"Oskara" balvai no Latvijas izvirza Baumanes filmu "Akmeņi manās kabatās" • IR.lv

“Oskara” balvai no Latvijas izvirza Baumanes filmu “Akmeņi manās kabatās”

33
Režisore Signe Baumane. Foto: Vladislavs Proškins, F64

Latvija cer, ka filma “Akmeņi manās kabatās” gūs starptautisku uzmanību, jo tā jau saņēmusi cildinošas atsauksmes ASV

ASV Kinoakadēmijas balvai “Oskars” no Latvijas ekspertu komisija vienbalsīgi izvirzījusi Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filmu “Akmeņi manās kabatās”, ziņo LETA.

2013.gadā balvai izvirzītās filmas “Mammu, es tevi mīlu” producente Alise Ģelze norādīja, ka filma “Akmeņi manās kabatās” varētu ieinteresēt ne tikai Baltijas skatītāju, jo ir arī personīgs stāsts. Filmas iespēju izpelnīties ASV Kinoakadēmijas uzmanību atzina arī režisors Jānis Putniņš un kino žurnāliste Kristīne Matīsa.

Matīsa teica, ka filma veidota pietiekami starptautiskā valodā un personiskajā brīvībā, tāpēc tā nevar palikt nepamanīta skatītājiem. Žurnāliste uzsvēra arī autores uzdrīkstēšanos runāt par smagām tēmām. Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma norādīja, ka šoreiz varam cerēt, ka uzmanība būs, jo filma “Akmeņi manās kabatās” jau saņēmusi cildinošas atsauksmes. Viņa uzsvēra, ka Baumanes filmu slavējuši arī “The New York Times”, kas ir nebijis gods latviešu režisorei, kaut arī viņa jau kādu laiku dzīvo ASV.

Kultūras ministres ārštata padomniece Latvijas simtgades programmas sagatavošanas jautājumos Leonarda Ķestere teica, ka filma ir arī Latvijas stāsts plašā laika periodā, kas vienkārši, emocionāli izstāstīts animācijas valodā. Arī Ķestere uzsvēra režisores uzdrīkstēšanos filmas veidošanā tieši šajā tehnikā.

Rietuma pastāstīja, ka filma no Latvijas saņēmusi nelielu summu – 18 000 eiro. Baumane finansējumu ieguvusi no dažādiem ASV fondiem, kā arī kampaņu pūļa finansēšanas platformā “Kickstarter”. Norādot uz grūtajiem filmas tapšanas apstākļiem, Rietuma teica, ka animācijas filma ir ļoti dārgs, bet arī ļoti vajadzīgs radošās izpausmes veids, jo tā vieglāk ceļo pasaulē.

Izvirzīšanai ASV Kinoakadēmijas balvai “Oskars” bija pieteiktas Baumanes pilnmetrāžas animācijas filma “Akmeņi manās kabatās” un Māra Putniņa un Jāņa Cimermaņa filma “Džimlai Rūdi Rallalā”.

Baumanes filmu pēc tās pirmizrādes Ņujorkā uzslavējuši ASV dienas laikraksti “USA Today” un “The New York Times”, kuri atzinīgi izteikušies par filmas humoru, vitalitāti un delikāto veidu, kādā autore runā par sarežģītām un ļoti personīgām problēmām. Filma “Akmeņi manās kabatās” ieguva arī Starptautiskās kinokritiķu asociācijas “FIPRESCI” balvu, kā arī ekumeniskās žūrijas īpašo balvu kinofestivālā Čehijas pilsētā Karlovi Vari.

Animācijas filma pieaugušajiem “Akmeņi manās kabatās” ir patiesos notikumos balstīts fantastisks stāsts par piecām autores dzimtas sievietēm, Signi pašu ieskaitot – viņu cīņu ar dzīves pārbaudījumiem, depresiju un neprātu. Filmā Latvijas vēstures notikumi savijas ar personīgiem pārdzīvojumiem un stāstiem par ģimenes noslēpumiem, mīlestību un laulību.

ASV Kinoakadēmijas balvas “Oskars” pasniegšana notiks nākamā gada 22.februārī.

 

Komentāri (33)

Inese 15.09.2014. 16.02

Stāsta Signe Baumane:

Mans vīrs no Zviedrijas izrādījās transvestīts. Un es viņam teicu: “Nu, uzvelc mugurā manu džemperīti!” Viņš atbildēja: “Ja es uzvilkšu mugurā tavu džemperīti, tad es izskatīšos pēc vīrieša, kas uzvilcis mugurā sievietes džemperīti.”

Tad viņš man parādīja fotogrāfijas, kurās bija ģērbies kā transvestīts — gluži kā sieviete Latvijā: augstpapēžu kurpes, uzkrāsotas acis, ielakoti mati vai safrizēta parūka.

Manī iemiesojusies tā sauktā skaudība attiecībā uz ģenitālijām. Esmu radījusi dažas seksuāla rakstura filmas, kurās tiek rādītas vīrieša ģenitālijas un orālais sekss. Pēc tam daži vīrieši man pārmeta: “Tā laikam ir tā sauktā ģenitāliju skaudība?” Šī ir Freida terminoloģija. Uz ko atbildēju: “Jā, ja nebūtu šā skaudības veida, tad nebūtu arī seksa. Ir taču pavisam vienkārši — man gribas to, kas tev ir, un tev gribas to, kā tev nav.” http://pastebin.com/vXcUhBVA

0
-1
Atbildēt

0

Inese 15.09.2014. 14.36

Slima filma, spriežot pēc treilera

p.s. To put stones/rocks in one’s pockets means one is going to commit suicide.

p.s.s. Par meikapu gan šitā režisore varētu padomāt

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu