Tīmeklī ievietots jauns video ar "Islāma valsts" sagūstīto britu žurnālistu • IR.lv

Tīmeklī ievietots jauns video ar “Islāma valsts” sagūstīto britu žurnālistu

32
Britu fotogrāfs Džons Kentlijs islāmistu video. Foto: EPA/LETA

Kentlijs, kurš fotografēja vairākiem britu laikrakstiem, tika sagūstīts Sīrijā 2012.gada novembrī

Tīmeklī otrdien parādījies jau otrs video ar Sīrijas un Irākas džihādistu grupējuma “Islāma valsts” sagūstīto britu žurnālistu Džonu Kentliju. Video žurnālists uzsver, ka Lielbritānijas valdība viņu pametusi, ziņo LETA/BBC.

Viņš arī norādīja, ka Rietumu valdības “”Islāma valsts” straujā izplešanās pārsteigusi snaužam”, turklāt Rietumi par zemu novērtējuši “pretinieka spēku un cīņas sparu”. “Kopš Vjetnamas mēs neesam pieredzējuši tik pamatīga jucekļa rašanos,” norādīja žurnālists.

Pirmais Kentlija video tīmeklī parādījās ceturtdien, un tajā viņš solīja drīzumā par “Islāma valsti” vēstīt “patiesību”. “Varbūt es dzīvošu, varbūt es miršu, bet es gribu izmantot šo iespēju, lai darītu zināmus faktus – faktus, par kuru patiesumu jūs varat pārliecināties,” pirmajā video sacīja Kentlijs, kurš arī atzina, ka atrodas gūstā.

“Es parādīšu jums patiesību par to, kas notika, kad “Islāma valsts” sagūstīja daudzus Eiropas pilsoņus un vēlāk atbrīvoja, un kā amerikāņu un britu valdības domāja, ka tās var rīkoties atšķirīgi no Eiropas valstīm. Tās [Eiropas valstis] risināja sarunas ar “Islāma valsti” un panāca, ka viņu cilvēki atgriežas mājās, kamēr briti un amerikāņi tika pamesti,” sacīja žurnālists.

Kentlijs, kura fotogrāfijas izmantojuši vairāki britu laikraksti, arī “The Sunday Times” un “The Sunday Telegraph”, kā arī ziņu aģentūra AFP, apliecināja, ka viņš sagūstīts Sīrijā 2012.gada novembrī.

Džihādistu grupējums “Islāma valsts” kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30.jūnijā islāmisti tajās pasludināja “kalifātu”. Grupējums apņēmies panākt, lai “kalifātā” dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Basāru al Asadu, bet pēdējā laikā – arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret “Al Nusra”, kas saistīts ar “Al Qaeda”.

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisījuši “Islāma valsts” panākumi Irākā, kur grupējums pakļāvis ievērojamas teritorijas un iespiedies arī kurdu apvidos.

Starptautiskās sabiedrības sašutums par islāmistu brutālajām metodēm vairojies pēc tam, kad augustā un septembrī tīmeklī parādījās video ar galvas nociršanu diviem ASV žurnālistiem, kā arī britu palīdzības misijas līdzstrādniekam.

“Islāma valsts” kaujās izmanto ASV armijas ieročus un bruņojumu, ko dumpiniekiem Sīrijā piegādājusi Saūda Arābija, liecina šomēnes publicētais Lielbritānijas Konfliktu bruņojuma izpētes organizācijas ziņojums.

 

Komentāri (32)

Inese 23.09.2014. 15.39

inta_s 23.09.2014. 18.10

Tātad ASV oligarhu režīms uzbrūk Sīrijas Arābu Republikai bez ANO drošības padomes rezolūcijas, bez kara pieteikuma Sīrijas Arābu Republikai, pat bez ASV Kongresa apstipriājuma – nogalina trīs bērnus un vienu sievieti (citur ziņās par 8 civilajiem raksta) – un šo cilvēki uzskata par pieņemamu?

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu