Strauji apsūbē • IR.lv

Strauji apsūbē

2
Pauls Raudseps

Cipulei ir «ļoti spēcīgas bažas par Krievijas ietekmi» Sudrabas partijā

Laiks pārmaiņām, sludina gandrīz līdz nepazīšanai pārfrizēta Inguna Sudraba no Jūrmalas šosejas malā izvietota reklāmas stenda, kuru citkārt mēdz rotāt aicinājumi termiņuzturēšanās atļauju tīkotājiem. Cenšas viņa uzrunāt to elektorāta daļu, kura mūždien cer uz brīnumainā glābēja parādīšanos, kas pēc ievēlēšanas vienā rāvienā ievedīs valsti laimestības valstībā. Sudrabai par nepatīkamu pārsteigumu, uz plakāta rakstītā mude var izrādīties derīgāka viņas pašas partijai.

Tā nu ir sanācis, ka jūlija beigās No sirds Latvijai bija spiests pamest viens no retajiem tās nedaudz plašāk pazīstamajiem biedriem uzņēmējs Viesturs Tamužs, kad viņš uzdrošinājās publiski uzdot jautājumu, kā tas gadījies, ka partijai vienas nedēļas laikā pēkšņi saziedoti 110 tūkstoši eiro. Kā ziņoja Latvijas Avīze, dienu pēc šā jautājuma izsūtīšanas valdei, Tamužs pēc Sudrabas ierosinājuma no partijas izslēgts.

Savukārt šonedēļ partiju pati nolēma pamest Liene Cipule, kas Vidzemes sarakstā ieņēma trešo vietu, un parādījās ziņas, ka viņas piemēram plāno sekot vēl citi partijas biedri. Skaidrojot savu lēmumu, Cipule žurnālam Ir arī minēja nesaprotamos ziedojumus partijai, jo valdes locekļi nav varējuši atbildēt, vai faktiski tikušies ar ziedotājiem. Taču tas neesot vienīgais iemesls, kāpēc viņa nolēmusi aiziet. Cipulei ir radušās «ļoti spēcīgas bažas par Krievijas ietekmi» partijā. Stājoties partijā, iespējamā koalīcija ar Saskaņas centru viņai bijusi sarkanā līnija, bet tagad kandidātei vairs neesot pārliecības, ka Sudraba uz šādu sadarbību nebūtu gatava. Cipule arī nav varējusi iegūt skaidrību par vairāku cilvēku iekļaušanu vēlēšanu sarakstā, to skaitā Jāni Grigali, kurš 1979.gadā beidzis ar PSRS izlūkdienestiem saistītu augstākās izglītības iestādi, bet, kā pats viņš atzina grāmatas VVF līdzautorei Sanitai Jembergai, 2002.gadā bija spiests aiziet no darba prezidenta kancelejā pēc spiediena no amerikāņiem, kas viņu uzskatīja par GRU, PSRS bruņoto spēku izlūkdienesta, līdzstrādnieku. Cipule uzsver, ka atkārtoti mēģinājusi šos jautājumus risināt partijas iekšienē, taču beigās sapratusi, ka tas ir veltīgi. «Nevaru nest atbildību par lēmumiem, kurus nesaprotu un kurus man nepaskaidro.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu