Principi un skandāli • IR.lv

Principi un skandāli

4
NA valdes loceklis Jānis Iesalnieks Ziemassvētkos sociālajos tīklos lepni rādīja mājās ceptas piparkūkas kāškrusta formā.
Pauls Raudseps

Kas ar šo politisko spēku noticis kopš iepriekšējām vēlēšanām

Pēc ilgstošas barošanās no politikas drupačām 11.Saeimā latviešu nacionālismu skaļi sludinošā partija atkal varēja stiept roku pēc biezāka rieciena. 90.gados partijas Tēvzemei un brīvībai un LNNK bija starp politikas smagsvariem, pēc apvienošanās 1998.gadā tās 7.Saeimas vēlēšanās ieguva 17 vietu. Tomēr, sākot ar 2002.gadu, šis politiskais virziens atbīdījās otrajā plānā, trijās vēlēšanās pēc kārtas saņemot ne vairāk par astoņiem mandātiem un valdībās, ja tajās vispār iekļuva, tikai vienu vai divus pilnvērtīgus ministru amatus. 2010.gadā TB/LNNK vecā gvarde apvienojās vienā sarakstā ar jaunajiem un lecīgajiem puišiem no Visu Latvijai!, tomēr jaunā Nacionālā apvienība (NA) dabūja tikai astoņus mandātus Saeimā un vietu uz opozīcijas soliņiem.

Taču prezidenta Valda Zatlera rīkojums nr.2 Nacionālajai apvienībai bija kā laimīgā loze loterijā. 2011.gada rudens vēlēšanās NA saņēma gandrīz divreiz vairāk balsu nekā iepriekš un četrpadsmit vietas Saeimā. Par spīti Zatlera vēlmei jaunajā valdībā redzēt Saskaņas centru, NA iekļuva valdošajā koalīcijā kā trešais partneris.

Jau 90.gados nacionālajām partijām bija raksturīgs tas, ko paši sauca par principialitāti, bet citi par populismu un skandalēšanu. Uzticīgi tradīcijām, arī 11.Saeimā NA nevairījās no konfliktiem ar koalīcijas partneriem. Turklāt jauno vislatviešu enerģija un dažkārt arī bezkaunība aizēnojusi vecākās paaudzes tēvzemiešus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu