NEPLP aicina iekļaut vienota sabiedriskā medija izveidi valdības deklarācijā • IR.lv

NEPLP aicina iekļaut vienota sabiedriskā medija izveidi valdības deklarācijā

27
NEPLP vadītājs Ainārs Dimants. Foto: Nora Krevneva, F64

Šādu soli jau spēruši abi mūsu kaimiņi – lietuvieši un igauņi, Latvijā reforma ir pamatīgi iestrēgusi

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) vēstulē aicina Kultūras ministriju (KM) valdības deklarācijā iekļaut apņemšanos virzīt Latvijas Sabiedriskā medija (LSM) izveidi, rosinot nepieciešamos grozījumus likumos un iedzīvinot jau pieņemto LSM koncepciju, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja NEPLP Informācijas centra vadītāja Agnese Berga.

NEPLP vēstulē norādīts uz Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (Vienotība) vadītā Ministru kabineta deklarācijas sadaļu “Kvalitatīvas, demokrātiskas informatīvās telpas veidošana”, kuras ietvaros bijis iecerēts “aktualizēt diskusiju” par sabiedrisko mediju attīstību un radīt labvēlīgus apstākļus sabiedrisko mediju attīstībai.

“Apzinoties apvienota sabiedriskā medija (Latvijas Televīzija (LTV), Latvijas Radio (LR) un interneta platforma) potenciālu, iepriekšējās valdības ir atbalstījušas lielāko un vajadzīgāko reformu Latvijas elektronisko mediju tirgū – vienota sabiedriskā medija izveidi. Tas ir loģisks solis, ko jau spēruši abi mūsu kaimiņi – lietuvieši un igauņi, tomēr Latvijā reforma ir pamatīgi iestrēgusi,” norāda NEPLP. NEPLP vēstulē vērš uzmanību uz argumentiem, kas runā par labu LSM reformas iekļaušanai valdības deklarācijā.

Tajā uzsvērts, ka NEPLP pagājušā gada 7.janvārī apstiprināja LSM koncepciju, kas paredz piecu gadu laikā, līdz valsts simtgadei, izveidot sabiedrisko mediju Latvijā, apvienojot vienā organizācijā un attīstot LTV, LR un to interneta platformas (Lsm.lv) zīmolus. LSM koncepcijas izveidē tikuši iesaistīti vairāk nekā 200 spēcīgākie eksperti no medijiem un akadēmiskās vides, finanšu, tiesību zinātņu, tehnoloģiju un citām jomām.

NEPLP līdz šim neesot sastapusi argumentētu viedokli pret vienota sabiedriskā medija izveidi nedz no iepriekšējo valdību ministriem, nedz Saeimas deputātiem. NEPLP ir centusies šo reformu aktualizēt gan Ministru kabinetā, gan Saeimā, ieskaitot koalīcijas padomes sēdē šā gada 19.maijā, taču faktiska rīcība, piemēram, piekrišana veidot vienotu LTV un LR juridisko personu, neesot sekojusi.

NEPLP norāda, ka vienota sabiedriskā medija izveide ir visvairāk nepieciešamā reforma elektronisko mediju tirgū mūsu valstī, jo tā atstātu būtisku pozitīvu kvalitatīvu ietekmi uz tirgu kopumā un stiprinātu tautas varu Latvijā. NEPLP ir gatava strādāt pie nepieciešamo likumu grozījumiem un citiem jautājumiem, kas saistīti ar LSM koncepcijas iedzīvināšanu.

Padomes vēstule nosūtīta ministru prezidentei Straujumai, Pārresoru koordinācijas centram, Valsts kancelejas Komunikācijas departamentam, kultūras ministrei Dacei Melbārdei (VL-TB/LNNK), Kultūras ministrijas valsts sekretāram Sandim Voldiņam un KM.

 

Komentāri (27)

lno 23.10.2014. 15.43

Kad LTV 1 sagaidīšu kādreiz līdzīgu materiālu: https://www.youtube.com/watch?v=jPy6zOpd4OQ ?

+3
0
Atbildēt

3

DD1 23.10.2014. 16.18

Neredzu valstisku lietderību vienota sabiedriskā medija izveidei un attiecīgi NEPLP eksistencei.

+4
-1
Atbildēt

9

    Ainârs Dimants > DD1 23.10.2014. 21.57

    Izklausās, ka cilvēkam nav ne mazākā priekšstata ne par algu, ne par darba apjomu “komforta zonā”. Prātiņ, nāc mājās!

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Ainârs Dimants > DD1 23.10.2014. 21.47

    Ne jau apvienošanai, bet nacionālā medija attīstīšanai vajadzīgs nopietns finansējums, par to ir šaubas tehnokrātiem? Laikam neatkarīga valsts jau arī par dārgu? Sibīrijā būs ko atcerēties?

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Ainârs Dimants > DD1 23.10.2014. 21.36

    Nav šaubu, ka no Krievijas autoritārās valsts viedokļa tādas NEPLP lietderības nav noteikti, jāpiekrīt. Atšķirībā no Eiropas valstīm Krievijā neatkarīga audiovizuālo mediju regulatora nav vispār, kas to nezina?

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Ainârs Dimants > DD1 23.10.2014. 21.39

    Vienotība kā tāda vispār par to nerunā, ja neesat pamanījis.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Ainârs Dimants > DD1 23.10.2014. 22.04

    Vienam otram Satversme, neatkarība un demokrātija ir tikai atribūtika.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > DD1 23.10.2014. 16.51

    Ja viss pasākums paliktu lētāks, tad varētu teikt, ka ideja ir OK. Bet Vienotība runā pat par vairāk nekā 10 milj. eiro, kas it kā nepieciešami apvienošanai.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    DD1 > DD1 23.10.2014. 21.58

    > dimants

    “Laikam neatkarīga valsts jau arī par dārgu?”

    NEPLP neatkarības garants? Nepārspīlējiet savu nozīmību. :) Jūs esat atribūtika “horizontālā taimkoda” līmenī, bez tādas mierīgi varētu iztikt.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    DD1 > DD1 23.10.2014. 21.45

    dimants

    “Atšķirībā no Eiropas valstīm Krievijā neatkarīga audiovizuālo mediju regulatora nav vispār”

    Ja esat Ainārs Dimants, tad Jums, protams, jāmeklē attaisnojums NEPLP pastāvēšanai,- attaisnojums savai algai, savam nenoslogotajam darba laikam, saviem komandējumiem, utt., resp., savai komforta zonai. Ja tas, ka Krievijā NEPLP nav, bet Eiropas valstīs ir, ir vienīgais attaisnojums, tad tas ir daudz par maz.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    DD1 > DD1 23.10.2014. 21.59

    > dimants

    “ne mazākā priekšstata ne par algu, ne par darba apjomu “komforta zonā””

    Nabadziņš, neizdevās izsist algas pielikumu. :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

traductrice 23.10.2014. 13.06

Es aicinātu NEPLP pakasīt pakausi, lai atrastu risinājumu, kā TV3 un LNT atgriezt atpakaļ bezmaksas telpā. Ne tāpēc, ka šie ir super-truper kvalitatīvi kanāli, bet tāpēc, ka tie tomēr ir daudz kvalitatīvāki par to nabadzību, kas ir ienākusi bezmaksas ēterā. No kvalitātes viedokļa, piemēram, Riga24 = PicaTv klons, kas ir atgriešanās 20 gadus senā pagātnē, Ogri nekomentēšu vispār, bet reģionu tv raidījumi būtu OK, tikai visi jau redzēti.

Es nespēju saprast, ar ko LV tirgus principiāli atšķiras no Igaunijas, kur TV3 ne tikai spēj strādāt bezmaksas paketē, bet spēj savu signālu aizsūtīt līdz Kurzemei, lai vismaz šie nabaga bāleliņi varētu uzdot jautājumu, kāpēc igauņi var, bet letiņi – nē.

Vēl es nekādi nespēju saņemt no NEPLP puslīdz sakarīgu skaidrojumu, kāpēc es nedrīkstu samaksāt Tv3 un LNT par sniegto pakalpojumu, ja jau viņi nespēj izdzīvot skarbajā Latvijas tirgū. ja nemaldos – viņi prasīja ~0,20(?) ls/eur(nav svarīgi). Tagad es maksāju 7 eur (paldies, Lattelecom par visžēlīgo akciju gada sākumā, ka tik lēti tiku cauri). Pie reizes – sniedzu maziņu, bet regulāru pabalstiņu arī kaimiņzemes infobadacietējiem.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu