Grib, bet nevar • IR.lv

Grib, bet nevar

4

Vēlēšanās startē 13 saraksti, no kuriem vairākumam nav cerību iekļūt parlamentā. Līdz ar Sudrabas partiju zem 5% barjeras atrodas vēl daži saraksti, kas aptaujās savākuši atbalstu no vairāk nekā 1% vēlētāju

Latvijas attīstībai (LA)

Pirms 12 gadiem Einars Repše ieveda politikā Jauno laiku, bet pērn izstājās no Vienotības un kopā ar uzņēmējiem Olafu Berķi, Donātu Vaitaiti, Uldi Mierkalnu radīja jaunu politisko projektu ar vecām sejām. Sarakstu līderi ir «bijušie» – bijušais TP ministrs Rihards Pīks, bijušais Jaunā laika ģenerālsekretārs Edgars Jaunups, bijušais Saskaņas centra deputāts Vladimirs Reskājs. Premjera kandidāts – bijušais EM valsts sekretārs Juris Pūce. Sarakstu augšgalā arī bijušais TB/LNNK atbalstītājs Emīls Jakrins un ātro kredītu biznesa uzņēmēju pārstāve Baiba Fromane. Ātri uzlēca un tikpat ātri no LA pazuda hokeja zvaigzne Sandis Ozoliņš. Pēc LA vājā starta Eiroparlamenta vēlēšanās novērsās arī viens no pamatlicējiem baņķieris Valērijs Belokoņs. Kopš pērnā gada nogales partijai saziedoti vairāk nekā 400 000 eiro un turpinās pamanāma reklāmas kampaņa, bet socioloģiskās aptaujas, kurās gatavību balsot par LA izsaka aptuveni 1,5%, liecina – vēlētāji nav aizmirsuši Repšes savulaik spārnoto frāzi: «Kā var nesolīt?»

Latvijas Reģionu apvienība

Veiksmīgi pieteikusi sevi pašvaldību vēlēšanās, apvienība, ko veido Reģionu alianse un Vidzemes partija, šogad turpinājusi pulcēt atbalstītājus. Pēc ilgstošas koķetēšanas ar dažādiem politiskiem spēkiem šo apvienību startam politikā izvēlējies bijušais Valsts prezidentes kancelejas vadītājs Martiņš Bondars, kas ir šā politiskā spēka premjera kandidāts. Apvienības programmā vēlētājiem solījumi reģionu attīstībai, cita starpā arī atbalsts tautas vēlētam prezidentam.

Pašvaldību vēlēšanās pērn šīm partijām sekmējās, taču šoruden Saeimas vēlēšanās nestartē pazīstamākie no reģionu līderiem – ne ilggadējais Babītes novada domes priekšsēdētājs, Reģionu alianses vadītājs Andrejs Ence, ne Ādažu mērs Māris Sprindžuks, ne Salacgrīvas mērs Dagnis Straubergs un Siguldas mērs Uģis Mitrevics. Toties politiskajam spēkam pievienojies līdzšinējais Reformu partijas deputāts Juris Viļums, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja vietnieks Mārtiņš Šics, kā arī aktieris un radio diskusiju šova Suņubūda vadītājs Arturs Kaimiņš. Tomēr vēlētāju atbalsts aptaujās knapi pārsniedz 1%.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu