Pēc neveiksmes ar Loginova atstādināšanu valsts pārstāve iesniedz atlūgumu (papild.) • IR.lv

Pēc neveiksmes ar Loginova atstādināšanu valsts pārstāve iesniedz atlūgumu (papild.)

14
Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs (no kreisās) un Rīgas vicemērs, brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks. Foto: Kaspars Krafts, F64

Valsts meklēs jaunas lēmumu ietekmēšanas iespējas

Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne no amata Rīgas brīvostas pārvaldes valdē tomēr neatkāpsies, aģentūrai LETA pavēstīja Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) preses sekretāre Džeina Tamuļeviča.

Lai gan Straujuma šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu pavēstīja, ka atkāpties plāno gan Satiksmes ministrijas pārstāve Džineta Innusa, gan Bāne, jaunākā informācija liecina, ka atlūgumu iesniegusi tikai Innusa.

Pirms dažām stundām tika ziņots, ka divas valdības pārstāves Rīgas brīvostā – Finanšu ministrijas valsts sekretāre Baiba Bāne un Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa – vairs nevēlas darboties Rīgas brīvostas valdē.

Komentējot brīvostas pārvaldes vadītāja Leonīda Loginova palikšanu amatā pēc šodienas balsojuma, viņa atgādināja, ka Loginovs nepilda valdības dotos uzdevumus, līdz ar to valdība nevar uzņemties atbildību par ostā notiekošo.

Lai situāciju mainītu, satiksmes ministrs Anrijs Matīss (Vienotība) ir apņēmies iesniegt valdībā priekšlikumus likumdošanas izmaiņām un citus priekšlikumus saistībā ar brīvostas turpmāko darbu.

Neizdodas no amata atstādināt Rīgas brīvostas pārvaldnieku

Rīgas brīvostas valde trešdien tomēr neatstādināja no amata ostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu, lai gan to bija ierosinājuši valsti pārstāvošie valdes locekļi. Par Loginova atstādināšanu nobalsoja tikai četri valsts pārstāvji valdē, ziņo LETA.

Brīvostas valdes locekļi bija lūguši sasaukt ārkārtas valdes sēdi un lemt par Loginova atbrīvošanu, jo viņš neesot noteiktajos termiņos ievērojis Krievu salas projekta rīcības plānu, tā rezultātā jau otro reizi atbildīgajām iestādēm radot pamatu apturēt Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējumu projektam un radot brīvostai jaunus finanšu riskus, norādīja Satiksmes ministrijā.

Valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (GKR) skaidroja, ka šodien viņš nav guvis pārliecību, ka trīs nedēļas pirms vēlēšanām un trīs nedēļas pēc tam, kad satiksmes ministrs Anrijs Matīss (Vienotība) bija Krievu salā, pārvaldnieks būtu jāatstādina un ka tas stimulētu stividoru pārcelšanu uz Krievu salu. Politiski spēlēties ar tik ekonomikai nozīmīgu uzņēmumu esot neprāts. Viens no stividoriem “Strek” esot parakstījis visus dokumentus un ir gatavs pārcelties uz Krievu salu. Ar otro stividru – “Rīgas centrālo termināli” – vienošanās esot jāpanāk līdz 30.septembrim.

“Domāju, ka Loginova kungs šodien izdarīja secinājumus. Neuzskatu, ka viņš ir neaizvietojams, taču šajā situācijā ir svarīgi, lai projekts tiktu novests līdz galam. Uzskatu, ka neviens nav ideāls, un nedomāju būt Loginova advokāts,” uzsvēra Ameriks.

Viņš norādīja – ja vienošanās līdz 30.septembrim ar stividoru netiks panākta, tad ieslēdzas plāns B – iedzīvotāju intereses būs prioritāte attiecībā pret kravu pārkraušanu. “Tad tiks veiktas visas darbības, lai Rīgas centrā netiktu pārkrautas kravas. Kravas nepieder nevienam, tas nozīmē, ka Krievu sala būs tā, kur tiks veiktas kravu funkcijas. Paliek vien jautājums, kurš tās kraus,” atzina Ameriks. Jāatgādina, ka ostas izstrādātajā rīcības plānā, kas ir aģentūras LETA rīcībā, Krievu salas projekta mērķu sasniegšanai paredzēts, ka uzreiz pēc Saeimas vēlēšanām ap 6.oktobri neveiksmīgu sarunu variantā paredzēts informēt “Rīgas centrālo termināli” par kravas kuģošanas tiesību iespējamo ierobežošanu. Plānā gan piebilsts, ka vēl tikšot izvērtēta šādu ierobežojumu tiesiskā pamatotība un nepieciešamība.

Ameriks, runājot par Valsts kontroles ieteikumiem, skaidroja, ka visi ir ieviesti, izņemot vienu, kas skar velkoņu flotes reorganizāciju. “Ir atšķirīgs viedoklis par šo jautājumu, jo tas ir ostas īpašums, un, piemēram, ideju šodien to privatizēt neuzskatām par pamatotu,” uzsvēra amatpersona.

Uz jautājumu, vai valsts pārstāvji šādā situācijā varētu atkāpties, valdes locekle no valsts puses Džineta Innusa to pieļāva, taču Ameriks skaidroja, ka šāda situācija jau ir bijusi un ostas vadība bijusi paralizēta uz pusgadu.

Innusa savukārt uzsvēra, ka situācijas tālākā attīstība ir atkarīga no tā, kā realizēsies Krievu salas projekts. Viedoklis par Loginova atstādīšanu valdē bijis atšķirīgs, bet sakritis viedoklis par šī projekta veiksmīgas realizācijas nozīmīgumu. “Jāskatās, vai tālāk tiks vai netiks pieļautas administratīvas kļūdas, tāpat no Loginova tiek gaidīti priekšlikumi, kā uzlabot pārvaldes darbu arī citos ostas jautājumos.

Loginovs nav nodrošinājis savu pienākumu izpildi attiecībā uz izpildaparātu,” uzsvēra Innusa. Problemātiska esot jautājumu realizācija tikai tāpēc, ka kāds ar kādu nav izrunājies. “Jautājums ir par to, kurš un cik lielā mērā pilda savus pienākumus,” atzina valsts pārstāve valdē. Viņa skaidroja, ka Valsts kontroles ieteikumi ir ņemti vērā, izņemot vienu, taču jautājums esot, kā pie risinājuma ir nonākts. Viņa gribētu labāku darba procesu un organizāciju.

Brīvostas valdē strādā četri valsts pārstāvji – valdes priekšsēdētāja vietniece Satiksmes ministrijas pārstāve Džineta Innusa un valdes locekļi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvis Rolands Arturs Bebris, Finanšu ministrijas pārstāve Baiba Bāne un Ekonomikas ministrijas pārstāvis Ģirts Greiškalns. Vēl četri pārstāvji valdē ir Rīgas domei – valdes priekšsēdētājs Ameriks un valdes locekļi Ivars Jakovels (SC), Mihails Kameņeckis (SC) un Nils Ušakovs (SC).

Loginovs Rīgas brīvostas pārvaldnieka amatā strādā kopš 1998.gada. Mēģinājumi viņu atbrīvot no amata notikuši vairākkārt, bet tie nav bijuši veiksmīgi. Šī gada maijā valsts kontroliere Elita Krūmiņa norādīja, ka Loginova atrašanās amatā nav attaisnojama, jo viņš nevēlas sakārtot institūcijas darbību. Jau 2013.gada septembrī Valsts kontrole norādīja, ka Rīgas domei un Satiksmes ministrijai ir aktīvi jāiesaistās lemšanā par ostas pārvaldes amatpersonu disciplināro atbildību vai par atbilstību ieņemamajam amatam, negaidot tiesībsargājošo iestāžu atzinumu par šo amatpersonu saukšanu pie kriminālatbildības.

Kā ziņots, Krievu salas potenciālie nomnieki – stividorkompānija “Riga Coal Terminal” – vēstulē valdībai norāda, ka osta nav izpildījusi iepriekš parakstītajā līgumā uzliktās saistības izbūvēt un nodot ekspluatācijā ostas termināli ar atbilstošu infrastruktūru, lai varētu realizēt biznesa plānā ietvertās kravu operācijas. Vairāk nekā septiņus ar pusi gadus no pārvaldes neesot saņemts neviens darbu pieņemšanas un nodošanas akts par posmu darbu izpildi. Osta esot vienpusēji noteikusi izbūvējamos objektus un infrastruktūru. Tāpat uzņēmuma pārstāvji nav pielaisti pie jebkādiem būvniecības tehniskās uzraudzības pasākumiem, tiem bijusi liegta pieeja nomas objektam Krievu salā.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (14)

Ņemot vērā to, ka visi zin, ka Rīgas brīvostā ir ļoti lieli sūdi šobrīd un valsts pārstāvji ir vienīgie, kas var par to brīvi cepties, jo viņi nekad nav tikuši pie teikšanas brīvostā.

Tāpēc valsts (faktiski Vienotības un Nacionālās apvienības) pārstāvji var droši spēlēt šo spēli, jo, ja Loginovs paliek amatā, tad viņi var rādīt ar pirkstu uz pašvaldības pārstāvjiem (jeb Saskaņas centru), ka lūk Jūs esat tie korupcijas aizstāvji, savukārt, SC izdomātu atlaist Loginovu, tad viņiem jārēķinās ar to, ka Loginovs izstāstīs vismaz vienu neforšu noslēpumu par viņu darbībām ostā. Tādā ziņā Saskaņas centram šī spēle nav izdevīga, jo viņiem jāizvēlas starp divām nepatīkamām izvēlēm, bet plašāk skatoties SC tomēr ir tie, kas “kārto lietas” brīvostā un vispār viņu bāzes elektorātam ir nospļauties par šādiem korupcijas skandāliem, jo viņiem nav variantu par ko balsot un vispār SC elektorāts faktiski neko neuzzinās par šo skandālu, jo viņu masu mediji tiek labi kontrolēti. Un līdz ar to balsojums ir tāds kāds ir

+18
-2
Atbildēt

1

    Izskatās, ka Rīgas Brīvosta ir Rīgas korupcijas Kolosa māla kājas.

    Attiecīgie politiskie spēki to ļoti labi apzinās un tāpēc sargā tās kā Kaščeja olas.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Ivars Ozols 10.09.2014. 12.47

Ir būtiski, ka runa ir par 77 milj. € no KF pazaudēšanu. http://www.ir.lv/2014/9/4/valsts-parstavji-rosina-atbrivot-no-amata-loginovu

+4
-1
Atbildēt

0

dro 10.09.2014. 11.21

Kas tad vispār izdodas? Vienotības “lokomotīvēm” jau sen beidzies tvaiks, sajūta, ka nav ne mazākās vēlēšanās risināt problēmas, bet paslaucīt zem galda. Līdz šim visi MP gribējuši KNAB paturēt savā kontrolē, Straujuma to grib nogrūst Ie ministram. Kas bez abrevatūras vēl atlicis no Vienotības, kāre pēc amatiem?

+13
-10
Atbildēt

2

    Ojārs > dro 10.09.2014. 11.37

    Viņi pirms balsojuma pat balsis nespēj saskaitīt… :)

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    ILZE > dro 10.09.2014. 14.27

    lno

    Pirmkārt, neviens no tās prokremlisko zagļu bandas i netaisījās no Loginova atbrīvoties. Vēl varam tikai sajūsmināties(šausmināties), ar kādu vērienu šie strādā. Uz to fona, Kalvītis, Šļesers un Godmanis, tīrais bērnudārzs. Tik vērienīga štelle, ka ar pusmiljardu vērto LM, tiem zīdaiņiem pat sapņos nerādījās un veids, kā tikt vaļā no nīstā KNAB, arī ne.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu