Piegriezt skābekli skumjām • IR.lv

Piegriezt skābekli skumjām

5
Veselam cilvēkam nav raksturīgi ciest no ilgstošām rudens skumjām. Ja tās noturas ilgāk par dažām dienām, jāvaicā padoms ārstam.
Anda Burve-Rozīte

Sezonālās emocionālās svārstības visbiežāk piemeklē sievietes, pret tām var cīnīties ar vienkāršiem, efektīviem paņēmieniem

Pat prieka un enerģijas pārpilnus cilvēkus rudeņos mēdz pārņemt apcerīgs noskaņojums. Skumjās iegrimst jūtīgākie. Medicīnā ir zināms termins «sezonālās emocionālās svārstības» (Seasonal Affective Disorder). Tās nozīmē tādu depresijas veidu, kas saistīts ar gadalaiku maiņu, visbiežāk gada aukstajos mēnešos, kad sarūk gaismas daudzums dienas laikā. 

Noskaņojumu ietekmē dabas cikliskais ritējums: birst lapas, koki kļūst kaili, ir tumšs un auksts. Tas neapzināti liek domāt par līdzībām ar cilvēka dzīvi. Prestižās ASV Meijo klīnikas speciālisti iesaka neauklēt savu slikto noskaņojumu kā melanholiski tīkamu «ziemas blūzu». Ja ir slikti, jums nepieciešams ārsts un terapija – tāds ir viņu ieteikums. Lūk, daži Latvijas ārstu ieteikumi, ko ar «ziemas blūzu» darīt.

1. Vai samazinās jūsu aktivitāte?

Veselam cilvēkam nav raksturīgi ciest no ilgstošām rudens skumjām. Ja tās noturas ilgāk par dažām dienām, jāvaicā padoms ārstam. Pirms tam varat sev uzdot jautājumu: vai saules trūkuma iespaidā samazinājies manas aktivitātes līmenis? Proti, vai grūtāk strādāt – koncentrēties, atcerēties, kā arī izpildīt ikdienas pienākumus? Vai bieži izjūtu aizkaitinājumu? 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu