Latvji, brauciet jūriņā! • IR.lv

Latvji, brauciet jūriņā!

Pauls Raudseps

Ainažu jūrskola svin 150 gadu jubileju

Redzēt pasauli un vēl labi nopelnīt – kurš gan to nevēlētos? Mūsdienās bezvīzu režīms un brīvā darbaspēka kustība nozīmē, ka daudziem tas vairs nav nerealizējams sapnis. Pirms 150 gadiem, kad gandrīz visi latvieši vēl bija zemnieki bez saimnieciskas patstāvības vai iespējām izvēlēties savu profesiju un dzīvesvietu, šāda iespēja liktos nesasniedzama utopija.

Taču pirms 150 gadiem mazā Vidzemes piejūras ciemā Ainaži, kura nosaukums esot saistīts ar lībisko vārdu «ainagi» jeb «vientuļš», tika dibināta skola, kas pavēra latviešiem un arī turpat tuvumā dzīvojošajiem igauņiem iespēju nokratīt feodālos žņaugus un iesoļot modernajā pasaulē, kurā katrs var brīvi meklēt savu ceļu uz labklājību. Šosestdien Ainažu Jūrskolas muzejs pierobežas pilsētā rīko svētkus, lai atzīmētu šo Latvijas vēsturē svarīgo notikumu.

Valdemāra apņēmība

1864.gadā, sekojot Krišjāņa Valdemāra aicinājumam, Ainažu turīgākie zemnieki saziedoja naudu, lai vietējā jūrnieka Jura Veides mājā izveidotu jūrskolu. Valdemāru visu mūžu nodarbināja jautājums, kā palīdzēt latviešiem iegūt turību, kas viņus atbrīvotu no materiālās, kulturālās un politiskās atkarības no baltvācu elites. Jau studiju gados Tērbatas Universitātē viņš saskatīja perspektīvas, kuras latviešiem pavērtu jūrniecība, un 1857.gadā Tērbatas vācu avīzē Inland publicēja savu pirmo rakstu par šo tematu: «Par latviešu un igauņu iesaistīšanu jūrniecībā.» Pēc tam kā cariskās Krievijas Finanšu ministrijas ierēdnis Valdemārs apceļoja Baltijas jūras krastus, pētot iespējas dibināt jūrskolas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu