Ebolas vīrusa nagos • IR.lv

Ebolas vīrusa nagos

6
Kārtējais Ebolas vīrusa upuris ir sagatavots apbedīšanas ceremonijai netālu no Libērijas galvaspilsētas Monrovijas.

Epidēmija jau «nopļāvusi» vairāk nekā 900 cilvēku Gvinejā, Libērijā, Nigērijā un Sjerraleonē. Pagaidām nav izstrādātas nevienas sertificētas zāles pret vīrusu

Libērijas galvaspilsētas Monrovijas purvainajā piepilsētā Džonsonvillā pagājušonedēļ ārsti seklās bedrēs atstāja gandrīz 40 līķu maisos ievietotus cilvēkus, kapavietas iezīmējot ar koka piemiņas zīmēm. Pēc klusās bēru ceremonijas apkārtnē izmētāti palika balti cimdi un citi aizsargpiederumi, kurus atstāja pārbiedēto vietējo iedzīvotāju aizdzītie ārsti. Laiku no 27.jūlija līdz 3.augustam libērieši ir iesaukuši par tumšo nedēļu. Šajās dienās tika reģistrēti 173 jauni Ebolas vīrusa inficēšanās gadījumi un slimība nogalināja 94 cilvēkus. Neviens nezina, vai nākamās nedēļas nebūs vēl tumšākas.

Tikmēr Monrovijā arī valdība, šķiet, padevusies panikai un nespēj tikt galā ar situāciju. Pilnu ārkārtas stāvokli tā izsludināja tikai 30.jūlijā, ļaujot armijai ieviest karantīnu lielā daļā valsts. Bailes, dezinformācija un vienkārši neticība Libēriju ir pārņēmusi kopš marta, kad Ebolas epidēmija sasniedza arī šo valsti. Viens no pirmajiem valdības lēmumiem bija žurnālistu ierobežošana, neļaujot rakstīt par epidēmijas attīstību. Tas palīdzēja vīrusam izplatīties ātri un netraucēti.

Ebolas upuri es pirmoreiz ieraudzīju tikai jūnija beigās, kad jau ilgu laiku biju uzstājīgi pieprasījusi iespēju aprakstīt upuru apbedīšanas ceremonijas, par kurām cilvēki tolaik tikai baumoja. Kad veselības ministra vietnieks beidzot izsniedza atļauju, devos uz Monrovijas piepilsētu Peinsvilu, kur slimnīcā strādāja arī ārsts Kents Brentlijs un misionāre Nensija Raitbola – abi vēlāk Ebolas skartie amerikāņi, kuri ārstēšanai steigšus tika aizvesti uz ASV.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu