīcas galvenais speciālists internajā medicīnā Aivars Lejnieks. D vitamīns no saules būtu jāsmeļas ilgstoši, lēnām. Paradokss – jo izteiktāks ādas iedegums, jo mazāk tas veidojas. «Pat Āfrikas iedzīvotājiem ir D vitamīna nepietiekamība. Turklāt, kļūstot vecākam, D vitamīna sintēzes spējas organismā samazinās.»

D vitamīns, kas var tikt uzņemts arī ar zivju aknām un zivju eļļu, nedaudz ar olām, cilvēka kuņģa un zarnu traktā veicina kalcija aktīvu uzsūkšanos. Ja nedabūjam pietiekami daudz D vitamīna, piena produktos atrodamais kalcijs asinīs neuzsūksies. Lai organisms pilnvērtīgi funkcionētu, šim elementam asinīs jābūt nemainīgā daudzumā. Kad tas nav saražots pietiekami, īpaši dziedzerīši, kas atrodas uz cilvēka kakla, sāk darboties avārijas režīmā, signalizējot: asinīm kalcijs jāņem no kauliem. Tā nedrīkstētu notikt.

Būtiski kalciju, un tātad arī D vitamīnu, optimālā daudzumā uzņemt ir bērniem, kam kauli tikai veidojas.  «Kalciju kaulos varētu salīdzināt ar ķieģeļiem. Tos būvējot citu virs cita, rodas siena. Kauliem ir vitāli svarīga šī viela,» saka profesors Lejnieks. Ar kalcija «ķieģelīšiem» tie piepildās līdz 20, maksimāli – līdz 30 gadu vecumam. Pēc tam ar katru gadu kalcija līmenis kaulos mazinās. Kad arī D vitamīna sintēze kļūst kūtrāka, veidojas nelāga situācija. Ja kalcija un «saulītes vitamīna» līmenis ir zems, ne jau uzreiz, bet pēc gadiem 15-20 kauli var kļūt tik trausli, ka sākt lūzt minimālu traumu gadījumā. «Tad vilciens jau būs aizgājis. Šodien jūs tajā vēl varat ielēkt.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu