Dzīves skola • IR.lv

Dzīves skola

5
Dace Janševska.
Gunita Nagle

Astoņus gadus strādājot visvienkāršākos darbus Lielbritānijā, sākumskolas skolotāja Dace Janševska rūpējās, lai dēls un meita Anglijā iegūtu labu izglītību. Tiklīdz bērni kļuva patstāvīgi, Dace atgriezās mājās pie radiem, draugiem un skolēniem 

Kad pirms deviņiem gadiem Dace Janševska, pārgurusi no strādāšanas četrās darbavietās, aizbrauca uz Lielbritāniju, viņas mierinājums bija doma – tas uz laiciņu, tikai uz pāris gadiem. Un tā katru vasaru, atpūtusies Latvijā, viņa kravāja ceļasomas ar domu, ka vēl kādu gadu pastrādās svešumā un tad gan atgriezīsies. Tomēr tikai pērn Dace saprata, ka bērni kļuvuši patstāvīgi, un viņa var mierīgu sirdi atgūt pilnasinīgo dzīvi, kurā ir citu cilvēku cienīts darbs, sarunas ar mīļiem cilvēkiem, sirsnīga izsmiešanās dzimšanas dienas ballītēs, dejošana tautas deju kolektīvā, koncerti un teātri. Nekur citur to nevar iegūt, tāda dzīve iespējama tikai Latvijā, pārliecinājusies Dace.

Grūti iedomāties Daci, kuru mūsu tikšanās reizē ieraugu eleganti tērptu, sievišķīgu un pašapzinīgu, darbojamies fabrikā vai virtuvē. Līdz pat 35 gadu vecumam, kad viņa emigrēja, Dace bija strādājusi tikai par skolotāju un deju kolektīvu vadītāju. Pirms desmit gadiem paņēma bankas aizdevumu, lai īstenotu sapni par māju sev un bērniem, tādēļ nācās daudz strādāt, lai nopelnītu gan kredīta atmaksai, gan ikdienas maksājumiem un iztikai. «2005.gadā Jelgavas 4.pamatskolā strādāju pusotras slodzes, man bija mācību stundas arī Jelgavas 2.internātpamatskolā, biju bērnu deju kolektīva Ieviņa vadītāja un vēl mācīju dejot Aizupes skolas bērnus. Darba dienas pagāja vienā skriešanā,» stāsta Dace. 

Piekrāpta, bet drosmīga

Viņa skaidri atceras hronisko pārguruma sajūtu, kas laupīja dzīvesprieku. Karstākā vēlme bija mierīgi strādāt vienā vietā, nopelnot tik daudz, lai nevajadzētu par to domāt. Viņa izlēma sameklēt kādu darbā iekārtošanas firmu un iemaksāja naudu, saņemot solījumu – būs labs darbs Anglijā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu