Turēt rētu ciet • IR.lv

Turēt rētu ciet

5
Agnese Rutkēviča.
Anda Burve-Rozīte

Dramaturģe Agnese Rutkēviča (26) sarakstījusi lugu Mans nabaga tēvs, ar kuru Nacionālais teātris atklās sezonu. Visi Agneses personāži izrādē par Latvijas laukiem ir «norakstīti» no tuvinieku loka dzīves

Vairākus gadus jaunās literātes Agnesi un Madaru Rutkēvičas mediji intervēja kopā. Izskatīgās dvīņumāsas, vidzemnieces, bija kas jauns un neparasts Latvijas kultūrvidē. «Tagad sācies nodalīšanās periods,» atzīst Agnese. Šī bija retā vasaras nogale, ko māsas pavadīja atsevišķi: Madara – Daugavpilī jaunās dramaturģijas festivālā Telpa, kā arī filmējoties Viestura Kairiša spēlfilmā Melānijas hronika, bet Agnese – Nacionālajā teātrī, kur Elmārs Seņkovs iestudē viņas lugu Mans nabaga tēvs. Pirmizrāde 11.septembrī. Šī ir Agneses trešā luga. Pašu pirmo – Kartupeļēdāji – izrādīja Dirty Deal Teatro, teātra kritiķi to nodēvēja par «nepieķemmētu nacionālās identitātes pētījumu». Otro – Dukšus – pagājušajā sezonā iestudēja režisors Gatis Šmits Jaunajā Rīgas teātrī. Par šo oriģināldramaturģijas darbu Agnese Rutkēviča izvirzīta Spēlmaņu nakts balvai. 

Pirms diviem gadiem ar pseidonīmu Anna Foma iznāca viņas pirmais dzejas krājums Jaunā Vāgnera klusēšana, kas tika nominēta gada balvai literatūrā par debiju. Tas ir kultūrcitātiem, filozofiskām pārdomām un personīgiem pārdzīvojumiem pilns darbs, kas atklāj jaunās autores sarežģīto iekšējo pasauli. 

Šovasar kopā ar Jauno Rīgas teātri, izrādes Dukši trupu, Agnese devās uz Vīsbādenes teātra biennāli New Plays form Europe, kas ir viens no nozīmīgākajiem mūsdienu dramaturģijas festivāliem. Dukši saņēma skatītāju simpātiju balvu. Agnese bija laimīga, sauca to par pašu galveno balvu, ko dramaturgs var saņemt. Viņa apraksta mūsdienu Latvijas laukus, katram tēlam ir reāls prototips – radinieks, kaimiņš, ģimenes draugs. Nu šo Latviju ieraudzījusi arī Eiropa. Un sapratusi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu