Tīrā balss • IR.lv

Tīrā balss

2
Inga Šļubovska.
Gunita Nagle

Operas solistei Ingai Šļubovskai Latvijas Nacionālās operas Rigoleto jauniestudējumā uzticēts dziedāt Džildu – meiteni, kura spēj piedot pāridarītājiem. Šī ir pirmā Ingas loma, kur viņas dzidrajā, liriskajā soprānā ieskanas dramatiski toņi

Opera Rigoleto ir viens no Džuzepes Verdi iemīļotākajiem un arī drūmākajiem darbiem, kura pamatā ir Viktora Igo luga Karalis uzjautrinās. Izvirtušais Mantujas hercogs piesmej Džildas nevainīgās, bērnišķīgās alkas pēc saudzējošas un tīras mīlestības, bet vainīga jūtas Džilda. Lai saprastu, kā meitene var piedot pāridarītājiem un kādēļ viņa lūdz piedošanu tēvam, kāds psihoterapeits ieteicis Ingai izlasīt grāmatu Mīlestības ilūzija. Kādēļ upuris atgriežas pie sava varmākas. Un Inga lasa, lai saprastu Džildu.

Kad Inga uzzināja, ka jādzied Džilda, pirmajā brīdī viņai šķita, ka šis tēls būs viegli saprotams – meitene ir tikpat gaiša un labestīga kā viņa pati. Tomēr loma prasījusi iedziļināšanos un visu viņas līdzšinējo pieredzi un darbu.

«Domāju, neesmu dziedātāja»

«Es vienmēr esmu teikusi, ka neesmu Verdi vai Vāgnera dziedātāja,» saka Inga. Viņas smaidam, ko iezīmē mazas bedrītes vaigos, un uzticēšanās pilnajam skatienam ļoti piestāv tauriņdzeltenā kleita un atvasaras saulainā diena. Gadiem ilgi Ingai uzticētas lomas, kas kā radītas viņas gandrīz pakļāvīgajam sievišķīgumam un putna vieglajai balsij. Pirms četriem gadiem muzikologs Orests Silabriedis rakstīja: «Kanārijputniņš Pipinella no [..] Putnu operas ir akurāt viņas ampluā. Ingai labi piestāv arī vijīgā, kaķīgā Cerlīna operā Dons Žuans, meitenīgā Sofija Vertera iestudējumā un Papagena Burvju flautā.» Toreiz Inga tika izvirzīta Lielajai mūzikas balvai par koķeto Adīnu operas Mīlas dzēriens iestudējumā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu